EGG: Eggene har flere gode og viktige funksjoner i bakingen, men du kan likevel lage godt bakverk helt uten å bruke egg. Foto: Shutterstock / Jiri Hera
EGG: Eggene har flere gode og viktige funksjoner i bakingen, men du kan likevel lage godt bakverk helt uten å bruke egg. Foto: Shutterstock / Jiri Hera Vis mer

Bake Uten Egg

Bake uten egg? Joda, det går an!

Her er de beste tipsene til hva du kan bruke i baksten istedenfor.

Noen kan være allergiske mot egg, mens andre har valgt å styre unna egg for å leve på et vegansk kosthold, men det betyr jo ikke at de aldri kan nyte en deilig kake, muffins eller annen bakst. Egg er riktignok en viktig ingrediens i baking, men den er ikke uerstattelig.

– Egg gjør baksten myk og luftig, og gir fyldig smak. Og bakst som blir penslet med egg før steking får en gyllen, blank skorpe, sier ernæringsfysiolog og daglig leder ved Opplysningskontoret for Brød og korn, Torunn Nordbø til KK.no.

Selv om eggene har flere gode og viktige funksjoner i bakingen, kan du likevel lage godt bakverk helt uten å bruke egg.

– Gjærbakst som boller og kringler kan som oftest bakes uten egg selv om det står egg i oppskriften. Men også pai og ostekake kan bakes uten egg, forteller hun.

LES OGSÅ: Baksten du kan spise hver dag

Gode huskeregler for baking uten egg

Hilde Brenne Rugås er opptatt av at også de med allergier skal kunne nyte kaker og desserter, og driver derfor nettstedene Hildekaken.no og Allergikokken.no. Hun sitter med flere gode tips til hvordan du enkelt kan bake uten egg.

– Egg har egenskaper som er viktig for godt bakverk. Det har god bindeevne og gir lette og luftige kaker, mens eggeplommen fungerer som emulsjonsmiddel slik at fett og vann blandes. Baking uten egg kan med andre ord være en utfordring, og det er derfor nyttig å kjenne til noen tommelfingerregler, legger hun til.

Her er tre ting hun mener du bør huske på når du skal bake uten egg:

  • Når du heller røren i formen skal den flyte sakte utover. Røren skal ikke være så tynn at den renner, eller så tykk at den må skyves utover i formen.
  • Fordi kakebunnen ikke blir like luftig som kaker med egg, kan det være lurt å dele kakebunnen i to og dynke med litt søtet væske, eventuelt med litt fyll, for å få et saftigere resultat. 
  • I stedet for å pensle bollene med egg, bruk heller vann, fett eller sukkervann.
     

Det er ingen ingredienser som fullt og helt kan erstatte alle egenskapene til egget, men det er likevel mulig å få et tilfredsstillende bakeresultat uten egg. Det viktigste er å vite hvilke ingredienser du har å velge mellom, og hva som egner seg best til hvilke bakevarer.

1 ss bakepulver = ett egg

Du kan kjøpe en eggeerstatning i butikken, men mange ganger kan økt mengde bakepulver være en god nok erstatning. 

– Vær likevel obs på at mye bakepulver gir dårlig smak til bakverket. Så bakepulver passer best til oppskrifter som inneholder lite egg, sier Rugås.

FRUKT: En most banan, eller en halv desiliter eplemost erstatter ett egg i muffins eller kaker.  Foto: Shutterstock / Zoeytoja
FRUKT: En most banan, eller en halv desiliter eplemost erstatter ett egg i muffins eller kaker. Foto: Shutterstock / Zoeytoja Vis mer

LES OGSÅ: Husk dette når du baker glutenfritt

Frukt og grønnsaker

En most banan, eller en halv desiliter eplemost kan også erstatter ett egg i muffins eller kaker. Frukt, bær og grønnsaker i kakebakst gir et saftig og smakfullt resultat, og her er mos av banan og eple ypperlige alternativer. Rugås anbefaler også at du prøver andre typer frukt bær, eller most kålrot eller gulrot. 

– Husk å vispe frukt/grønnsaksmosen/sukker og fett kraftig sammen i hurtigmikser for å få luftbobler, bruk deretter en slikkepott og vend forsiktig inn hvetemel. Dersom glutenet i melet blir overarbeidet vil kaken bli tung når vi ikke får hjelp av egget, og kaken vil dermed ikke heve, forklarer hun.

Vær oppmerksom på at fruktmos, og da særlig av banan, også vil gi ekstra sødme til bakverket. Det kan derfor være lurt å justere sukkermengden.

LES OGSÅ: Spis maks 2 spiseskjeer med linfrø per dag

Chiafrø eller linfrø

1 ss knust chiafrø blandet med 3 ss vann tilsvarer ett egg.
1 ss knust linfrø blandet med 3 ss vann tilsvarer ett egg.

– Dette fungerer supert både i kaker og i cookies. «Chiaegget» eller «linfrøegget» tilfører deigen væske og binder den sammen. Blandingen har nøytral smak, men kan gi litt mørkere farge til røra/bunnen, advarer hun.

For at frøene skal svelle sammen med vannet er det viktig at du knuser det (det er også da du får i deg de gode næringsstoffene). Du kan enkelt knuse frøene ved hjelp av en morter eller en kaffekvern.

BINDER: En spiseskje knuste chiafrø eller linfrø blandet med litt vann fungerer supert som bindemiddel både i kaker og i cookies. Foto: Shutterstock / Rebecaz
BINDER: En spiseskje knuste chiafrø eller linfrø blandet med litt vann fungerer supert som bindemiddel både i kaker og i cookies. Foto: Shutterstock / Rebecaz Vis mer

Natron

Natron er et vanlig hevemiddel til bakst, og kan erstatte egg, men siden natron reagerer med syrer må du også tilsette noe surt. 

– Da kan du for eksempel tilsette surmelk, eddik, sitron eller kakao (ja, kakao er også surt). Så hvorfor ikke prøve det i sjokoladekake? Kefirkake pleier ofte være med på kakebordet, og den inneholder natron, kefir og kakao, forteller Rugås.

LES OGSÅ: Pannekakene kroppen din vil elske

Silketofu og farris

En halv desiliter silketofu erstatter ett egg. 

Tofu er laget av soyamelk som igjen er laget av soyabønner, og er derfor et helt vegansk produkt. Konsistensen er ikke ulik en ost, men smaken er nøytral. Silketofu har derimot en bløtere konsistens enn fast tofu. Rugås påpeker at silketofu kan gjøre bakverket tungt, så dette passer derfor godt å bruke når du skal lage brownies. 

Sist, men ikke minst, du kan også lage pannekaker uten egg.

– Pannekaker uten egg sitter ofte lett fast i stekepanna, men ha gjerne i litt Farris for å få det til å henge sammen. Litt maismel vil også gi en fin gulfarge i røra, sier hun.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop