Vondt I ørene

- Barn, personer som er forkjølet eller har allergi i luftveiene er mest utsatt

Dette kan du gjøre for å aldri måtte plages med det igjen.

ØREVONDT NÅR DU FLYR? Idet flyet nærmer seg makshøyde, kommer trykket og smerten i ørene snikende hos mange. Det er veldig ubehagelig, en det er ganske så lett å unngå det - det gjelder bare å være litt forberedt. Foto: Shutterstock / d13
ØREVONDT NÅR DU FLYR? Idet flyet nærmer seg makshøyde, kommer trykket og smerten i ørene snikende hos mange. Det er veldig ubehagelig, en det er ganske så lett å unngå det - det gjelder bare å være litt forberedt. Foto: Shutterstock / d13 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Uansett hvor ofte vi reiser, så blir de fleste av oss aldri vant til smertene i øret som kommer når vi raskt tar av til himmels med et fly - eller når vi begynner nedstigningen fra et høyt fjell. 

Marte Rystad Øie, som er øre-, nese- og halslege ved St. Olavs Hospital viser til en studie fra fagsiden «Up to Date», og forteller at 20 prosent voksne og 40 prosent av barn hadde negativt trykk i mellomøret etter en flytur, og at ti prosent av voksne og 22 prosent av barn hadde synlige tegn til skade på trommehinnen. 

Smertefulle og tette ører etter en flytur er altså ganske så vanlig, men det kan faktisk også gi plager som vedvarer. Men hvorfor oppstår dette, og hva kan vi gjøre for å kvitte oss med problemet? Til det fins det mange gode tips.

LES OGSÅ: Slik unngår du forstoppelse i ferien 

Derfor oppstår vondtenRystad Øie forklarer at trykket på begge sider av trommehinnen vår må være likt for at vi skal høre godt. Under normale forhold vil luft i mellomøret langsomt absorberes av slimhinnen, og må kontinuerlig erstattes. Dette skjer vanligvis når vi svelger eller gjesper.

- Ved dårlig funksjon i øretrompeten vil det oppstå trykkforskjell mellom mellomøret og utsiden, og en slik trykkforskjell vil forstyrre trommehinnen og føre til ubehag, hørselstap og skade, forklarer Rystad Øie. 

Hun forteller at trykkbelastninger som er skadelige, såkalt barotraume, kan oppstå ved dykking, flyreiser, raske høydeforandringer og eksplosjoner.

Rystad Øie påpeker imidlertid at trykkforskjell som vi stadig opplever, ved for eksempel oppstigning med fly, sjelden skaper store problemer. Dette er fordi overtrykket i mellomøret presser opp øretrompeten og utligner trykkforskjellen.

Øre-, nese- og hals-overlege Rune Klette forklarer at prosessen med trykkutligning av mellomøret foregår gjennom åpning av øretrompeten. Til vanlig er altså denne lukket. Vi kan, ifølge overlegen, faktisk høre at øretrompeten åpner seg. 

- Hvis lufttrykket rundt oss endrer seg uten at vi utligner dette trykket, vil det oppstå over- eller undertrykk her. Dette gir smerter ved at trommehinnen dras inn eller presses ut, forklarer Klette.

LES OGSÅ: Får du ofte hovne hender eller føtter?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer