Overgangsalder

Betaler 181 mill. kr i året for medisiner mot plager i overgangsalder: De fleste må dekke alt selv

Norske kvinner som ønsker hormonbehandling for plager relatert til overgangsalder må i all hovedsak betale dette fullt ut av egen lomme – fordi det ikke omfattes av blåreseptordningen. Hvert år betales 181 millioner kroner for hormonbehandling.

HORMONTERAPI I OVERGANGSALDER: For kvinner med store plager og redusert livskvalitet som følge av symptomer ved overgangsalderen, kan hormonterapi være et alternativ. Men de fleste som velger dette, må betale alt av egen lomme. Hormonterapi for overgangsalderplager er nemlig ikke vurdert for om det kan bli godkjent på blå resept. Og det er heller ingen planer om det. Foto: Kristin Sørdal
HORMONTERAPI I OVERGANGSALDER: For kvinner med store plager og redusert livskvalitet som følge av symptomer ved overgangsalderen, kan hormonterapi være et alternativ. Men de fleste som velger dette, må betale alt av egen lomme. Hormonterapi for overgangsalderplager er nemlig ikke vurdert for om det kan bli godkjent på blå resept. Og det er heller ingen planer om det. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mens noen kvinner knapt merker noe til overgangsalderen kan andre ha store plager – plager som går på livskvaliteten løs og som kan føre til at det blir vanskelig å stå i full jobb.

Hormonterapi (menopausal hormonterapi, MHT) kan lette plager i forbindelse med overgangsalder – og er noe som stadig flere kvinner nå velger. Gynekolog Helena Enger har tidligere uttalt til Vi.no at kvinner med overgangsaldersplager som får hormonbehandling holder seg friskere og har lavere dødelighetsrisiko enn de som ikke bruker hormonbehandling.

Men er du en vanlig, frisk kvinne som plutselig en dag våkner til en verden med overgangsalder-plager, og du i samråd med legen eller gynekologen finner ut at du ønsker hormonbehandling, må du ta hele kostnaden selv:

Hormonbehandling for plager i overgangsalder er nemlig ikke omfattet av blåreseptordningen.

Med andre ord: Glem egenandel og frikort. Du må selv betale den fulle kostnaden for legemiddelet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.