Overgangsalder:

Birgitte var 39 år da hun kjente seg uforholdsmessig trøtt og sliten. Dr. Google sa det kunne være både kreft og overgangsalder

- Hvorfor i helsike snakker vi ikke om overgangsalderen?

OVERGANGSALDER: Birgitte Hoff Lysholm ble skremt da hun i en alder av 39 fikk vite av Dr. Google at symptomene hennes kunne være overgangsalder. Da skrev hun bok om temaet. FOTO: Astrid Waller
OVERGANGSALDER: Birgitte Hoff Lysholm ble skremt da hun i en alder av 39 fikk vite av Dr. Google at symptomene hennes kunne være overgangsalder. Da skrev hun bok om temaet. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Journalist og trebarnsmamma Birgitte Hoff Lysholm var 39 år da hun kjente seg uforholdsmessig trøtt og sliten. Kroppen og leddene var stive, menstruasjonssyklusen ustabil.

Dr. Google var som vanlig behjelpelig: Det kunne være både kreft og overgangsalder. Kreft hadde hun blitt forelagt så mange ganger før av Dr. Google, så dét skremte henne ikke lenger - men overgangsalder?

Hos henne som ennå ikke hadde fylt førti og fortsatt fniste over tanken på å være «den voksne» på foreldremøter? Som fortsatt fikk kviser liksom?

Lettere panisk ringte hun sin mor, tenkte det kanskje var sånn at overgangsalderen gikk i arv aldersmessig. «La meg tenke» svarte mamma Hoff. «Jeg var vel like gammel som du er nå.» Og så la hun til, uten å legge en eneste lillefinger imellom: «Det var de ti jævligste årene i mitt liv».

Nå har Hoff Lysholm skrevet bok om temaet, «Heit - en guide til overgangsalderen», som kom ut i januar.

- Hvorfor i helsike snakker vi ikke om overgangsalderen?

Den lille samtalen hun hadde med sin mor, utløste nemlig såpass mye av både sjokk, vantro og ubesvarte spørsmål, at det ble umulig å la være.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer