Helse:

Bli kvitt stresset på få minutter

Det er ingen hemmelighet at fysisk aktivitet er noe av det beste mot stress. Slik får du den ubehagelige følelsen til å slippe på bare tre, ti eller tretti minutter.

STRESS: Det er faktisk ikke mye som skal til for å kvitt stress. Her får du enkle øvelser du kan gjøre. FOTO: NTB scanpix
STRESS: Det er faktisk ikke mye som skal til for å kvitt stress. Her får du enkle øvelser du kan gjøre. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Skuldrene sitter høyt, spenningshodepinen verker, pusten holder seg helt øverst i brystet, og hjertet slår litt fortere enn det burde.

– Hele systemet går i lås når vi blir stresset. Nivåene av stresshormonet kortisol øker, sier Cecilia Gustafsson, som er trener og inspirator.

Hun har blant annet utviklet treningskonseptene «Soma Move» og «Organic Bodywork», som flere treningsstudioer i flere land bruker i sine gruppetimer. Kroppen stiller seg inn på enten å flykte eller å kjempe når den utsettes for stress, og den forbereder seg derfor på fysisk aktivitet. Musklene spennes, pulsen og blodtrykket stiger, og blodsukkernivået økes for å gi oss tilgang på ekstra energi.

– Blikket vårt blir også smalere, bokstavelig talt, noe som gjør at oppfatningsevnen vår blir dårligere. Vi har vanskeligere for å se hele bildet, legger Gustafsson til.

Hjernen vår reagerer på stress ved å bli raskere utmattet enn vanlig, og det blir vanskeligere å holde konsentrasjonen.

– I og med at stresset påvirker så mange deler av kroppen vår, kan det være vanskelig å overvinne det, sier Cecilia Gustafsson.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer