Avhengig av kaffe

Bare må ha det: Er det koffeinet eller kosen vi blir avhengig av?

– Koffeinen man får i seg gjennom kaffe eller te i løpet av en dag er ikke nok til at det påvirker hjernen og utvikler avhengighet, sier lege.

MORGENKAFFE: Mange tenker at de bare må ha en kopp kaffe før de starter dagen, men er de egentlig fysisk avhengige? FOTO: NTB Scanpix
MORGENKAFFE: Mange tenker at de bare må ha en kopp kaffe før de starter dagen, men er de egentlig fysisk avhengige? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Behovet for en kopp dukker opp mangfoldige ganger gjennom dagen. Med det samme du slår opp øynene, til frokost, etter frokost, på vei til jobb, i bilen, på morgenmøtet, under forelesningen, i lunsjen, før middag, etter middag, og ikke minst kosekoppen til kvelds.

For noen er det kun kaffe som duger, andre har behov for andre kaffedrikker, te eller av og til brus til ulike tider gjennom dagen. Ikke bare er den tidsbetinget, for mange er den også situasjonsbetinget.

Hvorfor er disse slurkene gjennom dagen så viktige for oss?

LES OGSÅ: Drikk gjerne tre-fire kopper daglig

Trygghet i en kopp

Coach og naturterapeut Elin Snaprud sier at det hele bunner i behovet for trygghet.

– Vi ønsker å vite hva vi går til gjennom dagen, og denne vissheten gir oss ro i kroppen. Struktur og forutsigbarhet skaper trygghet, sier hun til KK.

– Når vi kobler en bestemt følelse til en kopp favoritt, har vi ankret den gode følelsen til koppen. Det er ikke selve drikken vi søker i hverdagen, men heller den gode opplevelsen den gir oss. I denne forstand kan man tenke at koppen handler om tilstander. Man søker den for å oppnå en god tilstand eller komme ut av en dårlig.

Hun definerer også hvor grensen til avhengighet kommer inn.

– Koppen gir oss noe vi savner enten den blir et symbol på ro i hverdagen, eller som en erstatning for et udekket behov i form av for eksempel trøst eller kjærlighet. Når vi opplever å bli stresset uten favorittdrikken, handler det om avhengighet. Om vi går omveier og gjør en stor sak ut av å få denne koppen. Hvis humøret blir ødelagt om vi ikke får koppen, kan det være lurt å se seg i speilet og undersøke hva det egentlig handler om.

LES OGSÅ: Det beste tidspunktet for en kopp kaffe.

SVART: De fleste liker kaffen svart og drikker nesten fire kopper daglig. FOTO: Scanpix
SVART: De fleste liker kaffen svart og drikker nesten fire kopper daglig. FOTO: Scanpix Vis mer

Én av mange vaner

Guri Spilhaug er medisinskfaglig rådgiver med spesialfelt innen rus og avhengighetsmedisin ved Oslo Universitetssykehus. Hun er enig med Elin Snaprud og mener vi kan senke skuldrene når vi kjenner panikken om avhengighet komme, og beroliger oss med at våre drikkevaner antagelig bare er nettopp det – vaner.

– Enten vi er i en travel hverdag eller ei, er det viktig for oss å ha struktur og forutsigbarhet. Faste kopper med kaffe eller te knyttet til ulike gjøremål er med på å skape struktur. Vi kan si at ytre struktur skaper indre ro. De aktivitetene vi assosierer med hygge og en avslappet fristund vil bidra til at vi oppnår nettopp det. Hva når koppen uteblir? De fleste av oss har vært der selv, i det minste kjenner vi noen, som har en dårlig dag og skylder på at de ikke fikk koppen sin når det var kaffetid. Er det virkelig den uteblitte koppen sin skyld?

– Hvis man har en så travel hverdag at man slett ikke kan styre den og legge inn kaffepauser kan man selvsagt bli stresset, og dette kan oppleves som manglende dagskvalitet. Jeg tror likevel ikke at manglende dagskvalitet skyldes at man ikke får koppen med drikken sin, men at det heller skyldes mangel på struktur og kontroll, mener Spilhaug.

– At mange koser seg med en kopp kaffe eller te av ulike slag gjennom dagen og «avhengig» av sine vaner kan ikke forklares med reell fysisk avhengighet til selve produktet.

Nyt med god samvittighet

KK har snakket med tre damer om deres rutiner rundt koppen, og de er enige om at dagen ikke er den samme uten en kopp av enten det ene eller det andre. Det er likevel ingen grunn til å tenke negative tanker hver gang man unner seg selv litt påfyll, ifølge Spilhaug. Derimot er det helt ok å belønne seg selv litt.

– Når vi holder på med noe krevende, kan vi se frem til en belønning, nemlig en pause med en kopp kaffe eller te. Dette er gode situasjoner i hverdagen som jeg ikke synes vi skal problematisere. Bare hvis våre vaner går ut over de tingene og gjøremålene vi må utføre, kan vi snakke om at det er vanene som styrer dagen og ikke vi. Kan ikke skylde på koffeinen Det diskuteres stadig om man kan bli avhengig av koffeinen som finnes i både te- og kaffedrikker.

Spilhaug mener det blir for lett å legge skylden på dette stoffet som mange henviser til når det kommer til avhengighet av den faste koppen. – Koffeinen man får i seg gjennom kaffe eller te i løpet av en dag er ikke nok til at det påvirker hjernen slik at man utvikler avhengighet.

LES OGSÅ: Gladnyhet til kaffeelskere

TRE DAMER OM DERES DAGLIGE DRIKK

Kaffikjerringa Torill liker lyden av kaffitrakter på morgenen. FOTO: Privat
Kaffikjerringa Torill liker lyden av kaffitrakter på morgenen. FOTO: Privat Vis mer

Den typiske kaffikjerringa

Navn: Torill Edvardsen
Alder: 49
Bosted: Bodø

– Før lunsj har jeg gjerne tylla i meg over en halv liter allerede. Det aller første jeg gjør om morgenen er å sette på kaffetrakteren, da vet jeg at livet blir verdt å leve i dag og. Som regel går det mest i den vanlige kaffen, men er jeg i det luksusiøse hjørnet så slår jeg til med en dobbel latte. Om ikke kaffen er på plass fra start vanker det irritasjon og hodepine på kaffekjerringa.

– For ikke å snakke om lengselen etter å holde rundt en minnerik kopp som har fulgt meg i mange år. Den symboliserer noe godt og setter sansene i sving med både lukt, smak og de gode følelsene den bringer med seg, sier hun.

Aina elsker en varm kopp te. FOTO: Privat
Aina elsker en varm kopp te. FOTO: Privat Vis mer

Te-tid til ettertanke

Navn: Aina M. Grøndahl
Alder: 38
Bosted: Drammen

– For meg symboliserer tekoppen at det er tid for å slappe av og bare være en liten stund. Livet er hektisk nok som det er, så jeg elsker de rolige stundene med koppen, særlig på den kalde tiden når man kan krype under et pledd og finne boken i tilegg. Jeg er spesielt glad i krydderte med kanel og kardemomme, og gjerne ingefær med sitron om jeg begynner å bli forkjølet.

Det er ikke bare innholdet i koppen som skaper gode følelser, men koppen i seg selv er ikke et tilfeldig valg hos Aina.

– Jeg har to favorittkopper. Den ene fra Malaga som for meg symboliserer at jeg turte å reise 2 uker på ferie helt alene til utlandet. Den andre har en tidligere klassevenninne laget, så det får frem gode minner når jeg bruker den.

Monica Nyland har en fast følgesvenn. FOTO: Privat
Monica Nyland har en fast følgesvenn. FOTO: Privat Vis mer

Alltid Pepsi max i veska

Navn: Monica Nyland
Alder: 44
Bosted: Brummundal i Ringsaker kommune

Det er ikke bare kaffe og te som sniker seg inn i vanene våre. Monica går ingen steder uten pepsi max innenfor rekkevidde.

– Jeg var en tørrlagt Pepsimaxliker som nå har havna utpå igjen. Jeg var avholds i flere år, men nå er flaska alltid med meg. Jeg drikker det til alle anledninger og til alle tider! Om jeg ikke får den regelmessige slurken føler jeg et sug etter den og tenker på den helt til jeg har den i hånda, da kjenner jeg glede og får tilfredsstilt behovet mitt, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer