Alle som noen gang har dælja tåen i et bordben kan vel være enig i at det er helt hinsides vondt, og det er omtrent umulig å komme seg gjennom en slik smerte uten å skrike ut et knippe med kjente (og ukjente) skjellsord. Men hvorfor gjør vi det egentlig?
– De fleste gjør nok dette av ren automatikk. Smerte er jo et lite sjokk for kroppen som setter i gang stressaktivering med høyt blodtrykk og stresshormoner. Det er rett og slett alarmsystemer som går av, og du får en «fight or flight» respons og blir ganske sinna, sier professor i allmennmedisin og overlege Egil Andreas Fors ved NTNU til KK.no.
Fors som i tillegg er spesialist i psykiatri og har skrevet boken «Hva er smerte?», påpeker at det er viktig at vi skiller mellom kronisk og akutt smerte, da banningen ikke er like naturlig i alle situasjoner.
– Har man kroniske og konstante smerter er det nok svært lite hjelpsomt å sitte å banne eller skrike, dette er nok mer naturlig ved akutte smerter, forklarer han.
Banning hjelper mot smerte
Professoren tror at å rope og banne ved akutte smerter kan være en evolusjonsaktig reaksjon, der han drar ligninger til dyrelivet.
– Et rovdyr kan ofte lage en del støy ved smerter for å tilkalle forsterkninger, mens et byttedyr ikke nødvendigvis vil gjøre det samme. Dette er for å unngå å tiltrekke seg rovdyr, forteller han.
Når det er sagt er ikke alle mennesker like, og noen kan nok kommunisere mer smerte enn andre. Ifølge språkforsker Tor Erik Jenstad ved NTNU skal denne banningen faktisk kunne ha en smertelindrende effekt.
– At det hjelper mot smerte er faktisk påvist gjennom forskning, men den generelle effekten blir jo svekket hos de som banner hele tida. Og jeg tror kanskje ikke «nesten-banning» har riktig samme effekt som vanlig banning, sier han til KK.no.
Dersom du banner mye til vanlig vil det sannsynligvis ikke hjelpe like bra å banne når du får vondt, som det vil for en som sjeldent banner. Og de barnevennlige banneordene kan du kanskje bare spare deg for, da er det like greit å bare si «au».
LES OGSÅ: Har du ofte vondt i korsryggen?

Vekker sympati hos andre
Selv om banning har vist seg å kunne virke smertelindrende er dette likevel ikke noe vi er særlig bevisst på, det er tross alt en automatisk stressrespons. Fors tror likevel at det kan være to grunner til at vi tyr til stygge gloser når vi vrir oss i smerte.
– Det ene er jo at vi blir overrasket og sinte, og det kan distrahere oss og distansere oss fra smerten, mens den andre grunnen kan være å vekke sympati. Kraftuttrykk og grimaser er jo en smertekommunikasjon som forteller andre at vi har vondt, som ofte vil føre til forståelse og sympati fra de rundt oss, forklarer professoren.
– Noen vil kanskje banne mer, eller rope høyere dersom de har folk rundt seg, enn hvis de er alene og ingen kan høre smerteropene. Noen kan også bruke det bevisst eller ubevisst manipulerende. Det er nok noen forskjeller på hvor mye, og hvordan vi kommuniserer smerte, legger han til.