Skabb:

Barnefamilien har brukt nesten 20 000 kroner på å bekjempe skabb - uten hell!

Kan skabb være i ferd med å bli resistent ?

EKSTREM KLØE: – Flere steder står det at skabben er lett å bli kvitt, men det er absolutt ikke mitt inntrykk, sier moren KK har snakket med. FOTO: NTB Scanpix
EKSTREM KLØE: – Flere steder står det at skabben er lett å bli kvitt, men det er absolutt ikke mitt inntrykk, sier moren KK har snakket med. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere medier rapporterer om at det de siste ukene har vært en økning av skabb i Norge, spesielt blant unge i Oslo-området.

Skabb er ifølge Helsenorge.no en hudinfeksjon som forårsakes av skabbmidd og som overføres mellom mennesker via hudkontakt.

Det som kjennetegner skabb er at den ofte gir en ekstrem kløe, fordi kroppen reagerer med en allergisk reaksjon på midden.

At skabb kan være svært slitsomt, bekreftes av tobarnsmoren Linn i Oslo.

I mer enn fire måneder har hun og familien hennes kjempet for å bli kvitt skabben – foreløpig uten hell!

– Vi oppdaget det da min fire år gamle sønn i oktober fikk et utslett som ikke lignet på eksem. For enkelhets skyld dro vi rett til hudlege, hvor vi fikk konstatert skabb. Ved nærmere inspeksjon viste det seg at både storesøster på 13 år og jeg var smittet. I etterkant har også mannen min blitt smittet, forteller Linn.

– Innledningsvis fikk vi beskjed om at det bare var klær innerst på kroppen samt sengetøy og håndklær som måtte behandles; de kunne enten fryses, vaskes på 60 grader eller legges bort i tre-fire dager. Men etter hvert fikk vi beskjed om at ting måtte legges bort i minimum fem døgn. Dette gjelder alle klær, inkludert fottøy og yttertøy, samt madrasser, dyner og puter.

– Det anbefales også å la sofaen stå ubrukt like lenge og det understrekes at skabb kan overleve lengre enn fem døgn ved lavere temperaturer.

– Jeg leste også at noen typer skabb har overlevd opptil 58 grader. Da jeg ikke stoler på at vaskemaskina mi holder nøyaktig 60 grader hele tiden, velger vi derfor nå å vaske alt på 75 grader, sier hun.

Mistanke om resistent skabb

Etter flere runder med behandling uten å bli kvitt utysket, mener Linn at familien mest sannsynlig har fått en type skabb som er resistent mot middelet som primært brukes.

– Neste skritt var en tablettkur med medisinen Stromectol som ikke har markedsføringstillatelse i Norge. Denne var det derfor litt krøkkete å få tak i og avsindig dyr, da den koster 1992 kroner for 20 tabletter og vi må ha 32 stykker, sier Linn.

For å bruke medisinen Stromectol i Norge må en lege ifølge Statens Legemiddelverk sende en søknad til apoteket. Utgiften til behandlingen kan dekkes dersom legen på vegne av pasientene søker om individuell refusjon hos Helfo.

Totalt sett anslår Linn at familien har brukt bort imot 20.000 kroner på å bekjempe den motstandsdyktige skabben. Dette inkluderer medisiner, salver og kremer, samt ny dyne og madrass.

– Nå tar vi ingen sjanser og kommer til å forlate huset i fem døgn, mens skabbmidden dør ut her hjemme. Klærne som vi tar med oss, fra innerst til ytterst, har ligget i «skabbkarantene» fem døgn i forveien. Det vil si at de har ligget i plastposer.

– Ettersom kroppen gradvis skrur opp den immunologiske reaksjonen på midden i huden, så har vi alle nå et ekstremt kløende utslett over store deler av kroppen - også der det ikke er skabb!

LES OGSÅ: Barn som eier smarttelefoner og nettbrett har større risiko for å få hodelus

KLØENDE UTSLETT: Linn forteller at alle i familien nå har et ekstremt kløende utslett over store deler av kroppen, også der det ikke er skabb. FOTO: Privat
KLØENDE UTSLETT: Linn forteller at alle i familien nå har et ekstremt kløende utslett over store deler av kroppen, også der det ikke er skabb. FOTO: Privat Vis mer

Venner skeptiske til hudkontakt

Linn forteller at de har vært åpne med familie, venner og kolleger om at de har skabb og at de har opplyst dem om at skabb i utgangspunktet kun smitter ved langvarig hudkontakt.

– Innledningsvis opplevde vi at de rundt oss ikke syntes dette var problematisk. Men etter at de har sett at vi har så store problemer med å bli kvitt det, synes jeg enkelte har blitt mer skeptiske til å ta meg i hånda eller gi meg en klem. Noe som kanskje ikke er så rart, smiler hun.

Linn har et tydelig inntrykk av at det er en skabbepidemi i området, da de flere ganger har opplevd at apoteket har vært utsolgt for den reseptfrie salven som er førstevalg til behandling.

Hun har selv brukt mye tid på å finne god informasjon om hvordan familien skal bli kvitt skabb og har etterhvert blitt stadig mer skeptisk til en del av den informasjonen som gis.

– Flere steder står det at skabben er lett å bli kvitt, men det er absolutt ikke mitt inntrykk! Jeg sitter også med en oppfatning av at det å ha skabb fortsatt er ekstremt tabu, slik at det kanskje er mer vanlig nå enn det vi er klar over.

– Hemmelighold bidrar til at de rundt som eventuelt blir smittet venter unødvendig lenge med å bli diagnostisert og behandlet, slik at de potensielt smitter enda flere. Å fjerne tabuet og gi riktig informasjon om hvordan smitte faktisk skjer tenker jeg derfor er viktig for å begrense det.

Økning av skabb de siste årene

Seniorforsker Arnulf Soleng ved Avdeling for skadedyrkontroll hos Folkehelseinstituttet, bekrefter at de siden i høst har sett en økning i antall henvendelser om skabb.

De har derfor opprettet en arbeidsgruppe som skal se på skabbsituasjonen i Norge ved å bruke data fra ulike kilder.

– De foreløpige dataene tyder på en økning de siste årene til og med 2018. Pågående studier vil kunne hjelpe oss med å se på om dette er en «epidemi av skabb» eller om det er multiple uavhengige hendelser i Norge. Når det gjelder geografisk utbredelse finner man tilfeller av skabb i alle landets fylker, sier han.

Studier fra utlandet viser resistent skabb

På spørsmål om skabben kan være resistent, svarer Soleng at det ikke finnes data på dette i Norge.

Men en del vitenskapelige publikasjoner fra utlandet påpeker at skabbmidden kan være resistent og at dette ser ut til å øke.

– Noen studier viser det som kan være resistens mot Permetrin og Ivermectin, de to hovedbehandlingene mot skabb. Funn av resistente midd i Norge kan derfor ikke utelukkes. I en ny studie fra 2018 påpekes det imidlertid at resistens mot både Permetrin og Ivermectin samtidig hos skabbmidd er svært lite sannsynlig, sier han.

Soleng peker på at det også kan være mange andre årsaker til at man ikke klarer å bli kvitt skabb på første forsøk.

– Generelt sies det ofte at behandlingssvikt kan forklares ut fra feil diagnose, det vil si at det ikke er skabb som er årsaken til hudlidelsen hos pasienten. Det kan også skyldes feil påføring av krem eller inntak av mat rett før og etter inntak av Ivermectin.

Reaksjonen i huden kan ifølge Soleng også vare lenge på grunn av døde midd, egg og middavføring.

– Kløen vedvarer vanligvis i to til fire uker etter endt behandling, i enkelte tilfeller i månedsvis. Dette trenger ikke å være et tegn på resistente midd. Enkelte reagerer også med kløe på midlene som er smurt på huden. Mislykket behandling kan selvsagt skyldes reinfestasjon, det vil si at man rett og slett er smittet på nytt.

LES OGSÅ: Lus i håret: 4 vanlige misforståelser

Viktig å gjenta behandlingen

Man bør ifølge Soleng også være oppmerksom på at medisinen Ivermectin ikke dreper egg, slik at behandlingen derfor må gjentas etter to uker.

– For vellykket behandling er det viktig at klær, håndklær og sengetøy enten vaskes på 60°C eller oppbevares uten hudkontakt i minst tre døgn i romtemperatur, helst innpakket i plastposer. Dette bør skje senest 12 timer etter inntak av Ivermectin tabletter og direkte etter at man har hatt Nix-kremen på i 8-12 timer.

Det er ifølge Soleng generell internasjonal enighet om at skabb smitter etter langvarig hudkontakt og at det derfor er liten grunn til å tro at for eksempel skulle bli smittet av et raskt håndtrykk.

– Det er verdt å merke seg at skabb også kan smitte ved seksuell kontakt. Risikoen for smitte fra møbler, sengetøy, håndklær og lignende, er tilstede men regnes som liten ved vanlig skabb da antall midd personen har er svært lavt.

– Ved skorpeskabb, som gjerne rammer eldre med redusert immunforsvar, kan pasienten ha hundretusenvis av skabbmidd og dette øker selvsagt risikoen for smitte fra møbler og sengetøy. Smitte av eventuelle resistente skabbmidd vil ikke skje på en annen måte enn midd som ikke er resistente.

Dersom du eller noen i familien din har fått påvist skabb, bør alle i husstanden behandles så raskt som mulig. Det er også lurt å varsle alle som dere har tett hudkontakt med.

– Jo tidligere andre oppdager at de er smittet jo færre personer rekker de å smitte. Oftest kommer symptomene først to til seks uker etter at man er smittet når man får skabb for første gang. Ved senere reinfestasjoner kommer kløen raskere. Barn bør holdes borte fra barnehage/skole til dagen etter at behandlingen er startet, råder Soleng.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer