Skam

Bipolarforeningen: - Ekstremt få er så syke at de løper nakne rundt

Tonje Fjeldstad Smith i Bipolarforeningen forteller at «Skam» har løst bipolar lidelse på en veldig fin måte.

BIPOLAR: Tonje Fjeldstad Smith i Bipolarforeningen forteller at «Skam» har løst bipolar lidelse på en veldig fin måte.  Foto: Shutterstock / Marjan Apostolovic
BIPOLAR: Tonje Fjeldstad Smith i Bipolarforeningen forteller at «Skam» har løst bipolar lidelse på en veldig fin måte. Foto: Shutterstock / Marjan Apostolovic Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av de store snakkisene de siste ukene har vært «Skam»-Isak og hans nye flamme Even. Alt var bare velstand og vi gledet oss stort på deres vegne, frem til Even booket turtelduene inn på et hotell i hovedstaden, sto opp midt på natten, dro på seg støvlene og vandret kliss naken ut i natten for å kjøpe «mækker’n-mat». Hva skjedde nå?  

- Det markerer egentlig skillet mellom hypomani og mani, sier Trine Vik Lagerberg, forsker ved Norment (Norsk senter for forskning på mentale lidelser) ved Oslo Universitetssykehus (OUS). 

- Jeg tenker at frem til han gikk ut naken, så kunne man beskrevet det som hypomani. Han hadde en litt ukritisk bruk av penger, og hadde noen ideer som kanskje var litt større enn de du vanligvis har ved en vanlig forelskelse. Men idet han gikk ut på gata så ble det nok mer tydelig at det var en mani. 

- Det er ingen urealistisk fremstilling. 

LES OGSÅ: Skam: Disse vil vi se i hovedrollene 

Forskjellige grader av mani

- Ved bipolar lidelse så er det to poler; du kan være veldig høyt oppe og veldig langt nede, forklarer Tonje Fjeldstad Smith, styreleder i Bipolarforeningen.

Alle har et spekter av følelser, men hos bipolare kan man befinne seg i en ytterpol, og uten at det er noen åpenbar årsak til det. Trine Vik Lagerberg forklarer at bipolar lidelse er en lidelse som påvirker stemningsleiet – en affektiv lidelse.  

Det opereres i dag med to typer av bipolar lidelse, type 1 og type 2. Ved begge typene opplever du episoder med depresjoner, men ved type 2 opplever du ikke episoder med mani, slik som ved type 1. 

- Ved type 2 har du episoder med hypomani. Hypo betyr «under», så det er altså under manien – mildere enn mani.  

Symptomene ved mani er at du har et markant hevet stemningsleie. Du er glad, euforisk, og «høyt oppe». Alternativt er du irritabel i veldig sterk grad, forklarer Vik. 

I tillegg til dette skal du ha noen andre symptomer, som redusert søvnbehov, overdreven selvtillit, økt pratsomhet – at du prater mye og fort, at du bobler over av ideer, assosierer lett og har økt aktivitetsnivå.

- Du kan sette i gang mye på en gang, som å invitere til fest samtidig som du totalrenoverer leiligheten. I tillegg er det en del som er impulsive med økonomien; investerer i ting de ellers ikke ville gjort. Det er også noen som blir seksuelt promiskuøse – de har mange partnere eller er uforsiktige, sier Lagerberg. 

En vesentlig forskjell på hypomani og mani er at ved hypomani skal det ikke gå utover funksjonen i noen særlig grad. Du fungerer fortsatt relativt bra, og kanskje bedre enn vanlig, både på jobb og på privat.

- Men manien blir så voldsom at mennesker rundt vil gripe inn, enten folk du kjenner eller folk på gata. 

LES OGSÅ: La oss snakke om depresjon

Ekstremt få er så syke at de løper nakne rundt

En liten stund så det ut til at hele forelskelsen var en «ide» Even hadde fått som følge av at han er bipolar. Dette viste seg (heldigvis) å ikke stemme, og etter en oppklarende samtale mellom Isak og kompisen Magnus kunne både vi og førstnevnte puste litt lettere. 

- Jeg synes det er fremstilt på en veldig fin og lun måte. Scenen der Isak snakker med en kompis som har en mor som er bipolar, synes jeg er en utrolig fin scene, sier Tonje Fjeldstad Smith i Bipolarforeningen. 

- Ekstremt få er så syke at de løper nakne rundt, men jeg synes de har landet det veldig bra. 

- Mange har ikke disse ekstreme gradene. I Norge skiller vil vanligvis mellom bipolar lidelse type 1 (med mani) og type 2 (med hypomani), men vi ser at det blir vanligere og vanligere å operere med både type 3, type 4 og type 5. 

LES OGSÅ: Stikkende smerter i brystet kan være angst

SKAM: I «Skam» kommer det fram at Even er bipolar. Ifølge Tonje Fjeldstad Smith i Bipolarforeningen kan mange med bipolar lidelse leve symptomfrie i lang tid, men at det kan lønne seg å være forsiktig med alkohol og andre rusmidler.  Foto: NRK
SKAM: I «Skam» kommer det fram at Even er bipolar. Ifølge Tonje Fjeldstad Smith i Bipolarforeningen kan mange med bipolar lidelse leve symptomfrie i lang tid, men at det kan lønne seg å være forsiktig med alkohol og andre rusmidler. Foto: NRK Vis mer

Mange er symptomfrie i mange år

Hun forteller at mange med bipolar lidelse kan leve symptomfrie i lang tid, men at det kan lønne seg å være forsiktig med alkohol og andre rusmidler, samt at stress kan være en utløsende årsak til en ny episode. 

- For noen stemmer det at man nesten alltid befinner seg i en av disse polene, men for de fleste er ikke det et riktig bilde av det å ha bipolar lidelse. Men man kan være sårbare for nye episoder. På våre kurs diskuterer vi viktigheten av å holde på faste rutiner, som for eksempel søvn, mat og mosjon. Veldig mange har god hjelp i det å klare å holde en stabil døgnrytme. For de som bruker medisiner er det viktig å ta de fast og aldri endre de uten å snakke med sin behandler.

- Mange kan ha friske perioder i flere år, mens for andre kommer episodene ofte. Noen har det vi kaller et hurtigsvingende mønster, som vil si at de har minst fire episoder i året, forteller Trine Vik Lagerberg. 

- 90 prosent av de som har bipolar lidelse har mer enn én episode i livet. 

For å kalles mani skal en episode vare i minst syv dager. Hypomanien skal vare i minst fire dager, og en depresjon skal gå over minst to uker. 

- Men for noen varer manien i noen uker eller til og med måneder. En depresjon kan vare i et halvt år, og noen ganger enda lenger.  

Bipolar lidelse rammer mellom 1 og 2 prosent av befolkningen, ifølge Folkehelseinstituttet. 
De viser til tall fra Norsk pasientregister, som viser at 0,58 prosent av befolkningen har fått diagnosen de siste fem årene. 

LES OGSÅ: De vanligste symptomene på depresjon 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer