Infrarød badstue

Badstuen skal kunne lindre smerter, men stemmer det?

Infrarød badstue markedsføres som et godt alternativ mot smerter for blant annet revmatikere. Men har det noe for seg? Dette sier forskningen, og ekspertene.

IR-BADSTUE: Foreløpig er det gjort lite forskning på bruken av infrarød badstue som smertelindring. Foto: NTB Shutterstock
IR-BADSTUE: Foreløpig er det gjort lite forskning på bruken av infrarød badstue som smertelindring. Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

«Helsefordelene ved infrarød badstue er mange». «Velvære med dokumentert helseeffekt». «Gunstig for personer med artritt, fibromyalgi, ryggplager og revmatisme».

Har du av nysgjerrighet søkt etter infrarød badstue på nett fordi du lurer på om det kan være noe for deg? Lovnadene til de som selger slike badstuer er gjerne mange, og smertelindring er en lovnad som går igjen.

Men hva sier forskningen - og ekspertene - om bruken av infrarød badstue, eller IR badstue. Har det egentlig noe for seg?

Effekt av varmt klima

Vi har spurt professor og smerteoverlege ved Rikshospitalet, Audun Stubhaug, om han kjenner til forskning som bekrefter at bruk av IR-badstue mot smerter har dokumentert virkning, og hvilke erfaringer han har med dette som behandlingsform.

For å sette behandlingsformen i perspektiv sier Stubhaug til Vi.no at den norske stat har en lang tradisjon for å betale for pasienters behandlingsreiser til varme strøk til utlandet, som Spania og Kroatia, uten at det er godt dokumentert gjennom forskning at oppholdet i varmere strøk i seg selv hjelper mot smerter grunnet eksempelvis revmatiske lidelser. Men mange pasienter forteller om positive effekter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer