Jill

Bli sprek med Jill

Treningsekspert Jill Jahrmann svarte leserne i nettmøte.

Publisert
Sist oppdatert
Vår treningsekspert Jill står parat for å gi deg råd som kan hjelpe deg til å gå en sprek høst i møte.Jill Jahrmann er utdannet fysioterapeut og jobber for SATS-kjeden. Hun er KKs faste treningsekspert, og holder jevnlig foredrag om temaer som effektiv trening, aktiv livsstil, overskudd til hverdagen og yoga. I tillegg har hun skrevet bøker om trening, yoga og vektreduksjon. Jill kan svare på alle spørsmål som berører trening og fysisk aktivitet - alt fra styrketrening til turer i skog og mark. Trenger du tips til hvordan du kan holde deg sprek? Lurer du på hva du kan gjøre for å få en mer aktiv hverdag, eller hvordan du trener deg til en perfekt rumpe? Jill kan svare deg.

Nettmøtet er nå avsluttet.

Følg med på kk.no for flere spennende nettmøter i tiden som kommer!

hvor mye trening må til

, innsendt av Dato: 01.02.2013 / kl.13:0001.09.2008 / kMonday. 16:18Hei.Jeg har tenkt til å starte med å trene yoga. Siden jeg bor et stykke utenfor byen blir det til at jeg skal trene hjemme. Har fått tak i en god video og en trenningsvennine slik at vi kan motivere hverandre. Planen er å trene fire ganger i uken. I tillegg så er vi flinke til å sykkle og gå turer. Vil dette være nok til at vi klarer å stramme opp kroppen? Er ganske tynn, og ikke så veldig interesert i å bli tynnere, men mer fast og sterk. Hei duJeg vet jo ikke hva slags yoga du har fått tak i, men tar utgangspunkt i at det den dynamske formen, der du kjenner at du anstrenger deg. denne typen yoga er flott av flere årsaker, også for de fysiske gevinstene. Jeg vil imidlertid ikke bare satse på denne ene formen om du allikevel skal trene fire ganger hver uke. Yoga gir ikke alle de fysiske gevinstene du kan få av for eksempel styrketrening - så det er bedre å la to treningsformer utfylle hverandre. Mitt forslag er at du kjøper deg en treningsstrikk og lar to treningsdager være litt kondisjonstrening (rask gange/sykling i andpustent tempo), før du trener styrketrening med strikk. Program for strikktreningen finner du her, med video og det hele. http://php.kk.no/php/art.php?id=340659 og http://www.kk.no/media/player/?video=6253sammen vil yoga og disse mikse-øktene av styrke og kondisjon gi deg flotte resultater og masse overskudd.Jill:-)

Styrketrening

, innsendt av ElisabethDato: 01.02.2013 / kl.13:0001.09.2008 / kMonday. 16:27Hei Jill!Jeg har et spørsmål angående styrketrening. Jeg er en 18 år gammel jente, slank og i god form. Har trent i mange år, men først nå begynt med styrketrening. Jeg er litt bekymret for å trene armene for mye. Vil ikke ha bredere skuldre og mandig overkropp. Er det noen fare for dette når jeg trener middels tung styrketrening på apparater i studio to ganger i uken? Bør jeg da kutte ned på øvelser med armene, og heller fokusere på ben, mage og rygg? Hei ElisabethJenter er jenter, og det skal ekstremt mye og tung trening til før du ender opp med nevneverdig bredere ryggtavle/skuldre eller større armer. Tren ivei! Styrketrening er supert av svært mange årsaker, blant annet for å forebygge benskjørhet, se flott ut, opprettholde et høyt stoffskifte (forbrenning), unngå belastningslidelser etc..Med vennlig hilsen Jill

Pole-trening

, innsendt av LiloDato: 01.02.2013 / kl.13:0001.09.2008 / kMonday. 16:30Hei!Jeg har akkurat skaffet meg en strippestang for å kunne komme i form på en gøy måte. Har du noen gode tips i den forbindelse???HeiHvorfor ikke leie den eldgamle, men fantastiske filen Flashdance? Ellers finnes det helt sikkert mer moderne trenings dvd´er også til dette formålet.Lykke til med annerledes treningJill:-))

Løpepauser

, innsendt av KarineDato: 01.02.2013 / kl.13:0001.09.2008 / kMonday. 16:31Kjære Jill!Jeg løper turer på rundt 45 min noen ganger i uken. Er det dumt å ta pauser på 1-3 minutter etter å ha løpt i 10-15 minutter? Bør jeg heller løpe 45 min i strekk for å få mer ut av treningen? Jeg føler nemlig at jeg løper bedre i neste løpeøkt når jeg har hatt en liten pause først. Ønsker enda bedre kondis enn jeg har. HeiDet du driver med er intervalltrening - og det er ypperlig. det kan være lurt å legge opp et fast opplegg for å få best mulig utbytte. Forslag:Oppvarming med gradvis økende tempo i 10-15 minutterSett opp tempo i 10 minJogg rolig i 2 minGjentaHusk at de hardeste intervallene skal være så effektive at du virkelig trenger den roligere pausen etterpåEn annen variant er 4 minutter hardere løp og 2-3 minutter rolig jogg. Tempoet på de hardeste intervallene bestemmes av varigheten - jo kortere intervaller, desto høyere tempo.Varier gjerne med noen roligere langkjøringsøkter der tempoet er jevtn hele veien (lavere tempo). Disse to treningsformene utfyller nemlig hverandre helt supert.Jill:-)

Nok?

, innsendt av AnnaDato: 01.02.2013 / kl.13:0001.09.2008 / kMonday. 18:56Jeg trener cirka annenhver dag. Først løp i 15-20 minutter, og deretter noen styrkeøvelser til armene (maskiner) og noen ryggøvelser med ball (de to tar cirka 20 minutter til sammen). Dette er ikke så omfattende et program som jeg skulle ønske, men det er alt jeg får tid til. Høres det ok ut eller bør jeg legge til andre ting? Målet mitt er ikke å gå ned i vekt, men å holde meg sunn og frisk.Hei AnnaOm det er dette du får tid til, så er det fint! Iblant kan du kanskje forlenge kondisjonsøkten og redusere litt på styrkeøvelsene slik at for eksempel en eller to av ukens økter inneholder en 30-40 minutters kondisjonsøkt. Tilsvarende kan du godt bare varme opp i ti minutter og gjøre flere styrkeøvsler en dag i uken. Husk at det lønner seg å ta ordentlig i når økten er kort. Etter oppvarmingen er det bare å ta i slik at du er skikkelug sliten etter avsluttet henholdsvis kondisjons - og styrkedel.Jill:-)

Gravid

, innsendt av SivDato: 01.02.2013 / kl.13:0001.09.2008 / kMonday. 18:57Hvor mye kan en person som ikke pleier å trene, trene når hun nettopp er blitt gravid? Vil gjerne komme i form samtidig med at jeg er blitt gravid... Hei SivNår du ikke har trent regelmessig før du ble gravid vil jeg råde deg til å ta det veldig pent og forsiktig. Begynn med gåturer, og øk gradvis fra gang til gang. Hold deg unna skikkelig hard intensitet, du skal kjenne at treningen er behagelig. Da gjør du en kjempeflott innsats både for deg selv og barnet.Mitt råd til utrente nygravide er alltid dette - og gjerne noen timer hos en personlig trener for å få best mulig tilpasning og hjelp. Det er verdt det!Mvh Jill:-)

, innsendt av MiaDato: 01.02.2013 / kl.13:0001.09.2008 / kMonday. 19:16hei Jill!Jeg er ei jente på 24 år, og er i ganske god form, da jeg har trent endel. Mitt problem er at jeg ønsker meg en mer definert kropp. Jeg blir liksom på stedet hvil...I det siste (startet forrige uke)har jeg og en venninne begynt med styrketrening der vi tar rep. til den andre må hjelpe til på de siste repetisjonene. 12 per, med tre sett. Jeg har også startet med proteintilskudd, som jeg skal ta tre ganger om dagen. Eller hva anbefaler du om når, og hvor mye jeg bør ta? Jeg spiser ikke kjøtt, og har hatt litt mangel på protein i mitt kosthold tidligere. Anbefaler du også eks. spinning i tillegg til styrke?Håper virkelig du kan svare meg, for jeg vil gjøre en god innsats og er lei av at resultatene uteblir..Mange hilsener fra MiaHei MiaOm du begynte i forrige uke skal du nok vente litt på synlige resultater, men de vil komme:-))Styrketreningen du beskriver høres bra ut. Du kan med fordel redusere antall repetisjoner til 8-10 og dermed øke belastningen for å få gode resultater. Om du virkelig er interessert i å trene effektiv styrke vil jeg igjen anbefale en Personlig trener. Noen ganger sammen med han/hun, og styrketrening oppleves på en HELT ny måte. På SATS kan du og venninnen din kjøpe PT for 2 - både effektivt, lærerikt og hyggelig.Spinning er et flott kondisjons-supplement til styrketreningen, så det skal du bare fortsette med om du trives med denne formen for trening. Det finnes jo masse andre kondisformer også, men det viktigste er at du liker treningsformen og føler at du kan ta i og bli god og sliten. Proteintilskuddene kan være gode for deg som er vegetarianer. Du kan ta tilskuddene til måltidene, og gjerne direkte etter trening.Lykke tilMvh Jill

Dårlige knær

, innsendt av IdaDato: 01.02.2013 / kl.13:0001.09.2008 / kMonday. 22:10For to år siden ble jeg operert for en meniskskade i et kne. Denne skaden oppdaget jeg etter en løpetur i en park (på gress). Legen sa at det kom av dårlige sko og at jeg så fort som mulig (etter operasjonen) skulle komme i gang med å løpe igjen, både på asfalt og på gress. Jeg fikk sko som passet min løpestil (New Balance), og begynte å læpe litt igjen. For noen måneder siden fikk jeg en hevelse i det andre kneet etter en løpetur i skogen, og legen sier det er meniskskade igjen. Venter nå på undersøkelse på sykehus, men i mellomtiden (som er lang!) tenker jeg på om det kan være noe annet galt med meg siden jeg har fått meniskskade to ganger? Jeg trener overhodet ikke hardt, har aldri drevet med hard sport (fotball, håndball, alpint etc.) eller belastet knærne mer enn "normale" mennesker, kun stille og rolig jogging. Tror du det er noe annet galt eller har jeg bare vært uheldig? Jeg er veldig lei meg for dette, fordi jeg siste gang endte opp på krykker i mange måneder, og er redd for at det skal skje igjen. Siden jeg ikke merker så mye til kneet for tiden, løper jeg forsiktig på løpebånd noen ganger i uken, men tør ikke løpe ute, fordi det virker som det er det som er problemet for meg. Hva tror du?Hei IdaJeg synes det er pussig at du ble rådet til å løpe på atsfalt. Var jeg deg ville jeg holde meg til kun mykt underlag som grusveier, stier og tredemøller. Det kan faktisk være den enkle redningen siden atsfalt er fryktelig hardt for sårbare knær.Huks for all del å bytte ut løpeskoene jevnlig. Anhengig av hvor ofte du løper bør de byttes med 6-12 måneders mellomrom.God tur.Jill:-)

Mageflesk

, innsendt av NukronDato: 01.02.2013 / kl.13:0001.09.2008 / kMonday. 23:50Jente, 41 år. 175cm, 80kg. Har virkelig tatt meg på tak siden mai og kjører intervalltrening (spinning/løping) med 85% av maxpuls 3-4ggr. i uka + litt styrke. Resultat = super kondis og mer muskler, men blir ikke kvitt de stygge, tjukke bilringen som ligger under navlen. Her er det ikke snakk om løsskinn, men en skikkelig fleskemage. Har heller ikke gått ned i vekt, men kanskje ned en størrelse. Før jeg fikk ungene veide jeg ca 75kg. Har alltid vært en typisk "jo-jo-trener", men det rare er at vekta ikke varierer noe særlig om jeg trener eller ikke. Skjønner at muskler veier mer enn fett osv. Kostholdet er ok! Hei NukronAller først - ting tar tid. Forbedret kondisjon fører til at du stadig forbrenner mer per økt, så det skjer stadig ting med kroppen din selv om du selv ikke synes det er tilstrekkelig. Det faktum at du har gått ned en størrelse burde kanskje si deg noe?Fortsett med treningen, men legg gjerne til styrketrening i tillegg. Denne kan gjennomføres før eller etter de øktene du allerede gjør for å spare tid. Få hjelp av en veileder slik at du velger, få effektive basisøvelser med tilsttrekklig motstand.Hold ut - det er trenigsvanen som skaper langsiktige effekter.Jill:-)

mageøvelser

, innsendt av agDato: 01.02.2013 / kl.13:0002.09.2008 / kTuesday. 08:47Hei!Har du eit godt alternativ til tradisjonelle situps? Eg får så vondt i nakken når eg tar situps. Eg har fokusert på å puste rett, ikkje bruke henda til å dra meg opp med(år eg holde dei bak håvet).Likevel føler eg ikkje at eg får utbytte av denne øvelsen då eg får vondt i nakken. Har rokkering noko effekt på magemusklene? Synest det er kjekt å gjere mens eg ser på tv, men det har gjerne liten effekt?Mvh AGHeiHer på hjemmesiden vil du finne mange gode øvelser blant treningsprogrammene. prøv for eksempel dette programmet med ball:http://mail.sats.no/exchweb/bin/redir.asp?URL=http://kk.no/php/art.php?id=365594 Ellers vil jeg råde deg til å årøve en MageRygg klasse på SATS eller en pilatestime. Begge er supre og effektive treningformer for kjernemusklene

au au leggene!

, innsendt av Dato: 01.02.2013 / kl.13:0002.09.2008 / kTuesday. 09:22Hei JillJeg har trent ca to ganger i uka det siste året. Trener på treningssenter. I de siste har jeg begynt å trene tre ganger i uka, fordi jeg har blitt litt hekta:) liker best timer med mye hopping, løping og spretting. Men i det siste har jeg begynt å få litt vondt i leggene. Det kjennes ut som smerten sitter mellom muskelen og beinet. et det farlig? Tips til hvordan jeg kan bli bra igjen?Hei duDenne smerten skal du ta på alvor. Det kan høres ut som en benhinnebetennelse og den bør definitivt behandles. I motsatt kan du ende opp med en langvarig, slitsom tilstand.Du bør aller først unngå trening som provoserer smertene. det er nok løp og hopp som er verst (beklager). velg heller trening uten støt, for eksempel spinning, gange på tdedemølle i oppoverbakke, styrketrening etc. Ta også en tur til legen for å få resept på betennelsesdempende. sammen med den nedrede treningeen bør dette gjøre susen. Husk å starte forsiktig igej etter at smertene er helt borte - om du setter i gang med mye hopp og sprett vil antagelig betennelsen komme tilbake, men om du bygger deg opp gradvis kan du være kvitt den for godt.God bedring!Jill

Flyt og Pilates

, innsendt av LinnDato: 01.02.2013 / kl.13:0002.09.2008 / kTuesday. 09:41Hei Jill,er Flyt og Pilates en god treningsform når man er ute etter å stramme opp og forbrenne kalorier? Jeg trener tre ganger i uken; to høy puls aktiviteter med styrke og kunne tenke meg å trene flyt og pilates som aktivitet nummer tre, men er usikker på "gevinsten" av dette mht til å gå ned i vekt/ stramme opp?Mvh LinnHei LinnDen timen du snakker om er en nydelig blanding av yoga, aikido og pilates. Den er en effektiv treniongsøkt for kroppsholdning, smidighet, kjernestyrke og kroppsbevissthet. Også gir den et fantastisk mentalt overskudd.Om du kun er ute etter fysiske gevinster vil du kanskje får mer igjen for en ren styrke - eller utholdenhetsøket, men jeg mener at en blanding slik du tenker å gjøre det er aller best for HELE mennesket. Vi er jo både hode og kropp.God treningJill:-)

For gammel?

, innsendt av GamlaDato: 01.02.2013 / kl.13:0002.09.2008 / kTuesday. 10:08Hei Jill, jeg er kvinne 55 år som liker å holde meg i form og jeg tilbringer en del tid på helsestudio der jeg liker spinning på høyt nivå, pilates og core. Jeg er frisk og føler jeg er i god form sammenlignet med mange andre på min alder, men kjenner likevel årene i form at ømme knær og at jeg stivner i muskler og ledd når jeg sitter lenge stille. Når jeg leser om treningsopplegg i aviser og blader virker det som om vi som har passert 50 er glemt. Neste år har jeg lyst til å sykle Birken, og vil gjerne høre hva du mener om det. Hvilket treningsopplegg vil du i så fall anbefale dette året? Hilsen GamlaHei duDette var et interessant innlegg. Aller først får jeg lyst til å spørre hva det er med treningsoppleggene du leser som får deg til å tenke at de ikke passer for deg - en sprek 55-åring? Du er antagelig i betydelig bedre form enn enhver utrent 30-åring som gjerne følger de nevnte oppleggene:-))Over til Birken. Jeg synes du skal legge opp en vinter med spinningøkter et par ganger i uken. Når våren kommer er det bare å få ut sykkelen. Trening på sykkelen kan hovedsaklig bestå av to deler. Den ene delen handler om å orke å sykle litt hardt. da kan du trene 4-5 minutters intervaller i en lang, slak bakke. Sykle 4-5 minutteer opp, og trill/sykle rolig ned før du gjentar tre ganger til. Om du bor i et bakkete område kan du få det morsommere med å sykle hardt i bakkene og ta det roligere på flatene.den andre deler handler om å forberede deg til å sitte lenge på sykkelen og tråkke. det er belastende for kroppen å sitte på syhkkelen såpass lenge, så det må øves opp. Start med totimers turer, og øk gradvis til tre og fire timer. Gjennom sommeren er det supert med en intervalløkt per uke, og en lang økt der du sykler effektivt. En eventuell siste økt kan være en roligere langtur.I tillegg er det flott med styrketrening, og gjerne noen gruppetreningsklasser for å bare ha det gøy og variere.Lykke til med Birken-oppkjøringJill:-)

Vektoppgang ved trening

, innsendt av MarieDato: 01.02.2013 / kl.13:0002.09.2008 / kTuesday. 10:16Hei.Jeg begynte å trene for ca. to måneder siden og har merket stor forbedring i formen bare ved å trene to ganger i uken. Så sånn sett vil jeg absolutt anbefale trening til alle fordi er så gøy å se at man blir bedre i noe :) Men jeg har også lagt på meg en del kilo etter jeg begynte å trene, ca. 3 kg. Samtidig som jeg føler at kroppen ser mer pløsete ut enn tidligere, f.eks syns cellullitene mer. Selv er jeg litt usikker om det er fordi jeg har fått mer muskler eller hva det er. Jeg spiser omtrent like mye som før, og vet jeg kan bli mye bedre på kosthold. Men det er ingen negativ endring der siden jeg begynte å trene. Trener ca. to ganger i uken, med eventuell bonusøkt på tre. I starten var det mest styrke (10 min oppvarming og ca. tretti min styrke) Nå har jeg derimot begynt å leke meg på litt step og satsdans og spinning. Jeg håper du kanskje kan svare litt om hva som skjer med kroppen etter starten på treningen, det virker rett og slett som kroppen ser litt eldre ut nå enn den gjorde før jeg begynte å trene. Er det noe jeg gjør feil?Hei MarieDette høres underlig ut, og skal faktisk ikke være en mulig reaksjon på treningen. Jeg vil anta at forandringen henger sammen med andcre ting i livet; Små endringer i kostholdet som du ikke er klar over, kanskje du sitter mer stille enn før pga forandret arbeids - eller studiesituasjon?En ting er i alle fall helt sikkert - du gjr rett i å velge mer kondisjonskrevende aktiviteter. Det burde faktisk være førsteprioritet fordi disse aktivitetene brenner mange flere kalorier enn styrketreningen mens du holder på. Tren for all del styrke i tilleg - det gir god langsiktig effekt, spesielt når du øker styrken.Til slutt - alt tar tid. Jo lenger du trener, desto bedre form, og gradvis men sikkert vil de positive resultatene synes på kroppen din. Det er nemlig regelmessig trening og bedre form som gir de oppsiktsvekkende resultatene.Lykke til videre!Jill:-)

Gravid og trening

, innsendt av CamillaDato: 01.02.2013 / kl.13:0002.09.2008 / kTuesday. 10:57Hei Jill.Jeg har kjøpt boka di, trening for kule mager, og endelig kom det noe om trening for gravide. Har søkt på nett om hva man blir rådet til, men finner så lite info. Så det var flott.Men...jeg er i uke 20 nå, og er egentlig i ganske fin form. Kommet igang med trening etter sommerferien. Men jeg lurer på hvor hardt jeg kan ta i når jeg trener utholdenhet, som f.eks spinning. Hva er for høy puls? jeg er 28 år, og har trent 3-5 ganger i uka i alle år. Og bruker pulsklokke.Er det "farlig" å komme over 170-175 i puls?Og hvor mange ganger i uka kan jeg trene? er 3-5 ganger for mye?Prøver å variere mellom styrke og spinning.Takk....Og, ps....hvor får man kjøpt treningtøy for gravide? Noen tips?Hilsen CamillaHei CamillaTakk for hyggelig tilbakemelding om boken! Det varmer.Du er i den gruppen gravide som var i god form ved unnfangelse, og for deg er det som du vet helt i orden med trening omtrent som før - uten de aller hardeste intervalløktene.Du kan imidlertid ikke stole på pulsen under graviditet, og i tillegg er pulsen svært individuell, så jeg vil heller anbefale det som kalles RPE - rate of percieved excertion. Det betyr at du hele tiden kjenner etter og vurdere hvor hardt du jobber.Om du trener på SATS kjenner du til SATS intensitetskala - på denne bør du ikke ligge høyere enn 3+. Du kan være korte turer innom nivå 4 også, men ikke lenge av gangen. I ner generelle termer betyr dette at du hele tiden skal kjenne at du orker mer. Du skal ikke kjenne at du presser deg til det ytterste, og alltid ha mulighete for å snakke i hele. korte setninger. da er du godt innenfor det anbefalte.God trening videre, og lykke til med kommende foreldreskap:-))Jill

Sykdom og trening

, innsendt av AnneDato: 01.02.2013 / kl.13:0002.09.2008 / kTuesday. 11:33Hei! Jeg har fått bihulebetennlse og har holdt meg i ro uten trening i en uke uten at det har hjulpet. Nå har jeg fått pencillin og lurer på om det er greit å trene? jeg har allerede trent litt rolig, men kan jeg trene intervaller? 2 uker uten trening merkes så godt på kondisjonen og jeg skal snart være med på et hardt løp..Hei AnneDet kommer an på almenntilstanden din om du bør trene eller ikke. Om du føler seg slapp og dårlig bør du holde deg unna trening, det samme om du har feber. Om du derimot kjenner at du har ork og lyst er det bare å trene - først noen rolige økter, deretter hardere, som intervalltrening.Jill:-)

Pupper

, innsendt av NinaDato: 01.02.2013 / kl.13:0002.09.2008 / kTuesday. 12:08nå når jeg har begynnt at trene merker jeg at får mer energi osv.. men jeg sliter veldi at min pupper bare blir mindre og mindre. Er det noe spesiellt jeg kan trene / spise for at få behålle störrelsen på dem?? Hei NinaJeg må nok skuffe deg når det gjelder mirakelkurer for å beholde store, flott pupper mens fettmassen på kroppen reduseres. Brystene er nygget opp av fett og kjertler, så dersom fettlagrene dine reduseres er det naturlig at det blir mindre også der.Jill:-)

Slanke meg...

, innsendt av HeidiDato: 01.02.2013 / kl.13:0002.09.2008 / kTuesday. 12:38Hei, Jill. Jeg bestemte meg i april for at nok måtte være nok og begynte å trene og spise annerledes. Har kutta ut godteri og spiser masse frukt og grønt. Dette har egentlig vært en enkel sak... Samtidig begynte jeg å trene. Starta rolig og har bare økt på mengden. I sommer har jeg løpt en del og syklet masse. Meldte meg inn i sats i august og har vært på høypuls og spinning stort sett. Siden jeg veide meg 2.mai har jeg gått ned 11 kg - og er veldig fornøyd med det (innimellom her var jeg på 3-ukers ferie i Italia og gikk nesten ikke opp, kanskje 500gr). Men så til problemet; nå synes jeg liksom at det stopper litt opp. Skjønner at det er anturlig, men jeg veier fremdeles for mye og vil gjerne ned 7 kg til. Da trenger jeg noen råd på hvordan jeg skal få til det. Tror egentlig at jeg er på det jeg minimalt kan spise (ofte, mye frukt, lite karb, kylling, fisk, salat etc). Blir jo sulten av å trene nesten daglig også... Kan du hjelpe meg????Hei HeidiSom du kan se av flere svar nedenfor handler det om å beholde treningsvanen. Da tilpasser kroppen din seg til den beste versjonen av seg selv - sakte men sikkert. Du skal også være forsiktig med å spise for lite, da kan kroppen din slutte å smarabeide med deg, og redusere forbrenningen fordi den ikke får nok næring.Du skal være fornøyd med fantastiske resultater hittil. Ytterligere kilo vil forsvinne langsommere, sånn er det med fremgang. I begynnelsen går det raskt, deretter går det saktere.Lykke til videreJill:))

Bryllupsforberedelser

, innsendt av LeneDato: 01.02.2013 / kl.13:0003.09.2008 / kWednesday. 09:31Hei Jill.Jeg skal nå gifte meg, og har lyst på tips selv om det er tre uker igjen. Fødte en datter for 1 år siden, og føler vel at jeg ikke helt er kommet til hektene igjen etter det. men har vært flink til og benytte Mini Sats, og trent 2-3 ganger i uken.men føler alikevel at det er langt gjen.men hva er krampe super tipset for kost og trening de siste 3 ukene nå? tenkte jeg bare ville høre med deg, selv om det sikkert er noe krampe.. er ikke på skippertak, for trener jevnt. men en siste lille finish?!:-) med vennlig hilsen Lene Hei LeneSå hyggelig med bryllup!Jeg synes du kan skru opp intensiteten på treningen de nærmeste ukene, men unngå å trene hardt rett før bryllupet5, ingen vist i å være helt utslitt.Tren litt hardere, kanskje en dag ekstra, og legg til et par økter med MageRygg klasser hver uke. Det gjør susen følelsesmessig i alle fall!ha et nydelig bryllup!Jill

trening og graviditet

, innsendt av terminfebruarDato: 01.02.2013 / kl.13:0003.09.2008 / kWednesday. 16:52Hei.Jeg har lest din bok "trening for kule mager" og takker for en god og informativ bok! Så bra at noen skriver slike bøker. Jeg har trent aktivt hele livet, har trent på SATS i 7 år og klatret i tillegg. Har trent satsstyrke 2 ggr i uken (med mye vekt og hard økt) og satsdans 1-2 ganger i uken, og step30stram opp30 1 gang i uken (denne timen har egentlig vært litt lett, men har gått fordi flink instruktør). Jeg er nå 1.gangs gravid uke 15. Har ikke trent noen ting siden jeg ble gravid pga dårlig form, vekttap på 4 kg og kvalme/oppkast. Har imidlertid gått tur daglig og prøvd å få til 3-4 ggr på 3dmølle med gange i motbakke i 2 x 15 min. Blir litt varm, men ikke svett. Siste 4 ukene har formen kommet seg, jeg kaster ikke opp lenger og har litt mer energi. Er fortsatt kvalm og brekker meg. Har gått opp 2 kg i vekt igjen. Ønsker å begynne å trene og har 2 spørsmål:1. Er jeg nå i kategorien "ikke-trent" og må ta det veldig rolig? Eller jeg jeg trent selv om siste 3 månedene har vært uten trening? Jeg tenkte begynne med step30 timen og kun ta denne i noen uker før jeg begynner med satsdans. Satsstyrke tør jeg ikke, for gravide skal jo ikke løfte tung og jeg er hysterisk redd for å gjøre noe feil. Får heller løfte litt lette vekter i stykesalen etterhvert.2. Siste uken når jeg har gått på 3dmølla har jeg fått økt mengde kynnere og noe stikkende smerter på ve side av magen. Jeg har først siste uken begynt å kjenne det jeg mener er kynnere og har dem i varierende hyppighet. De er ikke vonde, kjenner bare at livmoren blir hard og at jeg kjenner litt murring imagen. Det står i din bok at man må gi seg og kontakte lege dersom man kjenner >6-8 kynnere/time. Er det selv om disse ikke er vonde? Betyr det at jeg en dag har mye kynnere at jeg ikke bør trene den dagen? Mine kynnere er så svake at jeg tror at dersom jeg trener ordentlig vil jeg kanskje ikke engang kjenne dem. Nå går jeg jo bare på mølla og da kjenner jeg jo etter i magen HELE tiden om det skulle komme noe smerter/ubehag og jeg har altså siste uken stoppet etter 20 min (ikke etter 30 som før) fordi jeg synes jeg får mer kynnere når jeg går og stikkende smerter på ve side (oppfatter disse smertene som ligamentsmerter). Ja, dette ble jo veeeldig langt. Men det betyr veldig mye for meg hvis du kan svare meg ordentlig. Jeg er nok av den typen som kommer til å ende opp med å slutte helt med treningen i frykt for å gjøre noe feil. Derfor viktig at jeg får informasjon nå slik at jeg kan trene resten av svangerskapet. Jeg elsker jo å trene! Savner det MASSE! Satsdans er noe av det morsomste jeg driver med. Dersom jeg hadde kjøpt boken din allerede i 1.trimester ville jeg jo ha trent selv om jeg var kvalm, men turde ikke det når jeg var kvalm. og når jeg kjøpte boken nå i 2. trimester, skjønte jeg at jeg må jo bare begynne å trene. Men så blir jeg så redd for å gjøre noe feil. Håper du kan hjelpe meg. HeiJeg ser at du både har sendt inn dette spørsmålet og en "purring" på svar. Ser at du er engstelig, så jeg velger å svare til tross for avsluttet nettmøte.1) Du er ikke i like god form som før graviditeten, og gitt ditt bekymringsnivå vil jeg råde deg til å trene svært rolig og fint nå, og heller øke gradvis, gradvis når du føler at det er greit. Du er ikke som helt utrent å regne siden du var i god form da du ble gravid, og formen vil komme tilbake nå som du setter i gang igjen - rolig:-)) Generelt kan man si at alt er i sin skjønneste orden om du har det bra mens du trener. Step på laveste nivå burde ikke være noe problem.2) Mange opplever kynnere underveis i treningen, og du gjør rett i å vurdere kynnerne ut fra styrke i tillegg til antall. Om det bare er forsiktig murring ville jeg ikke bekymre meg. Men igjen - siden du er bekymret er det smart å ta en prat med legen din om dette siden du kan beskrive for han/henne akkurat hvordan det kjennnes. Et nettmøte er ikke riktig forum for å få eksakte svar på individuelle problemstillinger under graviditet.De stikkende smertene dine kan helt klart høres ut som ligamentsmerter. Det er jo vanlig med slike smerter i den perioden du er nå. Spør i alle fall legen din om disse også når du allikevel skal dit.Håper dette ga deg noen svar. Lykke til videre.Jill:-))

Sommerfett?

, innsendt av KarinaDato: 01.02.2013 / kl.13:0003.09.2008 / kWednesday. 16:01Hei!Etter å ha levd ferielivet i sommer,har jeg, uten at jeg faktisk hadde gjettetdet selv, lagt på meg.Tydeligvis har jeg levd det gode liv,med sannsynligvis litt for mye nøtter,og jeg tillot meg faktisk å spise noe godteri, fordi det var sommer.( i og med at det er det eneste usunne jeg spiser,er vegetarianer med ett nokså strengt kosthold,spiser egentlig ikke sjokolade og annet godteri )Nå er jeg derimot blitt bitt av treningsbasillen.Jeg simpelthen elsker å trene!Joggeturer eller pilates, step eller trening med BOSU-ball påtreningsenteret, alt er plutselig blitt til fryd og gammen!Spørsmålet er da hvordan jeg, mest effektivt skalfå trent av meg fettet som ligger veldig malplassertrundt mage og ben. Ikke for å klage,men dette fettet irriterer meg utrolig mye, for jeg er generelltslank, og får derfor en betydelig stor mage i forhold tilresten av kroppen min.Jeg er åpen for alt, men jeg trenger virkelig hjelp til å fåvekk dette fettet. Jeg har til og med vurder hypoxi, er dette noe som hjelper?På forhånd, tusen takk!!!HeiTrening hjelper mer enn alt annet - i alle fall sammen med sunn mat.Når du skal ned i vekt synes jeg du skal fortsette å ri på bølgen av treningsglede, men sette inn mest av innsatsen på kondisjonstrening som forbruker mye energi. velg de klassene og treningsformene som du liker, og der du kjenner at du kan ta i med ganske høy intensitet over tid. Pilates er fint som tilleggsaktivitet, det samme er annne form for styrketrening, men det er altså pust og pes som er viktigst. Om du får til tre skikkelige økter hver uke gjør du en god jobb!Jill:-)

Rumpe

, innsendt av MRDDato: 01.02.2013 / kl.13:0003.09.2008 / kWednesday. 19:54Jeg vil, jeg vil, jeg vil ha sprettrumpe! Hvordan gå frem?Hei duDette var et morsomt og greit spørsmål å avslutte denne seansen med. Tren styrketrening er mitt svar - skikkelig hard styrketrening. Kongeøvelsen er markløft med strake knær, men utfall, knebøy, og bakspark-maskin er også supre.Om du topper det hele med å trene litt spenst innimellom vil se klare forandringer. Gode gammledagse spensthopp er greit, eller sidelengse "skøytehopp" med ett og ett ben, eller trappeløp med to-tre trappetrinn av gangen.Lykke til!Jill

Deg

, innsendt av MegDato: 01.02.2013 / kl.13:0004.09.2008 / kThursday. 11:01Hei, kan du fortelle meg hvordan en typisk uke er for deg - både hva du spiser og hva du trener - vil gjerne se litt ut som deg kroppsmessig - du holder deg så bra :)Hei duJeg synes først og fremst du skal finne treningsformer du selv liker, det er nemlig da du har en viss sjanse for å holde på til det blir en vane. Og - hvordan man ser ut avhenger veldig mye av genetikk, og deretter kost + trening og annen aktivitet. Så var det sagt.En typisk uke for meg er ganske varierende siden jeg reiser mye i jobben min. Men vi kan jo forsøke med et eksempel:))mandag: Underviser StramOppPuls på SATS HauketoTirsdag: 45-50 minutters løpetur i markaTorsdag: En 40 minutters tur på elliptisk maskin + fire styrkeøvelserLørdag: 4*4 intervall-løp (tredemølle) på SATS med barn i MiniSatsSøndag: Tur i marka med hele familien (ikke akkurat treningstempo:-))Jill

Instruktør

, innsendt av EllenDato: 01.02.2013 / kl.13:0004.09.2008 / kThursday. 11:05Hei, jeg er 26 og trener titt og ofte, men synes treningsstudio er for dyrt for meg, har vært medlem av både Elixia og Sats før, men det blir for dyrt. Er det mulig å bli instruktør om man er godt trent - eller må man gjennom kurs e.l.? Klarer ikke motivere meg til å trene hjemme - "åh, så sliten, tatt 8 rep, trenger ikke ta de 4 siste"...Takk :)Hei EllenGå inn på hjemmesidene til NOrges Idrettshøgskole www.nih.no Under Fitness deltid finner du kursene du trenger for å bli instruktør.SATS har også trainee-ordninger der du kan bli instruktør med en blanding av peraktisk opplæring og de samme kursene som nevnt først.Jill:-)

Definert kropp ønskes

, innsendt av KrisDato: 01.02.2013 / kl.13:0004.09.2008 / kThursday. 13:12Hei Jill!Jeg trener fire ganger i uken. Litt spinning, ellers styrke der jeg tar 12x3 rep. Jeg syns resultatene uteblir...Ønsker meg en slankere og mer definert kropp. Er 161 høy og veier 52 kilo. hvordan bør jeg legge kostholdet? Spiser ikke kjøtt. Bør jeg ta proteintilskudd?Og hvordan virker egentlig det?Håper inderlig du kan svare meg på dette!Hei - se lenger ned på svar til "Innsendt av Mia". Dere to lurer på omtrent det samme.Jill:-)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer