Alkohol:

Blander du alkohol og energidrikker?

Det kan føre til at du blir fullere enn du hadde planlagt.

ALKOHOL: Ifølge ekspertene kan det være lurt å være litt obs på inntak av alkohol og koffein sammen. FOTO: NTB Scanpix
ALKOHOL: Ifølge ekspertene kan det være lurt å være litt obs på inntak av alkohol og koffein sammen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Er du glad i å bruke energidrikk som blandevann? Det kan være lurt å være litt obs på inntak av alkohol og koffein sammen. Begge stoffene kommer med anbefalinger fra helsemyndighetene, og det kan det være uheldig å blande dem i store mengder.

Jostein Sæle, som er klinisk ernæringsfysiolog ved Evjeklinikken, forklarer at Norge ikke har noen offisielle anbefalinger for miksing av alkohol og koffeinholdige drikker.

Det finnes derimot anbefalinger for dette i blant annet USA. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) skriver på sine faktasider at det å blande alkohol og koffein kan maskere de dempende effektene av alkohol. Det kan føre til at man føler seg mer våken enn man egentlig ville følt seg, som igjen kan føre til at man drikker mer alkohol og blir mer påvirket/full enn man tror.

CDC understreker også at kaffe ikke vil gjøre deg mer edru, slik som mange kanskje tror, fordi koffein ikke har noen effekt på forbrenningen av alkohol i leveren.

LES OGSÅ: Nikotin, kaffe og alkohol kan øke angstsymptomer

Anbefalingene for alkohol og koffein

Sæle trekker frem de generelle anbefalingene for alkohol i Norge, som er at barn, ungdom, gravide og ammende bør avstå helt fra alkohol, mens voksne bør begrense det til 7 - 14 enheter i uken (7 for kvinner, 14 for menn).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer