ØREVONDT NÅR DU FLYR? Idet flyet nærmer seg makshøyde, kommer trykket og smerten i ørene snikende hos mange. Det er veldig ubehagelig, en det er ganske så lett å unngå det - det gjelder bare å være litt forberedt. Foto: Shutterstock / d13
ØREVONDT NÅR DU FLYR? Idet flyet nærmer seg makshøyde, kommer trykket og smerten i ørene snikende hos mange. Det er veldig ubehagelig, en det er ganske så lett å unngå det - det gjelder bare å være litt forberedt. Foto: Shutterstock / d13Vis mer

Vondt I ørene

- Barn, personer som er forkjølet eller har allergi i luftveiene er mest utsatt

Dette kan du gjøre for å aldri måtte plages med det igjen.

Uansett hvor ofte vi reiser, så blir de fleste av oss aldri vant til smertene i øret som kommer når vi raskt tar av til himmels med et fly - eller når vi begynner nedstigningen fra et høyt fjell. 

Marte Rystad Øie, som er øre-, nese- og halslege ved St. Olavs Hospital viser til en studie fra fagsiden «Up to Date», og forteller at 20 prosent voksne og 40 prosent av barn hadde negativt trykk i mellomøret etter en flytur, og at ti prosent av voksne og 22 prosent av barn hadde synlige tegn til skade på trommehinnen

Smertefulle og tette ører etter en flytur er altså ganske så vanlig, men det kan faktisk også gi plager som vedvarer. Men hvorfor oppstår dette, og hva kan vi gjøre for å kvitte oss med problemet? Til det fins det mange gode tips.

LES OGSÅ: Slik unngår du forstoppelse i ferien 

Derfor oppstår vondten
Rystad Øie forklarer at trykket på begge sider av trommehinnen vår må være likt for at vi skal høre godt. Under normale forhold vil luft i mellomøret langsomt absorberes av slimhinnen, og må kontinuerlig erstattes. Dette skjer vanligvis når vi svelger eller gjesper.

- Ved dårlig funksjon i øretrompeten vil det oppstå trykkforskjell mellom mellomøret og utsiden, og en slik trykkforskjell vil forstyrre trommehinnen og føre til ubehag, hørselstap og skade, forklarer Rystad Øie. 

Hun forteller at trykkbelastninger som er skadelige, såkalt barotraume, kan oppstå ved dykking, flyreiser, raske høydeforandringer og eksplosjoner.

Rystad Øie påpeker imidlertid at trykkforskjell som vi stadig opplever, ved for eksempel oppstigning med fly, sjelden skaper store problemer. Dette er fordi overtrykket i mellomøret presser opp øretrompeten og utligner trykkforskjellen.

Øre-, nese- og hals-overlege Rune Klette forklarer at prosessen med trykkutligning av mellomøret foregår gjennom åpning av øretrompeten. Til vanlig er altså denne lukket. Vi kan, ifølge overlegen, faktisk høre at øretrompeten åpner seg. 

- Hvis lufttrykket rundt oss endrer seg uten at vi utligner dette trykket, vil det oppstå over- eller undertrykk her. Dette gir smerter ved at trommehinnen dras inn eller presses ut, forklarer Klette.

LES OGSÅ: Får du ofte hovne hender eller føtter?

TRYKK I FLYET: Trykkbelastninger som er skadelige, såkalt barotraume, kan oppstå ved dykking, flyreiser, raske høydeforandringer og eksplosjoner. Foto: Shutterstock / pikcha
TRYKK I FLYET: Trykkbelastninger som er skadelige, såkalt barotraume, kan oppstå ved dykking, flyreiser, raske høydeforandringer og eksplosjoner. Foto: Shutterstock / pikcha Vis mer

Disse personene er spesielt «utsatt»

Klette sier til KK.no at mennesker med for trang øretrompet får smerter ved endring av lufttrykket rundt seg, og at noen er mer utsatt for dette enn andre.

- De som er utsatt er barn, personer som er forkjølet, har bihulebetennelse eller allergi i luftveiene. Sjeldnere er dem med svekkede muskulære tilstander eller ganespalte mer utsatt, forklarer eksperten. 

Øie Rystad ved St. Olavs Hospital supplerer det Klette påpeker, og forklarer at en trang, betent eller dårlig fungerende øretrompet, ved for eksempel forkjølelse, vil kunne hindre nødvendig lufttilførsel til mellomøret. 

- Etter som trykkforskjellen øker, blir trommehinnen dratt innover og satt på strekk. Dette kan føre til blødning i trommehinnen, dannelse av væske i mellomøret og noen ganger kan trommehinnen revne, sier eksperten.

LES OGSÅ: Vær forsiktig med egg på ferie

Når smertene varer lengre enn «normalt»

Enkelte av oss har nok opplevd at smerten ikke bare er trykkende på flyet eller når vi kjører opp eller ned et høyt fjell, men at trykket i hodet og smerten i ørene faktisk varer i mange timer. 

Opplever du vedvarende smerter i over ett døgn, mener Klette det kan være grunn til å oppsøke lege. Det kan nemlig i enkelte tilfeller oppstå blødning i mellomøret.

Rystad Øie ved St. Olavs Hospital påpeker at en rift i trommehinnen vanligvis vil gro av seg selv, men at det kan være lurt å oppsøke lege dersom det renner væske fra øret - da kan det være behov for antibiotika.

ØNH-legen påpeker at vi bør oppsøke lege om vi opplever kraftig svimmelhet eller hørselstap. Enkelte ganger kan vi gjøre egne grep: 

- Avsvellende nesedråper som dryppes inn i nesen mens man ligger kan gi midlertidig lindring. Smertestillende kan selvfølgelig også brukes ved behov. 

Men som KK.no tidligere har skrevet, er ikke smertestillende med ibuprofen trygt for alle.

LES OGSÅ: Derfor blir du syk av flyreisen

SVELG OG GJESP: Ekspertene KK.no har snakket med, tipser blant annet om at vi bør drikke rikelig med væske både før og under flyturen. Slik skal vi kunne unngå trykkforskjellen, som er grunnen til at vi kan få vondt i ørene. Videre kan vi svelge ved å tygge tyggegummi eller spise noe, eller bare ved å fremtvinge gjesping. Foto: Shutterstock / fizkes
SVELG OG GJESP: Ekspertene KK.no har snakket med, tipser blant annet om at vi bør drikke rikelig med væske både før og under flyturen. Slik skal vi kunne unngå trykkforskjellen, som er grunnen til at vi kan få vondt i ørene. Videre kan vi svelge ved å tygge tyggegummi eller spise noe, eller bare ved å fremtvinge gjesping. Foto: Shutterstock / fizkes Vis mer

Dette kan vi gjøre i forkant

Ifølge ekspertene KK.no har snakket med, er det et par ting som kan være lurt å gjøre i lengre eller umiddelbar forkant av fly- eller kjøreturen:

 • Drikk rikelig med væske
 • Har du allergi, sørg for å ta allergimedisin regelmessig i forkant av en tur
 • Svelg ofte og tygg gjerne tyggegummi i forkant av turen
 • Rystad Øie anbefaler at dem som har hatt ørebetennelse, bør vente to uker etter betennelsen før de flyr 
 • En avsvellende nesespray kan være løsningen for dem som har en forkjølelse eller for allergikere i allergisesongen
 • Bruk slimhinneavsvellende nesedråper, anbefaler Rystad Øie.


LES OGSÅ: Visste du dette om gjesping?

Dette kan vi gjøre underveis

Videre er det en rekke tips og triks man kan prøve under turen eller når trykket og smerten først har oppstått. Ekspertene KK.no har snakket med, har disse tipsene:

 • Drikk vann
 • Fremtving gjesp, og gap ofte
 • Tygg tyggegummi
 • Forsøk amming, tåteflaske eller smokk til de aller minste 
 • Bruk slimhinneavsvellende nesedråper en time før landing. Denne kan brukes av alle - bortsett fra dem under ett år, ifølge Øie.

Dessuten kan vi, ifølge ekspertene, prøve den kjente valsalva-metoden for å utligne trykkforskjellen.

- I det flyet starter nedstigning, bør man være på forskudd med å utlikne ved å holde for nesen og blåse. Venter man for lenge kan trykkforskjellen gjøre at øretrompeten klapper sammen. Da vil man ikke kunne utligne og smertene vil tilta, sier Rystad Øie, og anbefaler å lære bort metoden til barn som er store nok.

Norsk Helseinformatikk (NHI) har også en rekke tips for å lette øresmerter (ekstern lenke). Listen er utformet for barn, som er mer utsatt fordi de har smalere øretrompeter, men ekspertene KK.no har snakket med mener rådene er generelt gode og kan hjelpe alle.

 • Drikk rikelig med koffeinfri væske gjennom hele flyturen. 
 • Ta paracetamol eller ibuprofen en halv time før avgang eller landing hvis du vet at du får øresmerter når du flyr. 
 • Sug på et drops, drikke gjennom et sugerør eller blåse bobler gjennom et sugerør.
 • Gjesp ofte (hvis barnet ditt klarer å gjøre dette med vilje).
 • Unngå å sovne. Når man sover, svelger man ikke så ofte, og det er vanskeligere å holde lufttrykket i mellomøret utjevnet.
 • Bruk ørepropper som er spesielt utviklet for å motvirke «dotter» og smerter i ørene ved flyreiser. Dette er ørepropper som sakte utjevner trykket mot trommehinnen under stigninger og landinger. De fås kjøpt på blant annet apoteket og på flyplassen.
 • Bruk en nesespray til åpne luftveiene.
 • Hvis du har allergi, ta allergimedisinen omtrent en time før flyturen.
   

Klette påpeker imidlertid at han ikke har belegg for å si at ørepropper eller avsvellende nesedråper virker, og Rystad Øie påpeker at heller ikke hun har erfaring med flypropper.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: