Nedsatt hørsel og høreapparat

- Behovet for høreapparater vil bli kolossalt

Etter fylte 60 har fire av ti nedsatt hørsel, og tidlig bruk av høreapparat er avgjørende for å forebygge demens. Men ventetiden på hørselstest kan være opptil et år. - Det er krise i hørselsomsorgen, mener audiograf.

HØRSELSTAP: Fire av ti over 60 år hører dårlig, men ventetiden på hørselstest og høreapparat er ofte så mye som et år. - Det er krise i hørselsomsorgen i Norge, mener audiograf Jorid Løkken. Foto: NTB
HØRSELSTAP: Fire av ti over 60 år hører dårlig, men ventetiden på hørselstest og høreapparat er ofte så mye som et år. - Det er krise i hørselsomsorgen i Norge, mener audiograf Jorid Løkken. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Å høre dårlig oppleves fortsatt mye mer stigmatiserende enn å se dårlig. Det er en av grunnene til at mange starter altfor sent med høreapparat, sier Janne Hallset Mykkelbost, daglig leder i hørselsklinikkjeden HØR.

- Ofte er det familien, kollegaer eller andre rundt som oppdager problemet, mens den det gjelder ikke nødvendigvis forstår at det er hørselen det er noe galt med, sier hun.

Her kan du lese mer om symptomer på et begynnende hørselstap, og hva du bør gjøre dersom du mistenker at du har begynt å høre dårlig:

Tall fra 2018 viser at 4 av 10 (38 prosent) av befolkningen over 60 år oppgir at de hører dårlig, ifølge Hørselshemmedes Landsforbund (HLF). Dårlig hørsel øker i takt med alderen. Ved fylte 70 år oppgir 43 prosent å ha dårlig hørsel.

Stadig flere studier viser en sammenheng mellom nedsatt hørsel og økt risiko for demens. Å bruke høreapparat kan derfor være avgjørende ikke bare for hørselen din, men også for hjernehelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.