Solbrent:

Ble du solbrent i påska?

Da må du være oppmerksom på disse symptomene.

STERK SOL: Mange vinterbleke nordmenn begynner å sole seg nå på våren, så pass på huden! FOTO: NTB Scanpix
STERK SOL: Mange vinterbleke nordmenn begynner å sole seg nå på våren, så pass på huden! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Nå er sommeren rett rundt hjørnet, og mange nordmenn har nok allerede klart å få sol på kroppen. Vårsola kan også være sterk, så det er viktig at du husker solkrem.

Kanskje du allerede har blitt solbrent i løpet av påsken? Da er det viktig å pleie huden.

- Behandlingen går ut på å lindre plager og forhindre infeksjoner. Det kan brukes våte omslag, fuktighetskrem og smertestillende medisiner. Det er usikkert om bruk av kortisionkremer hjelper. Det er dessverre ingen behandling som sikkert gjør at huden blir raskere normal igjen.

Dette sier Jon Anders Halvorsen til KK. Han er overlege ved Oslo Universitetssykehus og førsteamansuesis ved Universitetet i Oslo.

GLEMMER AT SOLA ER STERK: Mange glemmer at sola kan være like sterk når vi bedriver andre uteaktiviteter som å jobbe i hagen, pusse båten eller sitte på kafé. FOTO: NTB Scanpix
GLEMMER AT SOLA ER STERK: Mange glemmer at sola kan være like sterk når vi bedriver andre uteaktiviteter som å jobbe i hagen, pusse båten eller sitte på kafé. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Når huden er ødelagt med blemmer og åpne sår, kan det lettere komme infeksjon i huden, forklarer han.

- Det lar seg som regel behandle med reseptfrie kremer. Selvsagt må lege oppsøkes ved store plager og store skader. Det tar vanligvis flere år fra en person har blitt solbrent til det utvikles hudkreft. Derfor er det vanligvis ikke behov for rask undersøkelse hos lege med tanke på hudkreft rett etter episode der han/hun har blitt solbrent.

Symptomer og tegn på solbrenthet kommer vanligvis noen få timer etter soling, ifølge Norsk Helseinformatikk. Om et større område er solbrent, kan du oppleve allmennsymptomer som hodepine, feber og slapphet, og da bør du oppsøke lege.

Glemmer at sola er sterk

Selv om det begynner å nærme seg sommer, er det fremdeles kjølige dager. Det er viktig å ikke glemme at sola likevel kan være sterk.

Assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei, sier at det ikke finnes statistikk over nordmenns solkrembruk, men at vi nok er blitt flinkere enn vi var før.

- Flinkest er vi når vi skal på stranda eller ut for å sole oss. Derimot glemmer mange at sola kan være like sterk når vi bedriver andre uteaktiviteter som å jobbe i hagen, pusse båten eller sitte på kafé, sier Opdalshei til KK.

Norge er et solfattig land sammenlignet med andre. Denne mangelen på sol gjør oss sultne når solstrålene endelig kommer, påpeker han.

- Da er det mange som bråsoler seg og blir solbrente.

- Bør vi alltid bruke solkrem når det er sol ute, for eksempel nå på våren?

– Om du trenger solkrem eller ikke kommer an på hvor lenge du skal være i sola. Hvis du skal ut på skitur eller skal sitte lenge i sola, er det lurt å bruke solkrem, sier Opdalshei.

Han sier at årets påske har vært sen, og det kan gi varme dager med intens sol. Derfor er det viktig å huske at huden vår ikke har vent seg til sola ennå.

- Så smør deg med solkrem, bruk solbriller og begrens tiden du er i den sterkeste sola.

LES OGSÅ: Her er ALT du trenger å vite om solbeskyttelse

SOLKREM: Bruk alltid solkrem hvis du skal være lenge i sola. FOTO: Scanpix
SOLKREM: Bruk alltid solkrem hvis du skal være lenge i sola. FOTO: Scanpix Vis mer

Tips til solbeskyttelse i påsken:

Her er 7 tips fra Kreftforeningen om hvordan du best beskytter huden under soling.

  • Begrens tiden du er i den sterkeste sola
  • Ikke ta solarium, det herder ikke huden mot sola
  • Klær og noe på hodet beskytter godt
  • Bruk solkrem med minst faktor 15 i Norge
  • I solrike land bør du bruke minst faktor 30
  • Bruk solbriller, særlig viktig for barn
  • Sjekk forventet UV-indeks på yr.no eller uv.nilu.no

LES OGSÅ: Kan du bruke solkremen fra i fjor?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer