Å bake med surdeig tar verden med en kraft man knapt har sett siden gresshoppesvermene i oldtiden. Folk i hjemmekarantene mater starteren med samme omsorg som for en nyfødt, og faktisk er det å ha en surdeig i huset nesten som å få et barn. Ignorere du surdeigen, vil den dø. Og det er det vel ingen som vil ha på samvittigheten.
Spill-gründer
En som har tatt surdeigsbakst til et nytt nivå er Seamus Blackley.
Blackley er en av skaperne av spillekonsollen X-Box, og skulle dermed ha til smør på brødet. For ikke å si til raske biler og 12-rettersmiddager.

Men det spill-gründeren har valgt å bruke store deler av dagene på, er altså å bake surdeigsbrød.
Og ikke et hvilket som helst surdeigsbrød!

Ris og pasta som er lagret feil kan i verste fall være dødelig
5000 år lang dvale
Seamus har nemlig gått helt til kjernen. Til alle surdeigers mor, om du vil. Med hjelp fra forskervenner har han lett etter spor av surdeig i gamle bakstekrukker fra oldtiden.
På de gamle egypternes tid bakte man brød i keramikkrukker, ikke ulikt måten mange baker brød i gryter i dag, og Seamus og forskerne tenkte at det i oldtidskrukkene kunne finnes rester av surdeigskultur. Enkelte bakterier har nemlig evnen til å gå i dvale, for så under de rette forhold å våkne igjen.
Det var dette Seamus og forskerne håpet å oppnå. Å vekke til live – om ikke mumien, så i hvert fall brødet han spiste.

Bake like an Egyptian
Seamus er aktiv på Twitter og gjennom en serie innlegg har man siste halve året kunnet følge eksperimentet, hvor de hentet ut gjærkultur fra bunnen av 4500 år gamle krukker, altså krukker laget hele 2500 år før Jesus vandret på jorda.
Seamus oppglødde entusiasme er til å ta og føle på, når han beskriver hvordan han setter den første deigen.
Her snakker vi tross alt om gjær fra en tid der folk gikk lettkledd rundt og uttrykte seg ved hjelp av et symbolspråk (tidene har jammen forandret seg!).

Melanias far arvet Trumps klær
Søt og god
Seamus brukte en UV-sterilisator for å holde prosessen ren, og matet siden starteren med et egyptisk urkorn, likt det man antar de gamle egypterne brukte, skriver han i en tweet på kontoen sin @SeamusBlackley.

Med stor entusiasme oppdaget han at deigen faktisk begynte å vokse, slik den sannsynligvis gjorde på Kleopatras og Tutankhamons tid.

For at også stekeprosessen skulle bli mest mulig lik den i oldtiden, gikk Seamus til anskaffelse av gamle keramikk-krukker, og etter en omgang i ovnene, kom tiden for å smake.
«Aromaen er UTROLIG og NY» skriver Seamus i en tweet.
«Det er mye søtere og fyldigere enn surdeigen vi er vant med».

Rørende munnfull
Både arkeolog Serena Love fra University of Queensland, og mikrobiolog Richard Bowman fra University of Iowa, fikk smake en skive oldtids-brød, som takk for hjelpen med å vekke til live surdeigsbakterien.
På twitter beskriver Seamus Blackley seg som en «amateur gastroegyptologist», og han er overveldet over at de faktisk fikk det til:
«Jeg er rørt», skrev han etter å ha tatt den første munnfullen.
«Det er virkelig annerledes, du trenger ikke være en brød-nerd for å kjenne det».
Vrak-øl
Det skal nevnes at det ikke er første gang man med ny teknologi har vekket til live gammelt gjær.
I 2016 fant man ølgjær i et 220 år gammelt skipsvrak utenfor kysten av Australia, og entusiaster begynte ølproduksjon på den gamle gjæren.
Og i 2018 kom skipsvrak-ølet på markedet, skriver Globalnews.
