Kroppsbilde

Bli mer komfortabel med kroppen din

Flere kvinner sliter med dårlig selvbilde. Ved å endre tankemønster kan du bli mer komfortabel.

ULIKE KROPPSBILDER: For mange mennesker henger kroppsbilde sammen med selvtilliten, men det burde ikke få bestemme hvor bra du føler deg. Foto: Shutterstock / gpointstudio
ULIKE KROPPSBILDER: For mange mennesker henger kroppsbilde sammen med selvtilliten, men det burde ikke få bestemme hvor bra du føler deg. Foto: Shutterstock / gpointstudio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sjekk den rumpa! Og de lange, slanke beina. Kanskje hvis jeg bare trener litt til, så kan også jeg få den sexy kroppen alle gutta drømmer om? Kroppsidealer omgir oss jenter på alle kanter. Det kan rett og slett bli overveldende å skulle leve opp til det «perfekte» ytret som smiler til oss fra magasinforsidene og vrikker nedover catwalken.

- Kroppsbilde henger sammen med kroppsidealene i kulturen man vokser opp i og som blir formidlet gjennom tre kanaler; media, foreldre og venner. Man sammenligner seg selv med andre og jo lenger unna du ligger idealene dine, jo mer misfornøyd vil du bli, sier psykolog Ingela Lundin Kvalem som i en årrekke har forsket på nettopp kroppsbilde.

Slik «skal» man se ut

Hun forteller at kroppsidealet i den vestlige verden er en slank, men veltrent figur med flat mage, smale hofter, relativt store pupper og sprettrumpe. I tillegg skal man gjerne ha lite kjønnshår. Overvekt er det som for de fleste trekker kroppsbilde mest ned.

- Hvordan kroppsbilde påvirker deg, står i sammenheng med hvor stor del av selvoppfatningen din som blir bestemt av utseende. Har du mange andre områder i livet der du er fornøyd, kan du kompensere med det. Er kroppsbilde derimot avgjørende for selvbildet ditt vil det naturligvis ha en stor innvirkning, sier Kvalem.

- En øvelse kan være å skrive en liste over dine positive egenskaper. Spør deg selv: hva kan jeg og hva er jeg flink til? Altså ingenting som gjelder kroppen din. Dermed flyttes fokus fra kropp og utseende og til personlighet - som til syvende og sist teller mye mer. Listen kan med fordel henges opp på baderomsspeilet!

LES OGSÅ: Slankepress er verst fra venner

Ikke la media lure deg

Vil du altså ha Kim Kardashians berømte rumpe og kanskje også Adriana Limas slanke bein og magen til Rihanna? Da har du nok latt deg overbevise av medias fremstilling. Kjendiser og modeller blir fikset på og retusjert for å oppnå perfeksjon som blir videreformidlet til de mindre glamorøse massene - som heller ikke har såkalte «glamteam» tilgjengelig 24/7.

- På tross av at det å være attraktiv har en høy sosial verdi i vårt samfunn kan man prøve å endre tankemønster. I stedet for å leve opp til umulige idealer, prøv å tenk hvordan media lurer deg ved å retusjere bilder, sier Kvalem.

LES OGSÅ: Dette gjør sosiale medier med selvbildet vårt

Skift fokus til indre kvaliteter

Sexolog og terapeut Roger Andersson anbefaler å søke råd hos en som står deg nær i stedet for å sammenligne deg med andre.

- Be om en ærlig tilbakemelding fra en du stoler på. Spør «Hvordan ser du meg?» Hvis man opplever seg selv som uattraktiv, kan en ærlig tilbakemelding være med på å nyansere synet ditt, sier han og anbefaler også å bli mer bevisst sine indre egenskaper.

Saken fortsetter under bildet.

- En øvelse kan være å skrive en liste over dine positive egenskaper. Spør deg selv: hva kan jeg og hva er jeg flink til? Altså ingenting som gjelder kroppen din. Dermed flyttes fokus fra kropp og utseende og til personlighet - som til syvende og sist teller mye mer. Listen kan med fordel henges opp på baderomsspeilet! sier Andersson.

Kvalem er enig i at man bør finne egenverdi i noe annet enn nettopp utseende - og at det er dette som til syvende og sist vil bedre kroppsbildet.

- Jobb mer med selvbilde og se at det er andre ting i livet som er viktigere enn utseende. Finn noen ting du er fornøyd med på kroppen din, men ikke tenk at alt som går dårlig i livet har med utseende å gjøre.  

LES OGSÅ: Liker du ikke at partneren ser deg naken?

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer