Søvnproblemer

- Behandlingen har utvilsomt hatt effekt

Søvnproblemer er en av de vanligste helseplagene i befolkningen, men forskning på søvnsykdommer er et satsingsområde. For «Nina» har behandlingsformen nevrofeedback hatt god effekt på søvnproblemene.

SØVNBEHANDLING: - Behandlingen har utvilsomt hatt effekt. Jeg har kunnet kutte ned på sovemedisin, og de gangene jeg våkner i løpet av natten, sovner jeg igjen ganske raskt, sier "Nina", som har prøvd behandlingsmetoden nevrofeedback. Foto: Britt Krogsvold Andersen
SØVNBEHANDLING: - Behandlingen har utvilsomt hatt effekt. Jeg har kunnet kutte ned på sovemedisin, og de gangene jeg våkner i løpet av natten, sovner jeg igjen ganske raskt, sier "Nina", som har prøvd behandlingsmetoden nevrofeedback. Foto: Britt Krogsvold Andersen Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Om lag hver tredje nordmann opplever søvnproblemer. For 10–15 prosent kan det handle om alvorlige søvnforstyrrelser. Men selv om det i dag er mye hjelp å få, er det likevel forbausende mange som ikke får utredet de bakenforliggende årsakene. Søvnvansker kan nemlig være et komplekst problem – og ifølge eksperter finnes om lag 100 forskjellige søvnlidelser. Blant de vanligste er: Insomni, Døgnrytmeforskyvning, Søvnapné, Hypersomni og Narkolepsi, Parasomni (at man går i søvne) og søvnrelaterte bevegelsesforstyrrelser (restless leggs).

– Folk med søvnproblemer bør i første rekke få en grundig utredning hos kompetent helsepersonell. Likevel kan det ta tid å komme til bunns i plagene. I dag finnes mye kunnskap, og det foregår omfattende forskning på søvnsykdommer. Man har også avdekket at søvnforstyrrelser kan ha mange årsaker. Ikke minst kan det ligge fysiske årsaker til grunn, sier klinisk nevrolog Per Egil Hesla, ekspert på søvnsykdommer som i sin tid grunnla en søvnklinikk på Colosseumklinikken i Oslo.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer