BLIR IKKE GRAVID: Rundt fem til ti prosent har et fruktbarhets- eller fertilitetsproblem, viser tall fra Norsk Helseinformatikk. Foto: Shutterstock / Diego Cervo
BLIR IKKE GRAVID: Rundt fem til ti prosent har et fruktbarhets- eller fertilitetsproblem, viser tall fra Norsk Helseinformatikk. Foto: Shutterstock / Diego CervoVis mer

Graviditet

Bare én av fire lykkes i å bli gravide den første måneden de prøver

Problemer med eggløsningen er en vanlig årsak til at kvinner sliter med å bli gravide.

Vanligvis har kvinner menstruasjon med omtrent fire ukers mellomrom. De fleste opplever likevel å ha lenger eller kortere sykluser i perioder på grunn av hormoner eller stress, og det er helt normalt. For noen kan imidlertid problemet vare over tid, og skyldes noe mer alvorlig.

- Uregelmessig menstruasjon kan bety at du ikke har eggløsning, og ikke kan bli gravid uten hjelp, sier gynekolog Arne Schwennicke, som jobber med utredning av barnløshet og assistert befruktning ved Klinikk Hausken.

Bare én av fire lykkes i å bli gravide den første måneden de prøver. 60 prosent lykkes i løpet av tre måneder. 80-85 prosent blir gravide innen ett år, mens 90-95 prosent lykkes i å bli gravide i løpet av to år. Resten - fem til ti prosent, regnes for å ha et fruktbarhets- eller fertilitetsproblem, viser tall fra Norsk Helseinformatikk. 

LES OGSÅ: Jeanette (31) er ufrivillig barnløs: - Det er et ubeskrivelig savn

Schwennicke forteller at det betegnes som uregelmessig menstruasjon dersom det er 5-6 dagers forskjell fra én syklus til den neste. Mindre enn fem dagers variasjon regnes som normalt. Ved manglende eller forsinket eggløsning, kan menstruasjonssyklusen bli svært lang. Andre ganger kan menstruasjonssyklusen være for kort, og da kan det handle om en for kort lutealfase.

- Lutealfasen er fasen fra eggløsning til menstruasjon, og den bør være på 12-14 dager. Noen kvinner ligger lavt på både progesteron og østrogen, og da kan det hende at menstruasjonen er helt borte eller kommer svært sjelden. Noen kvinner har også forhøyet nivå på østrogen. For noen kan det nesten virke som en p-pille, og kvinnen vil ikke få eggløsning, sier fertilitetsterapeut og daglig leder Anette Heggemsnes ved Frøyaklinikken, som har jobbet med ufrivillig barnløshet i over 15 år. 

LES OGSÅ: 4 symptomer på eggløsning

Rammer hver femte ufrivillig barnløse

Uregelmessig syklus er ikke et uvanlig problem, og Schwennicke forklarer at rundt hver femte kvinne som sliter med å få barn, har dette problemet.

- Heldigvis finnes det gode behandlingsmetoder. Hvis det kun er et problem med eggløsningen, kan den stimuleres eller korrigeres ved hjelp av hormoner. Hvis et par der kvinnen har en uregelmessig syklus kunne tenkt seg å bli gravid, bør de ikke vente for lenge med å ta kontakt med lege. For da er det sannsynlig at de trenger hjelp, sier han.

Han understreker at kvinnens alder også er relevant med tanke på når man bør kontakte en spesialist. En 20-åring med enkelte uregelmessige sykluser over kort tid kan vente lenger med å ta kontakt enn en 38-åring. 

- Ellers kan eggløsningstester til hjemmebruk være en effektiv metode for å kontrollere om kvinnen har eggløsning eller ikke, sier han. 

LES OGSÅ: - Nei, det er ikke unormalt å ha sex under menstruasjon

KAN VÆRE MANGE ÅRSAKER: Uregelmessig menstruasjon kan skyldes manglende eggløsning, PCO/PCOS, overvekt, lavt stoffskifte eller noe helt annet. Foto: Shutterstock / Maya Kruchankova
KAN VÆRE MANGE ÅRSAKER: Uregelmessig menstruasjon kan skyldes manglende eggløsning, PCO/PCOS, overvekt, lavt stoffskifte eller noe helt annet. Foto: Shutterstock / Maya Kruchankova Vis mer

Vanlige årsaker til uregelmessig syklus

Heggemsnes trekker frem flere mulige årsaker til uregelmessig menstruasjon:

 • Lave D-vitaminnivåer kan føre til uregelmessig syklus. Når nivået på D-vitamin øker, blir menstruasjonssyklusen regelmessig. D-vitamin er viktig for å kunne få eggløsning, og også viktig for å danne testosteron hos mennene. 
 • Lidelsene PCO eller PCOS er vanligste årsakene til uregelmessig menstruasjon. Ved PCO/PCOS klarer ikke kroppen å få til en eggløsning, eller man får eggløsning bare av og til.
 • En mer sjelden grunn er forhøyet nivå på prolaktin, som kan føre til uregelmessig syklus.
 • Kvinner som kommer for tidlig i overgangsalderen, vil også kunne få uregelmessig syklus.
 • Lavt stoffskifte kan føre til uregelmessig syklus.
 • Både overvekt og undervekt kan føre til manglende eggløsning og uregelmessig menstruasjonssyklus.
 • Kvinner som slutter på p-pillen, kan få uregelmessig syklus i en periode.
   

LES OGSÅ: Du kan bli gravid hvis du har sex under menstruasjon

Sliter du med å bli gravid?

Hovedregelen er at kvinner som har prøvd å bli gravid i ett år uten å lykkes, bør oppsøke hjelp. Likevel vil det alltid være tilfeller hvor man bør oppsøke lege tidligere. Har en kvinne ikke menstruasjon på flere måneder, blir hun svært sjeldent gravid uten hjelp. Da trenger hun ikke å vente til det har gått ett år.

Du kan kontakte:

 • Fastlegen
 • Gynekolog
 • Privat klinikk


LES OGSÅ: Lavt stoffskifte ødela 11 år av Kristins liv