Alkohol:

Blander du alkohol og energidrikker?

Det kan føre til at du blir fullere enn du hadde planlagt.

ALKOHOL: Ifølge ekspertene kan det være lurt å være litt obs på inntak av alkohol og koffein sammen. FOTO: NTB Scanpix
ALKOHOL: Ifølge ekspertene kan det være lurt å være litt obs på inntak av alkohol og koffein sammen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Er du glad i å bruke energidrikk som blandevann? Det kan være lurt å være litt obs på inntak av alkohol og koffein sammen. Begge stoffene kommer med anbefalinger fra helsemyndighetene, og det kan det være uheldig å blande dem i store mengder.

Jostein Sæle, som er klinisk ernæringsfysiolog ved Evjeklinikken, forklarer at Norge ikke har noen offisielle anbefalinger for miksing av alkohol og koffeinholdige drikker.

Det finnes derimot anbefalinger for dette i blant annet USA. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) skriver på sine faktasider at det å blande alkohol og koffein kan maskere de dempende effektene av alkohol. Det kan føre til at man føler seg mer våken enn man egentlig ville følt seg, som igjen kan føre til at man drikker mer alkohol og blir mer påvirket/full enn man tror.

CDC understreker også at kaffe ikke vil gjøre deg mer edru, slik som mange kanskje tror, fordi koffein ikke har noen effekt på forbrenningen av alkohol i leveren.

LES OGSÅ: Nikotin, kaffe og alkohol kan øke angstsymptomer

Anbefalingene for alkohol og koffein

Sæle trekker frem de generelle anbefalingene for alkohol i Norge, som er at barn, ungdom, gravide og ammende bør avstå helt fra alkohol, mens voksne bør begrense det til 7 - 14 enheter i uken (7 for kvinner, 14 for menn).

- Det har vært snakk om at et lavt alkoholinntak kan virke forebyggende mot utvikling av hjerte-karsykdom, men her har forskningen vært sprikende. All forskning viser at høyt alkoholinntak er skadelig (for leveren, kreftrisiko og hjerte-karsykdom), og noe forskning viser også at et lavt inntak er skadelig, forklarer Sæle.

I tillegg inneholder alkohol mye kalorier, virker inn på blodsukkerreguleringen og setter ned fettforbrenningen etter et måltid.

- På generelt grunnlag anbefales det derfor ikke å drikke alkohol for helsens skyld.

Også koffeininntaket anbefales det å være forsiktig med, spesielt for unge, gravide og ammende.

- Dette er fordi koffein virker inn på sentralnervesystemet, og for barn og unge er sentralnervesystemet fremdeles i utvikling.

Sæle forklarer at det anbefales maks 1,4 milligram koffein per kilo kroppsvekt for barn. Det tilsvarer omtrent én boks energidrikk, eller 1 halvliter cola, avhengig av barnets vekt. Voksne bør ikke overstige 400 milligram koffein hver dag. En kopp kaffe på to desiliter inneholder cirka 100 milligram koffein.

- Toleransen for koffein varierer, men noen kan oppleve symptomer som hjertebank, hodepine, kvalme og rastløshet allerede ved lave inntak.

LES OGSÅ: Nei, du går nok ikke opp mange kilo i jula

KOFFEIN: En kopp kaffe vil ikke gjøre deg mer edru. FOTO: Scanpix
KOFFEIN: En kopp kaffe vil ikke gjøre deg mer edru. FOTO: Scanpix Vis mer

- Får lyst til å drikke mer

Både koffein og alkohol påvirker kroppen, og hvis du velger å blande alkoholen med energidrikk får du også i deg mye sukker. Klinisk ernæringsfysiolog i TINE, Anne Marie Skjølsvik, påpeker at ved å blande koffein og alkohol i en drink vil du få en forsterket stimulerende effekt.

- Det er vist i studier at dette både kan føre til at man blir mer våken og får lyst til å drikke mer. Studier viser også at ved et høyt inntak øker risikoen for atferd som kan føre til ulykker og skader, forklarer Skjølsvik.

Hun presiserer at det ikke er farlig for helsen å blande energidrikker og alkohol dersom man viser måtehold, selv om energidrikker ikke anbefales som blandevann.

- Energidrikker har et innhold av koffein mellom 80 mg til 250 mg koffein per milliliter, vanlig kaffe ligger på 40 mg og en espresso på 210 mg. Andre drinker hvor man blander alkohol og kaffe kan derfor ha lignende effekt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer