Banan

Banan er sunt og inneholder viktige næringsstoffer!

Det er slett ingen grunn til å holde seg unna.

SUNT MED BANAN: Slapp helt av, bananen har mange gode egenskaper og er slett ikke noe du trenger å unngå. Foto: Shutterstock / Alliance
SUNT MED BANAN: Slapp helt av, bananen har mange gode egenskaper og er slett ikke noe du trenger å unngå. Foto: Shutterstock / Alliance Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å spise banan, eller ikke spise banan? Dette er et spørsmål flere av oss satt med da «banandebatten» raste i media i høst.

Det hele startet da treningsekspert Helle Bornstein advarte mot å spise for mye banan på bloggen sin, som igjen skapte sterke reaksjoner hos blant annet løpedronning Ingrid Kristiansen og Linnéa Myhre. 

Det er fort gjort å bli litt forvirret over alle de motstridende kostholdsrådene som kastes mot oss til enhver tid, men ifølge ekspertene er det beste rådet egentlig bare å spise variert og balansert. Og det er altså ingen grunn til å kutte ut bananen.

LES OGSÅ: Bytt ut sukker med banan

Lite fett, mye fiber

Ifølge Gunn Helene Arsky, som er ernæringsfysiolog i BAMA og driver ernæringsbloggen gunnhelenearsky.no, er bananen et supert lite mellommåltid det er lett å ha med i vesken.

– Mange anser bananen som en svært søt og fet frukt, noe som har gjort at mange holder seg unna denne unike frukten. Men om vi går bananen etter i sømmene, ser vi raskt at den ikke akkurat er noen fettbombe – en gjennomsnittlig stor banan inneholder mindre enn et halvt gram fett, sier hun til KK.no. 

Og dette fettet inneholder sunne plantesteroler, som er stoffer vi har nytte av. Derimot inneholder bananen en del sukker, men dette er slett ikke det samme sukkeret som du finner i godteri.

– Sukkeret i modne bananer forekommer i tre varianter, sukrose, fruktose og glukose. Umodne bananer er rike på stivelse, og gjennom modningsprosessen spaltes det til sukker. En del av stivelsen i umodne bananer er såkalt resistent stivelse, som er et nyttig fiberstoff, forklarer hun.

LIKE BRA: Den modne bananen er et godt valg for deg som trener, mens den grønne er fin for deg som passer vekta. Foto: Shutterstock / Ai825
LIKE BRA: Den modne bananen er et godt valg for deg som trener, mens den grønne er fin for deg som passer vekta. Foto: Shutterstock / Ai825 Vis mer

Godt for fordøyelsen og blodtrykket

Men la oss ikke bare snakke om fett og sukker, bananen har nemlig andre næringsstoffer som gjør godt for kroppen, og disse er like viktige å nevne. For eksempel er banan en utmerket kilde til kalium, både i umoden og moden tilstand. 

– Én banan dekker 10 prosent av dagsbehovet av kalium. Og dersom du spiser mer kalium kan du demper og redusere faren for høyt blodtrykk, som igjen har vist å bety lavere dødelighet, sier hun og legger til at bananen også er godt for magen og fordøyelsen.

– Det høye fiberinnholdet motvirker forstoppelse, og modne, søte bananer hjelper mot diaré. Studier viser også at bananer med litt grønnfarge virker styrkende på slimhinnen i magesekken og forebygger magesår, forteller Arsky.

Godt modne bananer inneholder ekstra mye karbohydrater, og fungerer bra som et ekstra energikick. Mens jo grønnere bananen er, jo mer resistent stivelse inneholder den. 

– Denne stivelsen virker som kostfiber i tarmen fordi vi ikke kan fordøye den, og gir en mild og varig energitilførsel. Smart for deg som passer vekten. I en moden banan med mykt kjøtt og brune prikker på skallet, er stivelsen blitt til fruktose som gir et raskt energiopptak. Som er smart for deg som trener, forklarer hun.

De fleste tar nok bananen rett i hånden og nyter den, men denne frukten har faktisk flere bruksområder, for eksempel i baking.

100 prosent grove bananpannekaker

Oppskrift fra: Gunn Helene Arsky
Melkefrie og proteinrike bananpannekaker, som også er glutenfrie dersom man bruker glutenfrie havregryn. Gir 4 porsjoner

4 bananer + 1 banan i skiver til pynt
4 egg
3 dl havregryn (lettkokt eller glutenfri type)
1 ts bakepulver
1 klype salt
1 ss soyaolje til steking
2 ss kokosmasse
4 ss flytende honning

SCONES: Disse er superenkle å lage, og banan er faktisk en av ingrediensene. Foto: Thea Bolstad, Mylittlekitchen.no
SCONES: Disse er superenkle å lage, og banan er faktisk en av ingrediensene. Foto: Thea Bolstad, Mylittlekitchen.no Vis mer

Slik gjør du: Skrell 4 bananer og ha i en blender. Tilsett egg, havregryn, bakepulver og salt. Kjør til du har en jevn røre. Varm oljen i en stekepanne og stek små pannekaker av ca. 2 ss røre per pannekake, de skal være gylne på begge sider. Stable og topp med kokos, honning og bananskiver.

LES OGSÅ: Ikke kast de brune bananene

Frokostscones med banan

Oppskrift fra: Thea Bolstad, Mylittlekitchen.no
Gir 6 store scones.

2 dl speltmel
4 dl sammalt grov hvete
2 ts bakepulver
1 klype salt
1 banan
4 ss naturell yoghurt
1 dl eplejuice

Slik gjør du: Bland sammen de tørre ingrediensene i en bolle. Mos bananen med en gaffel og bland med yoghurt. Bland juice, banan og yoghurt sammen med det tørre. Deigen skal være klissete, men enkel å forme til scones. Legg scones på et stekebrett med bakepapir. Stek ved 200 grader i 15-20 minutter.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer