Mugg

Bakteriebomber: Slik vasker du dem!

KKs reporter fikk sjokk da hun kikket ned i vannflasken sin.

MUGG: Drikkeflasken din kan være en skjult bakteriebombe. FOTO: Rawpixel.com / Shutterstock / NTB
MUGG: Drikkeflasken din kan være en skjult bakteriebombe. FOTO: Rawpixel.com / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Om den er med i vesken, står på jobb, eller har en fast plass på nattbordet - drikkeflasken er en trofast følgesvenn for mange. Men har du noen gang tenkt på hva som skjuler seg i den?

Jeg er en av dem som foretrekker å ha med seg vann i vesken, og hvor enn jeg går, følger drikkeflasken med.

Den viser seg derimot å være en smule vanskelig å vaske - for ikke går den i oppvaskmaskinen, og å vaske den for hånd er lettere sagt enn gjort.

Det fikk jeg erfare da jeg tittet ned i sugerøret på den, og oppdaget enhver vannflaske-drikkende persons verste mareritt - mugg.

Det tok ikke mer enn fem sekunder fra kvalmen inntraff til hele flasken lå i søpla. Men det hele fikk meg til å tenke: er det helsefarlig å drikke fra en flaske når det først har kommet mugg i den, eller finnes det en måte å fjerne dette skikkelig?

Kan forekomme tarmbakterier

KK har tatt praten med professor og bakteriolog ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Henning Sørum, for å lære mer om bakterier, mugg og hva man kan gjøre.

- Hva slags bakterier eller muggsopp som kan vokse i drikkeflasker avhenger av flere faktorer: hva slags type drikke flasken har inneholdt, hvem som drikker av flasken og hvor godt den rengjøres, sier Sørum.

- Rent vann inneholder knapt materiale som bakterier kan vokse i, men melkeprodukter, sukkerholdige eller proteinholdige drikker som vi får næring av — kan også bakterier og sopp utnytte. Selv om flaskene er drukket tomme.

VASK FOR HÅND: Noen flasker tåler ikke oppvaskmaskinen. Da er det viktig at man vasker den for hånd. FOTO: Yuri A / Shutterstock / NTB
VASK FOR HÅND: Noen flasker tåler ikke oppvaskmaskinen. Da er det viktig at man vasker den for hånd. FOTO: Yuri A / Shutterstock / NTB Vis mer

Grovt forklart er det slik at bakterier danner biofilm, en slimaktig hinne, på innsiden av drikkeflasken når den er fuktig. Dette kan omfatte bakterier fra mange forskjellige slekter, som for eksempel Lactococcus, men også bakteriene Escherichia og Klebsiella — som forekommer i tarmen hos dyr og mennesker.

- Enkelte bakterier som vi har i munnen, spesielt når vi har vært syke med for eksempel diaré eller luftveisinfeksjoner, kan smitte fra munnen til flasken, og formere seg i rester fra næringsrikt innhold.

- Muggsopper er uvanlig i oppvekster som stammer fra vår egen munn, men hvis flasken brukes av kun én person, er dette som regel nokså ufarlige fenomener.

Professoren mener altså at det ikke er noe grunn til bekymring ettersom personlige drikkeflasker sjelden er direkte helsefarlige for den faste brukeren av flasken. Det kan likevel oppleves som uhygienisk og lite tiltalende å drikke av.

Anbefaler daglig vask

Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet, forteller til KK at vannflasker bør vaskes minst like ofte som vannglass.

- Det samler seg organisk materiale, bakterier og lignende fra munnen, spytt, hender og så videre. Har du med deg flasken ut kan det også komme sprut fra vei og terreng, særlig på tuten og eventuelt ventiler og pakninger.

- Selv om vannet ser klart ut, vil det kunne være organisk materiale, bakterier og lignende i vannet. Vi anbefaler derfor at vannflasker vaskes like ofte som vannglass, sier Svindland.

Mekanisk rengjøring

Hva er den beste måten å vaske dem, lurer du kanskje på? Mekanisk rengjøring er nøkkelordet, mener Henning Sørum.

- Det er dette som gir best og mest langvarig lavt nivå av bakterievekst.

Mekanisk rengjøring innebærer bruk av en effektiv flaskebørste eller annen stri børste, på områder der det har samlet seg organisk materiale og bakteriebelegg.

FOTO: WAYHOME studio / Shutterstock / NTB
FOTO: WAYHOME studio / Shutterstock / NTB Vis mer

- Det kan være bra å demontere kork og detaljer for nøyere vasking. For eksempel ved hver femte eller tiende vask av flasken – avhengig av hvor mye synlig materiale som sitter igjen.

- Hvis man i tillegg koker flasken i 10-15 minutter i springvann etter den mekaniske rengjøringen, er dette mer enn tilstrekkelig rengjøring etter ordinær bruk av drikkeflasken, forteller professoren.

- La flasken tørke ut

Både bakterier og mugg er avhengige av fuktighet og næring for å vokse. Derfor anbefaler Sørum å la flasken stå og tørke ved romtemperatur.

- Enkelte bakterier som gir sykdom hos mennesker, kan vokse relativt godt ved romtemperatur og vil derfor kunne formere seg betydelig over tid.

- Ved å tørke ut flasken stanser man bakterienes vekst og deling.

En drikkeflaske som kun brukes av samme person skal det holde å skylle,for så å sette til tørk opp ned på en rist hver kveld. Ellers bør den vaskes mer grundig en gang i uken.

MUGGVEKST: Mugg i vannflaska er et veldig sikkert tegn på at flaska bør få seg en vask. Men vet du egentlig hvordan den bør vaskes? Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet