Kollagenpulver

- Biologisk sett er det faktisk helt umulig at det virker

Vi testet kollagenpulver i fem måneder - slik gikk det.

KOLLAGENPULVER: KK-journalist Malini Gaare Bjørnstad testet kollagenpulver i fem måneder, fra april 2019 (t.v.) til september 2019. Ifølge Elite Helse har rynkeproduksjonen gått fra 36 prosent til 31 prosent. FOTO: Elite Helse
KOLLAGENPULVER: KK-journalist Malini Gaare Bjørnstad testet kollagenpulver i fem måneder, fra april 2019 (t.v.) til september 2019. Ifølge Elite Helse har rynkeproduksjonen gått fra 36 prosent til 31 prosent. FOTO: Elite Helse Vis mer
Publisert

«Reduserte rynkene på 8 uker!», «Hudpleie innenfra!» og «Skjønnhetstrenden alle elsker!» - disse slagordene har hyppig dukket opp i feeden min på sosiale medier de siste årene.

Og det er ikke til å stikke under stol at jeg, uten egentlig å ha tenkt over det, har latt meg fascinere og imponere av det som presenteres i de ulike kollagenpulver-kampanjene - og av de smellvakre «influsenserne», som er pulverleverandørenes ansikt utad.

For tenk om man bare kan drikke seg til rynkefri hud på noen uker, det hadde vært et mirakel jeg hadde vært villig til å bruke sparepengene mine på!

Vi tok derfor kontakt med hudhelseklinikken Elite Helse på Aker Brygge i Oslo, én av de som tilbyr kollagenpulver. Vi ble tatt imot av klinikksjef Isabella Bukurie Bessières den 2. april 2019. Hun har 17 års erfaring som dermatologisk sykepleier.

KOLLAGENPULVER: Hudhelseklinikken Elite Helse kaller kollagenpulver for superfoodtilskudd, og hevder at man skal kunne se forbedring i huden etter bare åtte uker. Pakken koster 499 kr. og inneholder 30 pakker - som tas morgen og kveld. FOTO: Elite Helse
KOLLAGENPULVER: Hudhelseklinikken Elite Helse kaller kollagenpulver for superfoodtilskudd, og hevder at man skal kunne se forbedring i huden etter bare åtte uker. Pakken koster 499 kr. og inneholder 30 pakker - som tas morgen og kveld. FOTO: Elite Helse Vis mer

Hun forklarte grundig hvordan Intelligent Skinhealth Verisol Collagen-pulveret de har utviklet fungerer, og opplyste om at pulveret, i tillegg til kollagenprotein, inneholder vitamin A, C og Zink. Pulveret skal inntas i drikke, smoothie eller til mat om morgenen og kvelden.

KLINIKKSJEF: Isabella Bukurie Bessières. FOTO: Elite Helse
KLINIKKSJEF: Isabella Bukurie Bessières. FOTO: Elite Helse Vis mer

- Hudhelse er ikke et engangsprosjekt, og kollagen er ikke et «quick fix», bedyrer Isabella.

- Om du ser en reklame, der bloggere hevder at huden ble perfekt etter kun bruk av kollagenpulver alene, er det mest sannsynlig en betalt jobb. Ingen helsepersonell med fagkompetanse og yrkesstolthet vil hevde at den perfekte hud, med minimalt med rynker, linjer, porer og en jevn hudtone, kommer av kollagenpulver alene. Du må ivareta huden din med flere tiltak. Kollagenpulver alene er ikke nok, om målet er perfekt hud, forklarer hun videre.

I testperioden var jeg derfor ekstra bevisst på spise sunn mat, drikke mindre kaffe og alkohol, og ta små, bevisste grep for å forsøke å forbedre hudhelsen min innenfra.

- Hudhelse kan sammenlignes med trening

Dag én av testingen ble hudlagene i ansiktet mitt analysert og scannet gjennom 3D-hudanalyseapparatet Visia. Gjennom scanningen forklarer Isabella at man får eksakte data på om huden har en god genetikk og om huden er utsatt for raskere aldring.

Ifølge 3D-scanningen ble det konkludert med at jeg hadde flekker på 39 prosent, hvilket betyr uregelmessigheter i huden. Rynkeproduksjonen lå på 36 prosent, hudkvaliteten på 29 prosent, porer på 11 prosent, solskader på 83 prosent, pigmentflekker på 54 prosent, inflammasjon på 10 prosent og aknebakterien porfyriner på 4 prosent.

- Du har en sensitiv hudtype, som reagerer lett på indre og ytre påvirkning. Vi synes etter-bildet viser forbedring, og nasolabial (linjene rundt munnvikene), samt fylde i lepper og renhet i kinn, ser betraktelig bedre ut, forklarer Isabella etter å ha studert resultatene.

Hun påpeker at hudhelse kan sammenlignes med trening - det er individuelt hvor raskt man bygger muskler, og man kan ikke trene intenst én dag eller i et halvt år, og forvente at resultatene varer for resten av livet.

- Å ta vare på huden både med riktig ernæring på innsiden, og de riktige produktene på utsiden, er like viktig som å pusse tennene. Hudtilstanden er variabel og påvirkes av hormoner, sinnstilstand, stress, årstid, hva man spiser og om man sover nok, sier hun videre.

- Jeg vil understreke at kollagenpulveret er et supplement til et godt kosthold og medisinsk hudpleie, men vi anbefaler alltid en helhetlig tilnærming.

Klinikksjef Isabella ved Elite Helse hevder at kollagen er et kosttilskudd akkurat som multivitamin.

- Min personlige konklusjon: pulveret har ikke hatt effekt

Hver måned var jeg tilbake på Elite Helse-klinikken på Aker Brygge for å ta nye scan-bilder, og etter å ha brukt kollagenpulveret hver morgen og hver kveld i fem måneder - fra april til september - var det dags for å komme med en konklusjon. Både personlig og faglig.

Min personlige konklusjon er at pulveret ikke har hatt effekt på huden min. Jeg har de samme linjene rundt og under øynene, sinnarynken mellom øyenbrynene er like dyp som den har vært de siste årene, og rynkelinjene i pannen er like markante som før. I tillegg er porer og urenheter på samme nivå som tidligere.

Den eneste forskjellen jeg kan si at jeg kjente noe på, var at neglene mine var blitt sterkere. Og dette kan komme av at verisol-kollagenet fra Elite Helse ikke består utelukkende av kollagen alene, men har både A-vitamin, C-vitamin og sink i seg.

- Sink er viktig for behandling av akne, mens A-vitamin og C-vitamin fremmer cellefornyelsen, forklarer Isabella.

Ifølge den siste hudscanningen som ble gjort 10. september 2019, har verdiene endret seg til følgende prosent: Flekker fra 39 prosent til 22 prosent, rynkeproduksjon fra 36 prosent til 31 prosent, hudkvalitet fra 29 prosent til 84 prosent, porer fra 11 prosent til 6 prosent, UV-skader fra 83 prosent til 44 prosent, pigmentflekker fra 54 prosent til 51 prosent, inflammasjon fra 10 prosent til 8 prosent, og aknebakterien porfyriner uforandret på 4 prosent.

- Du har en kombinasjonshud. Da du kom til oss i april 2019 var din hudtilstand tørr, og huden så gusten ut. Det er naturlig etter en lang vinter der lipidene brytes ned, og vi har det som kalles epidermal water loss. Altså, vi taper vann fra det øverste hudlaget samtidig som fibroblaster-cellene i huden mister sin evne til å holde på fukt. Huden din vil da vise symptomer som ikke har noe med hudtype å gjøre, men som er en reaksjon på hva du har smurt på huden, hvilken omgivelser du har befunnet deg i, hva du har spist og om du har sovet nok, eller stresset mye, forklarer klinikksjefen ved Elite Helse.

- Hva tenker du om at jeg ikke føler at jeg kan se noen forandring etter å ha brukt kollagenpulveret i fem måneder, Isabella?

- Om du ikke føler at kollagenpulveret ga deg nok, er det fordi du kanskje hadde for høye forventninger. Dette er ikke injeksoner som fjerner rynker, eller laser som forvandler huden din. Verisol-kollagenet, som du fikk i pulverform, er et klinisk dokumentert kollagen, og at det virker er det ingen tvil om. Det ser man også ut ifra bildene fra Visia-analysen, mener Isabella.

Etter å ha sett på resultatene etter fem måneder, konkluderer klinikksjef Isabella med at hun ikke ville ha anbefalt meg kollagenpulver, men heller anbefalt meg å supplere med medisinske hudpleierprodukter og minst én behandling på klinikk i måneden.

TEST: KK-journalist Malini Gaare Bjørnstad testet kollagenpulver i fem måneder, og merket ingen forskjell på huden da testen var gjennomført. Disse to bildene er tatt før og etter testen. FOTO: KK
TEST: KK-journalist Malini Gaare Bjørnstad testet kollagenpulver i fem måneder, og merket ingen forskjell på huden da testen var gjennomført. Disse to bildene er tatt før og etter testen. FOTO: KK Vis mer

- Hadde du vært en vanlig Elite Helse-kunde, ville jeg ikke prioritert kollagen på deg, men heller gitt deg profesjonelle behandlinger minst hver fjerde uke resten av ditt liv, slik at du får mindre porer, jevnere hud og mindre linjer og rynker. Du etterspurte kollagen, og da har du fått det, og Vitamin A, Vitamin C og sink, som er Elite Helse-formelen, mener hun.

- Sannsynligheten for at kollagenpulveret skal ha effekt, er lik null

Professor Bjørn Steen Skålhegg, ved seksjon for molekylær ernæring på Universitetet i Oslo, er tydelig på at man ikke kan bli kvitt rynker ved å drikke et pulver som inneholder kollagenprotein.

PROFESSOR: Bjørn Steen Skålhegg. FOTO: UIO
PROFESSOR: Bjørn Steen Skålhegg. FOTO: UIO Vis mer

- Der er mitt tydelige svar: nei. Biologisk sett er det faktisk helt umulig at det virker, sier han til KK.

Bjørn forklarer at det de siste årene har vært anbefalt å spise mer kylling og fisk, og når man spiser dette får man i seg kollagen.

- Når man knaser i seg kyllingvinger og lår, så får man i seg en del brusk som er rundt leddene. Dette er faktisk kollagen. Når du spiser kjøtt og fisk generelt, får du i deg mer kollagen enn du gjør gjennom pulveret som du blander ut i drikke. Sannsynligheten for at kollagenpulveret du får kjøpt av disse leverandørene skal ha effekt, er lik null.

Professor Bjørn Skålhegg forklarer videre at hvert protein - også kollagenproteinet - er bygget opp av aminosyrer, og at aminosyrer er en slags liten murstein i en mursteinvegg.

- Hver av i disse er veldig viktige for å bygge protein, men dessverre er det slik at kroppen din bare kan lage omtrent halvparten av de aminosyrene du trenger. Når man blir gammel går ting litt tregere, og man fornyer seg senere. Det er en del av aldringsprosessen.

Kollagenet man får i seg gjennom disse kosttilskuddene blir, ifølge professor Bjørn Skålhegg, brutt ned til de minste byggesteinene, og det er ikke kollagen man får igjen i kroppen - men det vi kaller aminosyrer.

- Dermed er det biologisk helt umulig å spise kollagen og tro at kollagenet finner sin vei frem til leddene dine eller til rynkene dine, sier han og legger til:

- Dette er viktig å tenke på når man spør om kollagenpulveret virker, eller ikke. Biologisk sett er det faktisk helt umulig at det virker. Det går rett og slett ikke an å drikke seg rynkefri.

Professor Bjørn Skålhegg bedyrer at han ikke er noen ekspert på slike analyser som er brukt i denne testen, og påpeker også at det er snakk om kun én testperson.

- Man ser gjerne det man vil se, og dette er ikke vitenskap det som blir presentert her. Det går mer på tro enn virkelighet, og man kan se nesten hva man vil ut ifra disse resultatene, sier Bjørn.

- Hva er det vi får i oss når vi drikker dette kollagenpulveret?

- Vi får i oss kollagenproteinet som består av et visst antall aminosyrer. I magesekken har man en del enzymer og syrer som river det fra hverandre. Det blir revet ned til de minste bitene i tarmen etterpå. Årsaken til dette er følgende: når du som menneske spiser fisk, så blir du ikke fisk. Fisk består av fiskeprotein og du består av menneskeprotein. Så bruker kroppen de aminosyrene til å bygge opp og vedlikeholde kroppen selv. Så enkelt er det. Derfor er det klin umulig at man skal kunne spise enten kyllingkollagen, eller svinekollagen eller hva det måtte være, for å få bedre ledd eller mindre rynker.

- Har det noe som helst helsefordel å drikke kollagenpulver?

- Overhodet ikke.

- Er det noen bivirkninger?

- Bivirkningene er at du får i deg et dårlig protein, som ikke har de aminosyrene du trenger. Sånn sett, for gamle og syke, kan det være direkte skadelig. Derfor fikk vi forbud på Rikshospitalet mot å gi det til pasienter, forklarer Skålhegg.

LEGE OG FORSKER: Ida Kristin Bos-Haugen. FOTO: Nicolas Tourrenc
LEGE OG FORSKER: Ida Kristin Bos-Haugen. FOTO: Nicolas Tourrenc Vis mer

Professor Skålhegg får støtte av Ida Kristin Bos-Haugen, som er lege og seniorforsker på revmatologisk avdeling ved Diakonhjemmet Sykehus, med fokus på ledd.

- Jeg kan kun uttale meg om kollagentilskudd på et mer generelt grunnlag, da dette også er et svært vanlig brukt kosttilskudd av personer som har leddplager ofte på grunn av artrose. Kollagen som man inntar i form av tabletter vil brytes ned i mage-tarm-systemet. Kollagen vil brytes ned til aminosyrer som tas opp i tarmen. Derfor vil ikke kollageninnholdet i huden øke selv om man inntar kollagen, bekrefter lege Bos-Haugen.

Ida Kristin Bos-Haugen sier videre at i et vanlig sunt, norsk kosthold vil man få i seg de aminosyrene som kroppen trenger til å bygge opp proteinstrukturer i kroppen.

- Fremfor dyre kollagentilskudd vil jeg heller anbefale å ha et balansert sunt kosthold.

- Hva tenker du om at fagekspertene sier at kollagenpulver beviselig ikke kan forhindre eller fjerne, Isabella?

- Det er helt riktig at kollagen alene ikke kan fjerne rynker, det er et proteintilskudd og et supplement til din medisinske hudpleie og ditt personlige hudprogram som rens, serum, dagkrem, nattkrem, øyekrem og ikke minst solkrem. Det er ikke i stedet for, men som sagt et supplement. Om det hadde vært så enkelt som å drikke seg rynkefri hadde det vært bra, men så enkelt er det ikke, forklarer hun og legger til:

- Kollagen er et protein. Det går ikke inn i huden, og den eneste måten å gjøre det på er å bruke ingredienser (lokalt på huden) som stimulerer huden til å produsere eget kollagen. Vitamin A , Vitamin C, peptider, samt laser- og endymed-behandling er fantastiske måter å gjøre det på. Dette er slik du får mer kollagen, ved å få din hud til å produsere på egenhånd, forklarer klinikksjef Isabella.

- Tro kan flytte fjell, er ikke det et godt norsk uttrykk?

- Det er flere kollagenpulver-leverandører som lener seg på forskningsrapporter som hevder at dette har noe for seg. Hvordan kan de gjøre det, om det faktisk ikke stemmer at man kan få mindre rynker av kollageninntak?

- Jeg har sett forskningsrapportene, og mange av disse studiene som er gjort, er basert på penger som kommer fra de som selger produktene. Det er ingen gode, faglige belegg for at dette virker, slik som det blir påstått i disse rapportene, sier professor Bjørn Skålhegg.

- Men det finnes jo et hav av mennesker som er meget fornøyde, og som hevder at de har klart å bli rynkefrie ved å drikke kollagenpulver. Hvordan kan det ha seg?

- Tro kan flytte fjell, er ikke det et godt norsk uttrykk? Jeg har ingen problemer med at folk vil bruke sine sparepenger på dette, da må de gjerne gjøre det, men det er juks og humbug. Det er bare tull, enkelt og greit, sier Bjørn videre.

Han har derimot noen andre råd som man burde ta til seg, dersom man ønsker å bremse rynkeutviklingen fra ung alder av.

- Ikke være så mye i solen, og spise vitaminer og mineraler gjennom sunn og variert kost. Det kan bidra litt, men så er det dessverre slik at noen mennesker blir fort eldre i huden på grunn av genetikk. Hvis man ser på moren eller faren til vedkommende som har rynker, så har de mest sannsynlig samme type rynker. Det er veldig arvelig. Det er med andre ord ikke så veldig mye man kan gjøre, men det viktigste er å holde seg unna solen, konkluderer professor Bjørn Skålhegg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer