Kvinnehelse:

Bivirkninger av koronavaksinen: - Plutselig blødde jeg hver dag i 15 dager

Kvinner over hele verden har meldt om blødningsforandringer etter koronavaksinen. Blir det snakket nok om?

BIVIRKNINGER: Vi har blitt godt forberedt på diverse bivirkninger av koronavaksinen. Men hva med blødningsforandringer? Foto: NTB
BIVIRKNINGER: Vi har blitt godt forberedt på diverse bivirkninger av koronavaksinen. Men hva med blødningsforandringer? Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er mange som har sett frem til å endelig få koronavaksine. Vaksinen gir oss håp om en hverdag som minner mer om tiden før pandemien, med økt sosialisering, mer reising og mer klemming. Og kanskje en pause fra både joggedressen og hjemmekontoret?

Vi har vært forberedte på å kanskje måtte betale en viss pris i form av for eksempel trøtthet, feber og leddsmerter takket være stikket. Nå ser det ut til at vi bør belage oss på mens-relaterte bivirkninger også.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

- Blødde i 15 dager i strekk

Vi hadde nok ikke gjettet at vaksinen kunne påvirke mensen, men det ser ut til at vi må tro om igjen. Den siste tiden har kvinner over hele verden meldt inn blødningsforandringer etter å ha blitt vaksinert.

- Endringer i syklusen er ofte en skremmende ting for kvinner, uansett hvor vant vi er med å blø. Hvis dette er en vanlig, ufarlig bivirkning av vaksinen så må det informeres høyt om det, sier influenser og forfatter Kristiane «Snillegucci» Aateigen til KK.

Aateigen, som ofte snakker om kvinnehelse på sin Instagram, merket raskt endringer i egen menstruasjon etter vaksinen hun fikk den 8. juli. Først var hun usikker på om det kunne kobles opp mot stikket.

- Jeg fikk mensen som vanlig en uke etter. Jeg blødde litt mer enn vanlig til å begynne med, og hadde kramper i flere dager enn normalt.

MENSEN: Kristiane Aateigen er blant mange kvinner verden over som har meldt om endringer i menstruasjonen etter å ha tatt koronavaksine. Foto: Instagram @snillegucci
MENSEN: Kristiane Aateigen er blant mange kvinner verden over som har meldt om endringer i menstruasjonen etter å ha tatt koronavaksine. Foto: Instagram @snillegucci Vis mer

- Jeg satte inn spiral på grunn av mistanke om endometriose i mars, og siden det har jeg nesten ikke hatt mensen eller blødninger. Derfor var det litt bekymringsverdig at jeg plutselig blødde litt hver eneste dag i 15 dager. Min første tanke var at det var noe galt med spiralen, eller at endometriosen hadde blitt verre, forteller hun.

Aateigen sier hun hadde fått høre at vaksinen kunne påvirke syklusen. Fordi hun er så vant med mellomblødninger, tenkte hun ikke at det denne gangen var vaksinen som var «roten til all ondskap», som hun kaller det. Etter to uker var det uungåelig å tenke tanken.

- Da jeg spurte på Instagram om andre har opplevd noe lignende, fikk jeg over 120 svar fra jenter som opplevde endringer i syklus av noe slag.

- Blødninger er så mye mer enn blod

Disse endringene inkluderte alt fra mer eller mindre smerter, sterkere eller svakere blødninger, til kvinner som ikke hadde blødd på lenge opplevde å blø igjen etter vaksinen. Noen fortalte om at de plutselig hadde fått menstruasjoner som varte i to uker hver måned siden de fikk sin vaksine i begynnelsen av året.

Heldigvis var det også mange som skrev at syklusen gikk tilbake til normalen etter første menstruasjon. Men dette hindrer ikke Aateigen i å tenke at dette bør tas mer på alvor.

- For meg så er blødninger så mye mer enn blod. De røde dråpene er bare toppen av isberget. Blødninger går ut over hvordan jeg føler meg både fysisk og psykisk.

Hun forteller at allmenntilstanden gjerne påvirkes av smerter i korsryggen, trykk i livmoren og mye vann i kroppen. Når maskineriet i livmoren jobber, suger det til seg krefter. Og det er «bare» den fysiske delen av det.

ALVORLIG: Kristiane påpeker at mensen er mer enn bare blod, og går utover allmenntilstanden både fysisk og psykisk. Foto: Instagram @snillegucci.
ALVORLIG: Kristiane påpeker at mensen er mer enn bare blod, og går utover allmenntilstanden både fysisk og psykisk. Foto: Instagram @snillegucci. Vis mer

- Selvtilliten min går litt ned når jeg blir redusert. Små mengder blod i utfloden kan lukte jern, en relativt sjenerende og invaderende duft når man har sex, etter min mening, forteller Aateigen.

- Også har vi den evige uvissheten om man må bruke tampong, truseinnlegg, bind eller en kombinasjon fordi man ikke vet hvor mye blod som kommer.

- Må tas mer på alvor

Aateigen understreker at disse symptomene vanligvis er på sitt verste i to til tre dager under en vanlig mens. Det er helt overkommelig - men 15 dager var tøft.

- Mange kvinner lever med dette opp til hver eneste dag. Blødninger og symptomene i forbindelse med vaksinene må uten tvil bli tatt mer på alvor, sier hun.

Legemiddelverket har lagt ut rapporter om bivirkninger som meldes inn i forbindelse med vaksinasjonen. Der står det at kvinner som rapporterer inn blødningsforandringer den siste tiden er på rundt 400. Aateigen har ingen tro på at dette er representative tall.

- Det er tall som ikke er representativt for situasjonen i det hele tatt. Det er vanskelig å få kvinner til å melde fra om bivirkninger fordi vi er vant til å blø og tenker at det går over.

BIVIRKNING?: Det kan være vanskelig å avgjøre om det skyldes koronavaksinen eller andre ting. Foto: NTB
BIVIRKNING?: Det kan være vanskelig å avgjøre om det skyldes koronavaksinen eller andre ting. Foto: NTB Vis mer

Hun påpeker også risikoen for at mange velger å ikke melde inn, av ulike grunner. Enten fordi man ikke vet at det er en bivirkning eller at man kan melde det inn, eller at man ikke kobler forstyrrelsene man opplever til vaksinen.

- Dette vet vi fint lite om

Gynekolog, Kristin Offerdal, erfarer at flere kvinner vurderer om blødningsendringene de opplever skyldes koronavaksinen de har tatt. Flere har diskutert dette med venninner.

- Endringer i menstruasjonen kan jo også skyldes at man har født, eller blitt eldre eller lignende - da endrer også mensen seg. De fleste har jo også kun fått én vaksinedose hittil, sier Offerdal.

Offerdal innrømmer at dette er noe vi vet fint lite om - men hun er ikke i tvil om at det er viktig å undersøke dette tilstrekkelig.

- Jeg tenker dette er veldig interessant, og at det er viktig å undersøke slike påstander nøye og grundig. Om vaksinen skulle medføre blødningsforandringer, på hvilket plan skjer dette? Påvirkes hormonene, livmorslimhinnen eller blodsystemet?, spør Offerdal.

Hun har ikke inntrykk av at kvinnene hun møter er skeptiske til vaksinen, selv om de har spørsmål om bivirkninger. Offerdal sier at generelt har hun inntrykk av at kvinner som oppsøker spesialister er opptatte av sin egen helse og vil ha god helsehjelp.

- Av de kvinnene som har spurt meg hva jeg tror, har jeg ikke inntrykk av at det er fordi de er redde. De bare lufter muligheten.

BLØDNINGER: Flere kvinner har opplevd endringer i blødningene etter mensen. Mange av symptomene har vært forbigående. Foto: NTB
BLØDNINGER: Flere kvinner har opplevd endringer i blødningene etter mensen. Mange av symptomene har vært forbigående. Foto: NTB Vis mer

En del av debatten rundt disse bivirkningene, har handlet om hvordan kvinnehelse generelt blir sett på og eventuelt avfeid. Flere har stilt spørsmål ved om disse symptomene og endringene blitt tatt mer seriøst om det var noe som gjaldt menn?

Offerdal mener ikke vi har det slik i Norge. Hun forteller at det er mye god forskning på gang på de norske universitetene når det gjelder kvinnehelse, og at det blir gitt ut midler til forskning på ulike felter innen kvinnehelse.

- Foreløpig er det vel ikke nok data som tilsier at dette er verdt å se videre på. Men i Norge vil jeg påstå at det er mye forskning innen kvinnehelse og sterke miljøer. Her feies ikke noe bort om det er interessant, forteller hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer