Tagatose

Bakterier kan lage sukker med færre kalorier!

- De sukkerfrie alternativene er en viktig årsak til at sukkerinntaket går ned i Norge, sier professor.

TAGATOSE SMAKER SOM SUKKER: I motsetning til mange andre kunstige søtningsmidler, så skal dette sukkeret smake som ekte sukker. FOTO: NTB Scanpix
TAGATOSE SMAKER SOM SUKKER: I motsetning til mange andre kunstige søtningsmidler, så skal dette sukkeret smake som ekte sukker. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Veldig mange eksperter på kosthold og slanking oppfordrer til å kutte ned på sukkerinntaket. Pepsi byttes ut med Pepsi Max, fløteis byttes ut med sukkerfri is og søt yoghurt byttes ut med yoghurt med kunstig søtning.

Men selv om alle disse produktene har færre kalorier, og dermed kan hjelpe deg med å holde vekten eller gå ned i vekt, er det mange som misliker den litt såpeaktige smaken. Mange reagerer også på en skarp ettersmak som mange lettprodukter med kunstig søtning har.

Ett alternativ til slike kunstige søtstoffer er sukkeret tagatose, som lages av melkesukker. Det har 90 prosent av søthetsgraden til sukker, men bare 38 prosent av kaloriinnholdet.

Produktet brukes allerede i sjokolade og andre produkter som selges i norske helsekostbutikker, men det er dyre produkter fordi produksjonen av sukkeret frem til nå har vært tidkrevende og omfattende. En ny metode, som går ut på at en spesiell bakterie fungerer som sukkerfabrikk, skal endre på det, skriver forskning.no.

Men, trenger vi egentlig slike erstatninger?

LES OGSÅ: Slik unngår du å få i deg for mye sukker

- Sukker er ikke farlig

Birger Svihus, som er professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, mener at tagatose ikke nødvendigvis er det beste valget for alle.

- Det kommer an på hvor mye sukker du spiser fra før, hvor fysisk aktiv du er og om du har et overvektsproblem. Sukker i seg selv er ikke farlig, så det avhenger av konteksten, sier han.

Svihus påpeker at vi bør unngå å få i oss for mye vanlig sukker hvis vi er lite fysisk aktive.

- Den beste måten å gjøre det på er å drikke mindre sukkerholdig drikke, og ikke være så opptatt av at alt skal smake søtt. Men hvis du absolutt må ha denne søtsmaken, så er kunstige søtstoffer et alternativ. De sukkerfrie alternativene har vært en viktig årsak til at sukkerinntaket går ned i Norge, sier han.

LES OGSÅ: Ja, du kan bli avhengig av sukker

INNEHOLDER KALORIER: I motsetning til andre kunstige søtstoffer, som gjerne er nesten helt kalorifrie, inneholder tagatose en del kalorier. Men hvis du erstatter vanlig sukker med tagiotose, vil du altså oppnå en reduksjon i kaloriinntaket.
INNEHOLDER KALORIER: I motsetning til andre kunstige søtstoffer, som gjerne er nesten helt kalorifrie, inneholder tagatose en del kalorier. Men hvis du erstatter vanlig sukker med tagiotose, vil du altså oppnå en reduksjon i kaloriinntaket. Vis mer

Bedre enn vanlig sukker?

I Norge er inntaket av sukker fortsatt for høyt, men det har kommet mange sukkererstatninger på markedet som både har mindre påvirkning på blodsukkeret og som inneholder langt færre kalorier enn vanlig sukker.

- Så kan man spørre seg om disse er et bedre alternativ enn vanlig sukker. Har man en sunn vekt, og spiser sunt, variert og balansert, er det ikke nødvendig å kutte ned på vanlig sukker. Sukker er jo på ingen måte farlig.

Det bekrefter Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kosthold og ernæring i Roede.

Da kan man helt fint innta og nyte vanlig sukker i passelige mengder.

- Mange overvektige derimot, kan ha nytte av å kutte ned på sukkerinntaket sitt. Men jeg syns ikke tagatose er et godt alternativ. For det første er det veldig dyrt. Jeg ville heller brukt pengene på frukt og grønnsaker, sier hun.

En annen ting er at for mange overvektige som vil endre livsstil, vil det være bedre å redusere eller unngå alt av søt mat. Ikke tilføre noe som er mye søtere enn vanlig sukker.

- Og dessuten, vil man ned i vekt, er det som oftest flere tiltak som må til enn bare å kutte ned på sukkeret, påpeker hun.

LES OGSÅ: Derfor kan du oppleve «matbakrus»

Inneholder flere kalorier

I motsetning til andre kunstige søtstoffer, som ofte er nesten helt kalorifrie, inneholder tagatose en del kalorier.

- Rent ernæringsmessig er det derfor ikke det beste sukkeralternativet, fordi det inneholder mer kalorier og energi enn mange av de andre, kunstige søtningsstoffene, forklarer Svihus.

Men hvis du erstatter vanlig sukker med tagiotose, vil du altså oppnå en reduksjon i kaloriinntaket. Tagiotose skal også smaksmessig være mer lik sukker enn alternativene.

LES OGSÅ: Ny studie antyder at for lite sukker kan være farlig

Kan føre til mageproblemer

Tagiatosen er et modifisert sukker med lavere absorbsjonsgrad, og det er en bekymring knyttet til sukker som ikke fordøyes.

- Det kan føre til en forstyrrelse i tarmfloraen og oppblåst mage, sier Svihus.

Sukkeret brukes med andre ord som energikilde av bakteriene i tarmkanalen.

- Det kan øke gassproduksjon i tykktarmen og føre mageproblemer, advarer han.

LES OGSÅ: Stemmer det at fet mat er bra for huden?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer