Snørr:

Blåse ut eller trekke inn snørr?

Har det noe å si?

SNØRR: Å rense opp i nesa når du er som tettest, er viktig for å unngå øre- og bihulebetennelse. FOTO: NTB Scanpix
SNØRR: Å rense opp i nesa når du er som tettest, er viktig for å unngå øre- og bihulebetennelse. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forkjølelssesesongen er godt i gang, og mange av oss kjenner at det tetner litt, eller veldig til i nesa. Men er det sånn at vi kun bør puste med munnen til det går over, eller er det faktisk noe i å kvitte seg med all snørra - skal det «dras inn» eller «blåses ut»?

For du har kanskje hørt at det å dra inn snørr kan gi bihulebetennelse, og den vil vi jo helst være foruten.

LES OGSÅ: Tre tips mot omgangssyke

Viktig å bli kvitt snørra

Ifølge Vibeke Videm, som er immunologiprofessor ved NTNU og overlege ved St. Olavs Hospital, er det ingen bevis for at det å trekke snørra inn vil gi noen ekstra fare eller risiko for betennesler - som bihulebetennelse.

- Det er nok ikke noe farlig i å dra det inn. Jeg vet i hvert fall ikke om noe forskning på det. Det er nok hipp som happ hva du gjør, sier hun til KK.no.

Det du imidlertid bør gjøre er å faktisk bli kvitt det.

Du har helt sikkert hørt, og også følt selv, at det ikke hjelper noen verdens ting å blåse. Alt tetner seg jo til igjen med en gang uansett. Men å rense opp litt med jevne mellomrom minsker faren for at infeksjonen blir mer alvorlig.

- Det som skjer er at slimhinnene blir hovne, og om det blir veldig trangt, kan du få øreverk eller du kan få bihulebetennelse.

- Du kjenner ofte det at det presser litt rundt bihulene i begynnelsen av en forkjølelse, og det er hvis det tetner helt at det kan utvikle seg noe mer.

Hun foreslår å skylle nesen med vann tilsatt en del salt og litt natron. Dette vil rense godt opp, og gjøre faren for tilleggsinfeksjoner mindre.

Blir neseskyllingen sølete, kan du kjøpe et nesehorn på apoteket.

LES OGSÅ: Ising kan skyldes betennelse

Blokkerer bihuler og øretromme

Oscar Ohene Asante er øre-nese-hals-overlege ved Aleris sykehus og medisinske senter. Han forteller i likhet med Videm at det faktisk er lurt å kvitte seg med all gørra, selv om det virker som du er like tett igjen rett etterpå.

-Selv om man blåser og blåser, og det produseres mer slim hele tiden er det viktig å kvitte seg med slimet fortløpende for å holde kanalene åpne.

Han forklarer:

- Nesens oppgave er å rense og fukte luften som kommer ned i lungene våre. Når vi er friske produserer vi rundt en og en halv kopp slim i døgnet, forteller han.

- Bihulene produserer slim som vanligvis renner ut gjennom åpninger til nesen. Når nesen er tett blokkeres bihulene.

- Når ikke slimet blir drenert gjennom nesen, kan bakteriene få fotfeste. Dette kan resultere i bihulebetennelse. Derfor kan det være hensiktsmessig å benytte nesespray over en periode.

En ørebetennelse kan oppstå på samme måte, ved at øretrompeten, som ligger bak nesen blokkeres.

LES OGSÅ: Har du ofte halsbrann?

Vær forsiktig med nesespray

Han mener også saltvannsskylling er en god løsning, og advarer mot å bli for glad i nesesprayen.

- Du kan gjerne bruke nesespray, men du må være forsiktig og ikke bruke den lenge, da effekten vil avta. Mange blir avhengig av nesespray.

Heller ikke han har hørt noe om at det å dra snørra inn kan gi noen større problemer.

- Det er ikke noe bevis på at det kan stemme, så det blir ren gjetning.

Eller gjelder det å spise sunt, drikke nok og hvile. Får du feber, eller går går ikke forkjølelsen over kan det være lurt med en tur til legen.

LES OGSÅ: Når er du for syk til å trene?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer