Undersøkelse viser:

Bare det å tenke på kaffe kan gjøre deg mer våken

Og derfor reagerer vi forskjellig på koffein!

TANKEN PÅ KAFFE: Å tenke på kaffe kan kvikne deg opp, viser undersøkelse. FOTO: NTB Scanpix
TANKEN PÅ KAFFE: Å tenke på kaffe kan kvikne deg opp, viser undersøkelse. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

At vi nordmenn er glad i kaffe er det ingen tvil om. Kaffeundersøkelsen for 2018 viste at 80 prosent av nordmenn over 18 år drikker kaffe minst én gang i uken, og totalt 66 prosent drikker kaffe daglig.

Det kommer stadig nye gladnyheter til kaffeelskere, og KK har blant annet skrevet om at kaffe bidrar med hele 11 prosent av jodinntaket, og at kaffe er knyttet til lavere risiko for flere typer alvorlige sykdommer.

Sist i rekken av kaffeundersøkelser viser derimot noe ganske interessant: Nemlig at bare det å tenke på kaffe kan gjøre deg mer våken, og at det oftere gjelder personer som kommer fra land der det drikkes mye kaffe. Studien er blant annet omtalt i Sciencedaily.com.

Bjørn Grydeland fra Norsk Kaffeinformasjon mener studien er veldig interessant. Selv om han ikke kan bekrefte eller avkrefte det denne undersøkelsen avdekker, sier han at de vet noe om hvordan duften av kaffe, eller lyder som minner oss om kaffe, kan trigge hjernen og skape assosiasjoner og forventninger.

- At selv kafferelaterte ting og symboler kan utløse effektivitet og spesielle følelser forundrer meg ikke. At det er kulturelt betinget er heller ikke rart. Kaffe er jo uløselige knyttet til en rekke sosial situasjoner i vår kultur, og koffeinets sentralstimulerende effekt gjør at vi i visse situasjoner «må» ha kaffe. Det finnes mange triggerpunkter her, sier Grydeland til KK.

- Ikke overrasket

Gunn Helene Arsky, som er selvstendig ernæringsfysiolog, mener studien viser hvor stor tankens kraft egentlig er.

- Jeg trekker en parallell til det å se på et bilde av lekker mat - det kan være nok til at tennene løper i vann. En fysisk reaksjon på en ytre stimulus som ikke er selve maten, sier Arsky til KK.

Hun forklarer at det som skjer når tennene løper i vann er rett og slett at fordøyelsessystemet vårt setter i gang med å produsere mer spytt i munnen og mer bukspytt som kommer ut i tarmen, begge fylt med enzymer som skal hjelpe på fordøyelsen idet maten kommer.

- Så jeg er ikke overrasket over at de som vet hvordan kaffe pigger opp, føler seg pigg ved tanken på noe kafferelatert.

- Det er mye bra med kaffe

Det kan altså tyde på at bare det å glede seg til å sette på kaffetrakteren om morgenen kan kvikne oss litt opp. Og du gjør lurt i å drikke kaffe - som nevnt bidrar det til flere helsefordeler.

Arsky trekker frem at kaffe er en av de største kildene til antioksidanter i det norske kostholdet. Blant annet antioksidanten klorogensyre, som skal være beskyttende mot tykktarmskreft og diabetes type 2.

Men koffeinet i kaffen kan også gi negative opplevelser.

- Koffein er et stoff som virker oppkvikkende, men også vanedannende og utmattende i store mengder. Koffein øker hjerterytmen og blodtrykket, øker svetteproduksjonen og kan virke vanndrivende. Koffein er å betrakte som et legemiddel dersom det dreier seg om større mengder.

Du bør også droppe kaffe dersom du skal gjøre hardt tankearbeid, råder Arsky, fordi det er opiumslignende stoffer i kaffe som faktisk kan senke årvåkenheten.

Vi reagerer også ulikt på kaffe. Noen av oss kan drikke en kopp kaffe rett før leggetid, mens andre merker at pulsen stiger etter kun noen slurker. Koffein er avhengighetsskapende, og en som aldri har drukket kaffe vil få en større reaksjon på en kopp enn en som drikker mye og regelmessig, forklarer Arsky.

- Vi har også ulik evne til å bryte ned koffein i kroppen, det kan ta alt fra 3-9 timer, noe som også påvirker hvordan kaffen virker på oss. Og så er jo ikke alle kopper kaffe like - de kan inneholde mer eller mindre koffein, avhengig av type kaffe, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer