Overgangsalderen i arbeidslivet

Ber sjefen legge til rette i overgangsalderen

Er det opp til arbeidsgiver å tilpasse seg kvinner i overgangsalderen? Ja, mener det britiske arbeiderpartier Labour. Norsk gynekolog støtter forslaget.

KORTERE ARBEIDSDAG? Noen kvinner har så mye plager i forbindelse med overgangsalderen at det britiske arbeiderpartiet Labour foreslår tilrettelegging som kan minne om den gravide tilbys. Foto: Shutterstock
KORTERE ARBEIDSDAG? Noen kvinner har så mye plager i forbindelse med overgangsalderen at det britiske arbeiderpartiet Labour foreslår tilrettelegging som kan minne om den gravide tilbys. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Vi.no er både en nettavis og en Facebookgruppe for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Det var på Labours årskonferanse i høst at kravet ble fremmet: Arbeidsgivere på mellomstore og store arbeidsplasser må forplikte seg til å gi kvinner som har plager knyttet til overgangsalder tilpasset arbeidstid og -oppgaver ved behov.S

Tiltak som er nevnt, er muligheten til å skyve på arbeidsdagen hvis man sover dårlig om natta, og rett til å stå over presentasjoner og møter i perioder der plagene føles belastende, skriver The Guardian.

I forslaget heter det også at ledere skal sett seg inn i hvilke plager kvinner kan ha i denne livsfasen.

– Helt fantastisk, utbryter gynekolog Inger Øverlie ved Medicus. Hun forsket på overgangsalderen på nittitallet, og håper vi kan få økt fokus på denne livsfasen.

Aldring er tabu

– Jeg tror det er kulturelt betinget: Overgangsalder er lik aldring er lik tabu. Kvinner rundt femti vil ikke snakke om det, selv om de er midt oppe i det. På nittitallet var det annerledes, og jeg tror det kommer tilbake nå. Jeg ser en økende interesse for temaet. Men at det skal løftes på et politisk nivå, det ser jeg ikke for meg at vil skje i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer