Solbeskyttelse:

Beskytt deg mot påskesola!

Vi har stilt ekspertene 14 spørsmål om solkrem og annen solbeskyttelse.

SOLBESKYTTELSE: Her er alt du trenger å vite om solbeskyttese i påskesola. FOTO: NTB Scanpix
SOLBESKYTTELSE: Her er alt du trenger å vite om solbeskyttese i påskesola. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Påska er endelig her, og ofte pleier vi å være heldige med været rundt disse tider. Finnes det noe bedre enn å sette seg i solveggen med en solo i den ene hånda og kvikk lunsjen i den andre?

Selv om det ikke er sol, sommer og 30 grader, er det like viktig å beskytte seg mot sola nå som resten av året. Selv om gradestokken viser under 0 er det nemlig stor fare for å pådra seg både mindre og mer alvorlige og langvarige solskader.

Vi i KK har derfor tatt kontakt med to hudpleiere som er eksperter innen solbrenthet og solbeskyttelse, og fyrt løs med hele 14 spørsmål om ALT vi lurer på om akkurat dette!

Har du planer om å bruke mye tid utendørs denne påska, så anbefaler vi å lese gjennom disse punktene. Vi håper du har like god nytte av dette som oss!

- Hvor ofte bør man smøre seg med solkrem? Er det forskjell på sommer og vinter her?

- Hvor ofte man bør smøre seg med solkrem kommer an på flere ting, både når det kommer til hvor godt huden din tåler sol, hvilken solkrem du bruker og om du for eksempel skulle vært i Thailand på badeferie eller i «skyggen» i nord. Er solkremen vannfast holder den litt bedre, men en god grunnregel er å smøre seg annenhver time. Det sier ansvarlig hudpleier og trainer i Shiseido, Therese Gjerstad.

Kellie Persson, ansvarlig hudpleier og trainer i Clarins, minner også om at solen bryter seg inn gjennom skyene, sånn at man også kan bli solbrent selv om det er overskyet. I tillegg er det viktig å merke seg at intensiteten på strålene øker desto høyere opp du er. Det vil si at du kan bli raskere solbrent når du går på ski enn når du soler deg i parken.

- Du bør være like oppmerksom på å ha på deg solkrem når du er på båttur som når du går på ski. Snø og vann reflekterer nemlig like mye, sier Persson.

- Hvem bør smøre seg med hvilken faktor?

- Man burde velge faktor ut i fra hvilken hudtype man har. Har man rødt hår og fregner er en høy solfaktor nødvendig, gjerne SPF 50. Er man derimot av afrikansk opprinnelse og har mørk hud så tolerer man naturligvis mer sol, og kan bruke lavere faktor. Men også her er solkrem viktig. Det beste tipset jeg kan gi er å bytte ut den vanlige fuktighetskremen med aftersun når man er på soleferie. Det vil reparere huden mye bedre under en såkalt «kokeprosess», sier Persson.

Gjerstad anbefaler alle å alltid bruke minst solfaktor 30, uansett hvor godt man tåler solen.

- Hvis man mener at man er av den typen som «aldri» blir solbrent. Skal man smøre seg likevel?

Begge ekspertene våre roper i kor: JA!

- Det er veldig viktig å bruke solkrem fordi solen kan skade cellene våre, uansett om man blir fort solbrent eller ikke. Det kan føre til blant annet hudkreft, sier Persson.

-Bør man smøre seg på kroppen selv om man har på klær?

- Her kommer det an på tekstilen på klærne. Er du i sterk sol kan man fort bli solbrent gjennom en t-skjorte. Befinner du deg derimot på påskefjellet med skidress er du trygg, sier Gjerstad.

Persson sier at det på vinterstid holder å beskytte seg på akkurat de områdene hvor man er eksponert for sol, mens det på sommeren er viktig å smøre seg overalt - selv med klær på.

- Huden husker hvor den har vært solbrent før, og for hver gang det skjer du bruker man opp sin solkapital. Solkapital er den mengden soltimer man får «tildelt» ved fødsel, og når man har brukt opp disse så får man dem ikke tilbake. Solkapitalen minskes for hver gang man blir solbrent, og en lys hud har cirka 150 000 timer, opplyser hun.

- Kan solkrem i ansiktet gi kviser?

- Solkrem kan gi kviser både til ansikt og kropp. Noen av solfilterne som blir brukt kan «tette» huden slik at urenheter og kviser oppstår. Da er det viktig å finne en solkrem som puster, er mild og pleiende på huden. Og så er det selvfølgelig superviktig med gode hudpleierutiner både morgen og kveld, sier Gjerstad.

Persson anbefaler alle å bruke en våt klut istedenfor en håndduk når man skal tørke bort overflødig svette. Dette for å nøytralisere huden så det ikke kommer mer bakterier enn nødvendig.

- Hva er forskjellen mellom solkrem til ansiktet og kroppen?

- Solkrem til ansiktet inneholder ofte litt mer pleiende ingredienser som går på forebygging av aldring og pigmenteringer enn det de til kropp gjør, sier Gjerstad.

SNØ OG VANN: Både snø og vann reflekterer begge veldig mye sol. Det vil si at det er ekstra viktig å beskytte seg om man befinner seg på fjellet eller ved stranden. Foto: NTB Scanpix
SNØ OG VANN: Både snø og vann reflekterer begge veldig mye sol. Det vil si at det er ekstra viktig å beskytte seg om man befinner seg på fjellet eller ved stranden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hvorfor er leppene ekstra sensitive i sola?

- Leppene har enda tynnere hud enn resten av ansiktet, i tillegg til at de er i konstant kontakt med luften som kommer inn og ut fra lungene våre - som igjen gjør at de sprekker lettere. Det er derfor lurt å bruke egne produkter til akkurat leppene, sier Persson.

- Hvor er den vanligste plassen å bli solbrent på?

- Den vanligste plassen å bli solbrent på er nesen, hodebunn, ørene, rista på foten og i overgangen fra klær til hud, sier Gjerstad.

Persson opplyser at solen er kraftigst mellom klokken 11.00 og 15.00 på dagen, og at det er i løpet av dette tidsrommet at man som regel blir solbrent på de nevnte stedene.

- Hvilke steder er det vi ofte glemmer å smøre oss?

- Jeg tror de vanligste stedene å glemme å smøre seg er ørene og leppene. Ryggen kan også nevnes her da det er vanskelig å komme til på hele området, sier Persson.

- Blir man like fort (og like brun) om man bruker solkrem?

- Om man bruker høy faktor blir man like brun, men det tar litt lengre tid. Det som er positivt er at fargen sitter mye lengre og at huden tar mindre skade.

- Sololje med faktor - fungerer det like godt som solkrem med faktor?

- Sololje med faktor vil alltid «steke» huden mer enn en krem, noe som gir større skade.. Du blir blant annet mye tørrere av olje, og fargen vil flasse raskt av, sier Gjerstad.

- Bør man - og hvor ofte - bør man ta pause fra solen?

Persson mener man gjerne kan ta en pause mellom klokken 11 og 15 - da solen er kraftigst.

- Invester i gode solbriller og opphold deg gjerne i skyggen eller bruk noe som dekker til ansiktet - man blir brun uansett.

- Er solkremspray like effektiv som solkrem?

- Spray skal i utgangspunktet være like bra som krem, så det er smak og behag som avgjør hva man velger. Uansett valg er det dog viktig med jevn påføring.

- Hvordan beskytter man hodebunnen mot sola?

- Hodebunnen bør smøres på lik linje som kropp og ansikt. De som har mye hår smører i skillen og rundt ørene og nakken. De som har mistet håret bør bruke vannfast solkrem så de ikke svetter bort solkremen i løpet av dagen, sier Gjerstad.

Persson anbefaler også caps eller solhatt.

LES OGSÅ: Slik sminker du vekk solbrenthet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer