Overgangsalder og hormonterapi

Behandlingen beskytter mot kreft, hjertesykdom og beinskjørhet, men bruken er likevel lav

Hormonterapi kan ikke bare redusere plager og bedre livskvaliteten til kvinner i overgangsalderen, men også beskytte mot kreft, hjertesykdom og beinskjørhet. Likevel er bruken lav. - Det er fortsatt mye feilinformasjon, mener gynekolog Mari Ellingsen Chammas.

KVINNEHELSE: - Hormonterapi handler også om forebygging av helseproblemer, sier gynekolog Mari Ellingsen Chammas. Hun mener fokuset på risiko framfor fordeler ved hormonterapi har ført til at mange flere kvinner lever med helseplager de ikke hadde trengt å ha. Foto: Hilde Brevig
KVINNEHELSE: - Hormonterapi handler også om forebygging av helseproblemer, sier gynekolog Mari Ellingsen Chammas. Hun mener fokuset på risiko framfor fordeler ved hormonterapi har ført til at mange flere kvinner lever med helseplager de ikke hadde trengt å ha. Foto: Hilde Brevig Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Det er fortsatt mye feilinformasjon om hormonterapi som behandling mot plager i overgangsalderen.

Det sier Mari Ellingsen Chammas, gynekolog ved Elite Helse i Oslo. Hun mener hormonterapi mot plager i overgangsalderen har fått et ufortjent dårlig rykte, og at svært mange kvinner kan ha stor helsegevinst av å bruke det når de kommer i overgangsalderen.

- At én enkelt studie skulle endre totalt hvordan vi forholder oss til hormonterapi er litt rart, særlig når vi vet at kvinnene i studien var eldre og sykere enn de som vanligvis får hormonterapi, sier Chammas.

Studien hun henviser til, er en amerikansk studie som på begynnelsen av 2000-tallet konkluderte med at hormonterapi i overgangsalderen førte til brystkreft, blodpropp og hjerneslag. Nærmest over natten stupte bruken av hormonterapi voldsomt, og siden har tallene ligget lavt. Selv om resultatene fra studien flere ganger har blitt moderert eller til og med tilbakevist, har frykten for østrogenbehandling av kvinner i overgangsalderen holdt seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.