Surdeig

Baker brød med 4500 år gammel surdeig

- Jeg er rørt, sa Seamus da han smakte på brødet.

SURDEIG: Seamus Blackley ble rørt da han kjente smaken av brød bakt på 4500 år gammel surdeig. Vis mer
Publisert

Å bake med surdeig tar verden med en kraft man knapt har sett siden gresshoppesvermene i oldtiden. Folk i hjemmekarantene mater starteren med samme omsorg som for en nyfødt, og faktisk er det å ha en surdeig i huset nesten som å få et barn. Ignorere du surdeigen, vil den dø. Og det er det vel ingen som vil ha på samvittigheten.

Spill-gründer

En som har tatt surdeigsbakst til et nytt nivå er Seamus Blackley.

Blackley er en av skaperne av spillekonsollen X-Box, og skulle dermed ha til smør på brødet. For ikke å si til raske biler og 12-rettersmiddager.

OVERRASKENDE SIDE: Spill-gründer Seamus Blackley er en av skaperne av x-Box, og fremstår ved første øyekast kanskje ikke som en typisk surdeigsbaker. FOTO: Skjermdump YouTube.
OVERRASKENDE SIDE: Spill-gründer Seamus Blackley er en av skaperne av x-Box, og fremstår ved første øyekast kanskje ikke som en typisk surdeigsbaker. FOTO: Skjermdump YouTube. Vis mer

Men det spill-gründeren har valgt å bruke store deler av dagene på, er altså å bake surdeigsbrød.

Og ikke et hvilket som helst surdeigsbrød!

5000 år lang dvale

Seamus har nemlig gått helt til kjernen. Til alle surdeigers mor, om du vil. Med hjelp fra forskervenner har han lett etter spor av surdeig i gamle bakstekrukker fra oldtiden.

På de gamle egypternes tid bakte man brød i keramikkrukker, ikke ulikt måten mange baker brød i gryter i dag, og Seamus og forskerne tenkte at det i oldtidskrukkene kunne finnes rester av surdeigskultur. Enkelte bakterier har nemlig evnen til å gå i dvale, for så under de rette forhold å våkne igjen.

Det var dette Seamus og forskerne håpet å oppnå. Å vekke til live – om ikke mumien, så i hvert fall brødet han spiste.

VEKKET DEN SOVENDE GJÆREN: Seamus Blackley og forskerne har lett etter rester av surdeig i gamle krukker fra Oldtiden, i et forsøk på å vekke den. Mumiene har imidlertid fått være i fred, slik som denne sarkofagen ved landsbyen Tuna al-Gabal ved Nilen. FOTO: NTB Scanpix
VEKKET DEN SOVENDE GJÆREN: Seamus Blackley og forskerne har lett etter rester av surdeig i gamle krukker fra Oldtiden, i et forsøk på å vekke den. Mumiene har imidlertid fått være i fred, slik som denne sarkofagen ved landsbyen Tuna al-Gabal ved Nilen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Bake like an Egyptian

Seamus er aktiv på Twitter og gjennom en serie innlegg har man siste halve året kunnet følge eksperimentet, hvor de hentet ut gjærkultur fra bunnen av 4500 år gamle krukker, altså krukker laget hele 2500 år før Jesus vandret på jorda.

Seamus oppglødde entusiasme er til å ta og føle på, når han beskriver hvordan han setter den første deigen.

Her snakker vi tross alt om gjær fra en tid der folk gikk lettkledd rundt og uttrykte seg ved hjelp av et symbolspråk (tidene har jammen forandret seg!).

Søt og god

Seamus brukte en UV-sterilisator for å holde prosessen ren, og matet siden starteren med et egyptisk urkorn, likt det man antar de gamle egypterne brukte, skriver han i en tweet på kontoen sin @SeamusBlackley.

DEVILS IN THE DETAILS: Nøyaktighet er viktig når man lager surdeig. Det vet alle som har prøvd. Her blander Seamus 4500 år gamle gjærbakterier inn i surdeigen. FOTO: Skjermdump @SeamusBlackley/Twitter
DEVILS IN THE DETAILS: Nøyaktighet er viktig når man lager surdeig. Det vet alle som har prøvd. Her blander Seamus 4500 år gamle gjærbakterier inn i surdeigen. FOTO: Skjermdump @SeamusBlackley/Twitter Vis mer

Med stor entusiasme oppdaget han at deigen faktisk begynte å vokse, slik den sannsynligvis gjorde på Kleopatras og Tutankhamons tid.

HEVET OVER TVIL: Vi skjønner begeistringen til Seamus Blackley, da ha så at surdeigen med de nesten 5000 år gamle bakteriene faktisk begynte å heve seg. FOTO: Skjermdump @SeamusBlackley/Twitter
HEVET OVER TVIL: Vi skjønner begeistringen til Seamus Blackley, da ha så at surdeigen med de nesten 5000 år gamle bakteriene faktisk begynte å heve seg. FOTO: Skjermdump @SeamusBlackley/Twitter Vis mer

For at også stekeprosessen skulle bli mest mulig lik den i oldtiden, gikk Seamus til anskaffelse av gamle keramikk-krukker, og etter en omgang i ovnene, kom tiden for å smake.

«Aromaen er UTROLIG og NY» skriver Seamus i en tweet.

«Det er mye søtere og fyldigere enn surdeigen vi er vant med».

GAMMELT NYTT: Seamus Blackley stekte brødene i gamle fat og krukker, for at resultatet skulle bli mest mulig autentisk. FOTO: Skjermdump @SeamusBlackley/Twitter
GAMMELT NYTT: Seamus Blackley stekte brødene i gamle fat og krukker, for at resultatet skulle bli mest mulig autentisk. FOTO: Skjermdump @SeamusBlackley/Twitter Vis mer

Rørende munnfull

Både arkeolog Serena Love fra University of Queensland, og mikrobiolog Richard Bowman fra University of Iowa, fikk smake en skive oldtids-brød, som takk for hjelpen med å vekke til live surdeigsbakterien.

På twitter beskriver Seamus Blackley seg som en «amateur gastroegyptologist», og han er overveldet over at de faktisk fikk det til:

«Jeg er rørt», skrev han etter å ha tatt den første munnfullen.

«Det er virkelig annerledes, du trenger ikke være en brød-nerd for å kjenne det».

Vrak-øl

Det skal nevnes at det ikke er første gang man med ny teknologi har vekket til live gammelt gjær.

I 2016 fant man ølgjær i et 220 år gammelt skipsvrak utenfor kysten av Australia, og entusiaster begynte ølproduksjon på den gamle gjæren.

Og i 2018 kom skipsvrak-ølet på markedet, skriver Globalnews.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer