BLINDTARMEN: Rundt 15 prosent av befolkningen rammes av blindtarmbetennelse i løpet av livet, men vet du hva som er symptomene? Foto: Shutterstock / Irina Bg
BLINDTARMEN: Rundt 15 prosent av befolkningen rammes av blindtarmbetennelse i løpet av livet, men vet du hva som er symptomene? Foto: Shutterstock / Irina Bg Vis mer

Blindtarmbetennelse

Blindtarmbetennelse - her er tegnene du bør være obs på

Disse magesmertene kan være greit å ta på alvor.

I de fleste tilfeller trenger du ikke bekymre deg noe særlig om du har litt vondt i magen. Kanskje har du bare overspist eller fått litt luft. Det er svært mye forskjellig som kan gi magesmerter, men det kan være lurt å vite når du bør være ekstra obs.

Blindtarmbetennelse er nemlig en svært vanlig tilstand der magesmerter er et viktig symptom.

Ifølge Norsk Helseinformatikk vil rundt 15 prosent av befolkningen rammes av blindtarmbetennelse i løpet av livet, og det er vanligst blant barn og unge mellom 10 til 30 år.

– Ja, blindtarmbetennelse er ganske vanlig, og det er også tilfeldig hvem som får det, sier daglig leder, medisinsk ansvarlig lege og fastlege ved Legevakt Vest Kari Lise  J. Eidjar til KK.no. 

LES OGSÅ: 7 magesykdommer du bør kjenne til

Smerter i nedre del av magen

Symptomene ved blindtarmbetennelse kan variere noe, men det vanligste og første symptomet er altså magesmerter.

– Det starter ofte med litt murring i magen og kanskje får man litt feber. Etter hvert går det gjerne over til å bli konstante smerter, magekramper og høyere feber, forklarer hun.

Selv om blindtarmen sitter nederst på høyre side av magen er det ikke alltid her man kjenner det først. 

MAGESMERTER: Magesmerter er et viktig symptom på blindtarmbetennelse. Foto: Shutterstock / Piotr Marcinski
MAGESMERTER: Magesmerter er et viktig symptom på blindtarmbetennelse. Foto: Shutterstock / Piotr Marcinski Vis mer

– Mange, og da særlig barn, kan peke på området rundt navlen som det første stedet der man kjenner å ha vondt, og det er først etter flere timer at smertene vil forflytte seg til nedre, høyre side.

– Ved flere andre typer magesmerter kan man gjerne føle at smertene avtar dersom man er i bevegelse, men slik er det ikke ved en blindtarmbetennelse. Da vil du ha det bedre når du ligger i ro, legger hun til.

Det er heller ikke uvanlig å føle seg litt uvel og kvalm, skriver Helsebiblioteket på sine nettsider, og noen kan også oppleve å få diaré, forstoppelse eller oppkast i tillegg.

Må ikke alltid opereres

Blindtarmen er en lite vedheng som befinner seg nede i høyre del av tykktarmen, og det finnes ingen gode svar på hva slags funksjon den egentlig har. Men det vi vet er at vi fint kan klare oss uten den.

– I dette området av tarmen kan avføringen være litt grov, som gjør at det kan sette seg fast eller irritere veggene ved den smale blindtarmen. Og siden vi også har en del bakterier i tarmen, som for så vidt er viktige for oss, kan det lett føre til en infeksjon, forklarer Eidjar.

LES OGSÅ: De vanligste symptomene på magesår

MEDISINER: Tidligere opererte man alltid ved blindtarmbetennelse, men i dag er antibiotika en alternativ behandling. Foto: Shutterstock / Alliance
MEDISINER: Tidligere opererte man alltid ved blindtarmbetennelse, men i dag er antibiotika en alternativ behandling. Foto: Shutterstock / Alliance Vis mer

Mistenker du at du har blindtarmbetennelse, eller har smerter i nedre del av mage som du ikke vet hva kommer av, da er det alltid en god idé å kontakte en lege for å få det undersøkt. Venter du for lenge kan det nemlig få alvorlige følger.

– Faren er at blindtarmen kan sprekke, i hvert fall hvis man går for lenge uten behandling. Da vil innholdet sive ut i bukhulen som igjen kan føre til bukhinnebetennelse – som er en dødelig tilstand, påpeker hun.

Dersom blindtarmen har sprukket må man alltid operere, men hvis det kun er snakk om en betennelse er det ikke alltid nødvendig å legge seg under kniven.

– Tidligere opererte man alltid ved blindtarmbetennelse, men i dag gjør man ikke det i alle tilfeller. De siste årene har det blitt mer vanlig å gi en antibiotikabehandling, noe som har vist seg å ha god effekt, sier legen.