Sunt kosthold

Bedre helse uten å gå ned i vekt

Det har vært en vanlig oppfatning at dersom du er overvektig, er det vekttap som er den viktigste kilden til bedre helse. Nå viser en ny undersøkelse at dette ikke nødvendigvis stemmer.

BEDRE HELSE UTEN VEKTTAP: Følger du den nordiske dietten, med mye fisk, grønnsaker og grovt brød, vil du få bedre helse også selv om du ikke går ned i vekt. Foto: NTB
BEDRE HELSE UTEN VEKTTAP: Følger du den nordiske dietten, med mye fisk, grønnsaker og grovt brød, vil du få bedre helse også selv om du ikke går ned i vekt. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Den såkalte middelhavsdietten har i flere år blitt trukket fram som den aller sunneste dietten du kan følge. Mye fisk, grønnsaker, frukt, nøtter og olivenolje bidrar blant annet til å holde hjerte- og karsykdommer, kreft og demens på avstand, og gir deg et lengre liv.

Men de siste årene har en annen, lignende diett fått økt oppmerksomhet som nesten like sunn som middelhavsdietten: Den nordiske.

Den såkalte nordiske dietten er basert på et tradisjonelt nordisk kosthold, og består i hovedsak av bær, grønnsaker, fisk, fullkorn, meieriprodukter og rapsolje. I januar kåret det amerikanske nettstedet U.S News den nordiske dietten til den tiende beste dietten i verden, blant annet fordi den bidrar til å holde vekta nede.

Bedre helse med nordisk kosthold

Nå viser en ny studie utført av forskere ved universitetet i København at du ved å legge om til den nordiske dietten vil få målbare helsegevinster også dersom du er overvektig og ikke går ned i vekt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.