Helsekost Furuseth:

Benedichte skulle slanke seg på tv. Men snart kom hun seg ikke ut av senga lenger

- Jeg hadde et konstant sug i brystet.

HELSEKOST FURUSETH: Benedichte virker som en sprudlende og livsglad dame, men underveis i prosjektet mistet hun mye av den gleden hun pleier å ha. FOTO: Privat
HELSEKOST FURUSETH: Benedichte virker som en sprudlende og livsglad dame, men underveis i prosjektet mistet hun mye av den gleden hun pleier å ha. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Da Benedichte Fugle-Kaarikstad (37) startet reisen til sitt nye liv gjennom endret kosthold og trening, ante hun ikke hva hun hadde i vente.

– Jeg ville bli digg og sexy, sier hun.

Kort tid ut i prosessen merket hun hvor lite hun faktisk hadde gjort for seg selv. Fremfor å bry seg om egen velvære, hadde hun gjennom mange år satt familien, barna og alle rundt seg først.

Helsekost Furuseth ble sendt på NRK tidligere i våres, og her kunne seerne følge fire deltakere som sammen med komiker og programleder Else Kåss Furuseth (42) skulle endre livsstil. Ved hjelp av eksperter fikk de skreddersydde opplegg som skulle være overkommelig for den enkelte.

Én av dem var Benedichte Fugle-Kaarikstad. KK møter henne en solfylt dag på Brygga i Tønsberg. Ektemannen hennes er herfra, så familien på fire farter hit titt og stadig, men selv er de bosatt i sørlandsperlen Søgne.

Benedichte drikker ikke kaffe, men tar gjerne en Cola uten sukker, informerer hun servitøren. «Aldri likt kaffe», sier hun og forventer et blikk som sier «hvordan er det mulig?» fra journalisten – som innfrir.

Trene midt i legginga

37-åringen begynte å prioritere seg selv i større grad for å lykkes med livsstilsendringen som startet våren 2022. Det ene førte til det andre, og plutselig var hun tilbake på skolebenken for å følge yrkesdrømmen om å bli sosionom.

Hun har jo alltid likt mennesker. Og nå kunne hun også finne på å ta seg tid til å trene i ungenes leggetid – noe som skulle vise seg å ikke være et problem for mannen hennes. Han kunne fint legge barna hvis hun ville trene, skal han ha sagt, noe hun ikke har tenkt på som et alternativ før.

Men etter kort tid merket hun at det var mer som trengtes å tas tak i. Da hun ikke klarte å stå opp om morgenen, forsto hun at det var alvor. Benedichte trengte å rydde opp i sin mentale helse før hun gikk videre med prosjektet. Mer om det senere, men først: Hva var Benedichtes motivasjon?

Ville bli digg

Motivasjonen var enkel og grei. Hun la ingenting imellom da hun sa på tv at hun ville bli digg. Når KK spør om utsagnet, ligger det ikke mer bak enn at hun ville føle seg komfortabel i egen kropp.

På det meste veide Benedichte 140 kilo, men hun har likevel alltid hatt god helse – bortsett fra noen småplager i knær og rygg.

– Men jeg har ikke følt meg fin. Jeg har ikke følt meg bra med meg selv. Jeg vil ta på meg en olabukse og T-skjorte og gå ut og føle meg bra.

I dag tropper hun opp i olabukse og T-skjorte og føler seg bra.

– Det har virkelig vært motivasjonen, sier hun og innrømmer at oppmerksomheten fra tv-programmet ga henne en dytt. Hun blir stoppet på gata av kvinner i alle aldre, så det er ingen tvil om at programmet har nådd bredt ut i befolkningen.

– Det kan relatere til så mye. Det er det som er så fint med programmet. Det viser ikke én grunnoppskrift med «sånn går du ned i vekt».

Det kreves et stykke arbeid å komme dit at hun føler seg «digg», det har Benedichte virkelig fått kjenne på. Men det har også blitt merkevaren hennes.

– Jeg syns det er gøy at det er litt tabu. At jeg kunne bryte litt på det. Jeg har truffet mange i ettertid som sier at de vil også bli digg. Nå tør de å si det, og syns det er gøy.

– Hvordan har forholdet til egen kropp vært? Har du alltid ønsket en forandring?

– Ja, så lenge jeg kan huske. Det bikket rundt 25 år, og de siste fem årene av tyveårene hvor du plutselig ser at forbrenningen ikke er like høy, du er ikke like aktiv og pizzarestene legger seg på kroppen. Det gjorde at jeg begynte å telle kalorier, prøvde lavkarbo, 5-2-dietten og periodisk faste – jeg har prøvd alt mulig, sier hun, med et snev av fortvilelse og sympati overfor den hun en gang var.

– Jeg kan mye, men det å praktisere det over en lengre periode har aldri gått.

HARD TRENING: - Det er dødsgøy å flippe dekk. Jeg klarte å flippe et på 250 kilo, så det er jeg stolt over. FOTO: Sondre Transeth/Dagbladet
HARD TRENING: - Det er dødsgøy å flippe dekk. Jeg klarte å flippe et på 250 kilo, så det er jeg stolt over. FOTO: Sondre Transeth/Dagbladet Vis mer

Nylig flyttet familien på fire inn i et nytt hus med større plass. Da hun skulle pakke ned flytteesker, kom hun over en gammel bok hun skriblet i. I boken skrev hun hver dag ned vekten sin samt hva hun hadde spist.

Det har gått flere år siden hun sist skrev i den, men hun fikk så vondt av den hun var – hun som holdt på med det – at hun begynte å gråte mens hun satt over flytteeskene.

I dag er hun mye mer avslappet i kostholdet, og blir ikke sint på seg selv om det sklir ut av og til. I dag har hun en mentalitet som sier at man skal kunne leve og kose seg, men alt med måte.

Benedichte har fått god veiledning av ernæringsfysiolog Tine Sundfør hele veien, og noe av det hun tar med seg fra Tines råd, er at det er ikke krise å gå på en smell, da er det bare å hente seg inn igjen. Dessuten må man få lov til å unne seg noe av og til. Det har hjulpet Benedichte mye.

Den ene tingen hun ikke klarer å kutte ut, er den originale Battery-energidrikken.

– Jeg har prøvd å bytte til andre smaker eller til sukkerfri variant, men det er ikke det samme, innrømmer hun med en liten latter.

Sundfør skal ha sagt «Greit, drikk den, men da må du ta den med i kaloriberegningen», selv om hun synes det er noe tull. Er det noe du ikke klarer å leve uten, så ikke kutt det ut, bare ta det med i beregningen, oppsummerer hun.

FØR OG ETTER: Benedichtes endring fra et år tilbake og til i dag er stor, både mentalt og fysisk. Hun roser ekspertene for tett oppfølging hele veien, samt gruppa som gikk i gang med prosjektet sammen, med Else Kost Furuseth i spissen. FOTO: Skjermdump Instagram /@benedichte_digg_kaarikstad
FØR OG ETTER: Benedichtes endring fra et år tilbake og til i dag er stor, både mentalt og fysisk. Hun roser ekspertene for tett oppfølging hele veien, samt gruppa som gikk i gang med prosjektet sammen, med Else Kost Furuseth i spissen. FOTO: Skjermdump Instagram /@benedichte_digg_kaarikstad Vis mer

Svak for bakst

Og flere tips tar hun med seg. Et hun stadig tyr til, er et hun fikk av Pernille – en av de andre deltakerne i programmet.

Før Benedichte kommer så langt som å fortelle om hva det går ut på, utbryter hun at «det er dødsbra» i ren entusiasme.

– Det høres grusomt ut for de som ikke har et problem med mat, legger hun til.

Da hun for noen uker siden hadde bakt gulrotkake – en favoritt i hjemmet – var det rester til overs, som det jo ofte blir etter selskap. Istedenfor å ta seg et stykke her og der frem til kaken er så tørr at den ikke lenger frister, gjør hun det Pernille lærte henne.

– Kaster du kaka i en søppelpose kan det være fristende å spise av det som ligger på toppen, selv etter den er kastet i søpla. Jeg tar masse Zalo på hele kaka og gjør den utilgjengelig.

Og selv om det høres drastisk ut, er det et solid triks som fungerer, skal vi tro 37-åringen. Noen ganger er det det som må til.

Depresjonen

37-åringen har blitt flink til å tilpasse målene ut ifra hvor hun er, både mentalt og fysisk. I vinter da hun slet med å stå opp av senga, var ikke målet å følge kostholdsplanen og treningsregimet. Målet var å stå opp av senga.

Men det var ikke lett. Hun var sint på seg selv – hun kjente på at hun skuffet alle rundt seg, og svarte ikke engang på telefonen når venner og familie viste omsorg.

– Det var da jeg begynte å jobbe med det at …

Hun tar en pause.

– Du har lov til å sette deg selv først. Når du først er så langt nede, er det lov til å være stolt av å komme seg opp klokka ni.

Før hun kjente på depresjonen stilte hun høye krav til seg selv, men plutselig var det å stå opp klokken ni om morgenen en seier.

Hun beskriver depresjonen som om hun har et sug i brystet som om hun står på et stup og skal falle. Alle har forlatt henne, og hun er helt alene.

Vendepunktet

Vendepunktet var da mannen hennes Roald kom inn til henne på soverommet med blomster og ba henne lukte. Benedichte elsker blomster, men mannen har ikke for vane å kjøpe buketter til henne. Hun ville helst bare sove, men han lokket henne med at han hadde laget en kopp med te til henne, og lurte på om hun ville komme opp og sitte på terrassen sammen med han og ungene.

– Har han ikke vært fantastisk fra før, så var han det da, sier hun.

Hun var motvillig i starten, og roser ektemannen for alt han har stått i. Omsider kom hun seg ut på terrassen i den solfylte dagen, hvor hun hørte fuglekvitter mens ungene løp nede i hagen. Og like idyllisk som det høres ut som, var det trolig også, for inntrykkene gjorde noe med henne.

Hun ble sittende lenge.

Etter en lengre rusletur på stranda i nærheten av der de bor samme formiddag, kjente hun at de tunge tankene begynte å løsne. Selv om det skulle ta lang tid, var hun nå på rett vei til å bli bedre.

– Jeg har noen dager hvor jeg frykter å komme tilbake dit igjen. Jeg venter på at det skal komme – det kan sammenlignes med angst – men det har ikke kommet, sier hun uten at hun er helt overbevist om at depresjonen ikke vil komme tilbake.

Den vanligvis så blide sørlendingen med humor, selvironi og godt humør innrømmer at det har vært vanskelig.

Det hele begynte med forholdet til moren. Hun har blant annet hatt hjerteproblemer, og Benedichte har som enebarn kjent på at hun trenger å være en ressurs.

– Det begynte med at jeg følte at jeg måtte ta vare på hodet, sier hun.

– Mannen min sier ofte at jeg må ta mer vare på meg selv, så nå har jeg blitt flinkere til å gå på trening. Det blir min egentid, sier hun med et stort smil, slik vi har sett henne på skjermen.

HJEMTRAKTENE: Benedichte bor i Søgne i Kristiansand sammen med mannen Roald og deres to barn på 5 og 7 år. FOTO: Sondre Transeth/Dagbladet
HJEMTRAKTENE: Benedichte bor i Søgne i Kristiansand sammen med mannen Roald og deres to barn på 5 og 7 år. FOTO: Sondre Transeth/Dagbladet Vis mer

Fellesskapet gjør at hun holder ut

Hun er overbevist om fellesskapet i livsstilsendringen har gjort at hun har holdt ut prosjektet. De fire deltakerne skriver fremdeles til hverandre hver dag, heier på hverandre og trøster hverandre.

Har hun en dårlig dag, vet hun at gjengen fra Helsekost Furuseth kan relatere, for de kjenner allerede til følelsen.

Likevel innser hun at den hardeste jobben begynner nå – når de skal stå på egne ben, uten ekspertene. Men de har fremdeles hverandre.

– Nå har vekta begynt å snike seg litt opp igjen, så jeg må fortsette å jobbe. Livsstilsendring er jobb for livet.

– Det som hjelper nå, er bare å ikke se på det som en midlertidig ting, men en ny livsstil – det er sånn her jeg lever. Jeg kan ikke tenke at verden er urettferdig, for det har jeg vært bitter for veldig lenge, sier hun og refererer til naturlig slanke, før hun legger til:

– Dette mener jeg av hele mitt hjerte. Jeg ville mye heller vært tykk og lykkelig – enn tynn og deprimert. Så jeg har lært mye det siste året.

BEDRE NÅ: Benedichte har tatt tak i livet sitt, og til tross for at veien dit har vært tung, er hun på et bedre sted i dag. FOTO: Sondre Transeth/Dagbladet
BEDRE NÅ: Benedichte har tatt tak i livet sitt, og til tross for at veien dit har vært tung, er hun på et bedre sted i dag. FOTO: Sondre Transeth/Dagbladet Vis mer

Benedichte er takknemlig for å ha en støttende ektemann. Men det han ikke visste da kona skulle kaste seg ut i en livsstilsendring, var at han kom til å bli med i «dragsuget».

Tobarnsforeldrene har vært kjærester i over 12 år, og de har ofte endt opp med å se på tv på kveldene. Men det å være ute og gjøre noe aktivt enn å sitte i sofaen og spise snacks på kveldene, har gjort noe med forholdet. Benedichte tror det har med fellesskapsfølelsen.

– Selvtilliten min har vært veldig dårlig, og til tider har jeg snakket så stygt om meg selv. Han hater det, og blir så sur for at jeg snakker sånn om meg selv.

Men selv om han genuint er uenig og skryter av henne, har ikke det hjulpet henne i lengden. Du må kjenne på det selv, har hun erfart.

– Han liker meg enda bedre nå, sier hun selvsikkert.

– Men det er mest på grunn av personligheten min. Den har skiftet. Og jeg føler meg diggere.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer