Kjærlighetsorg

Blir deprimerte av kjærlighetssorg

Tegnene og «14-dagersregelen» du bør være obs på.

KJÆRLIGHETSSORG: Et brudd kan utløse en depresjon for enkelte. Foto: Shutterstock / KieferPix
KJÆRLIGHETSSORG: Et brudd kan utløse en depresjon for enkelte. Foto: Shutterstock / KieferPix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjærlighetssorg er noe de aller fleste av oss vil oppleve i løpet livet, men for noen kan den stikke litt dypere, vare litt lengre og være litt jævligere enn for andre. 

Noen ganger er det til og med lurt å søke hjelp for det som startet som en kjærlighetssorg, men som kanskje ble til noe mer; en depresjon. 

Hva som gjør at vi takler et brudd forskjellig er sammensatt, og har både med selve bruddet, forholdet og blant annet med din egen bakgrunn og tidligere opplevelser å gjøre. 

- Forskjellen handler ofte om årsakene til bruddet og bakgrunnen deres. Noen vil sørge over et brudd, men har ikke de sårbarhetsfaktorene som gjør at man kan utvikle en depresjon. Så er det andre som kanskje har tidligere tapsopplevelser eller kompliserte forhold bak seg, som gjør at det blir veldig vanskelig. Det er mange faktorer som spiller inn her, sier Catharina Elisabeth Arfwedson Wang, professor og psykologspesialist ved Universitetet i Tromsø.

Det er imidlertid ikke uvanlig å oppleve en mild klinisk depresjon som følge av et brudd, og det er viktig å være klar over at livet alltid vil ha sine ups and downs, mener hun. For de fleste vil denne depresjonen være forbigående. 

- Vi lever i en tid hvor vi sykeliggjør mye som tidligere var regnet som naturlige deler av livet.

LES OGSÅ: Dette skjer med hjernen når du er deprimert

Lav selvfølelse og selvkritikk skiller sorg fra en depresjon 

Gunnar Gjermundsen er psykolog med privat praksis i Oslo og erfaring fra blant annet Oslo Universitetssykehus og Modum Bad. Han påpeker at det kan være mange fellestrekk mellom en depresjon og en sorg, som tristhet, søvnvansker, konsentrasjonsvansker og dårlig appetitt. 

- Man kan generelt beskrive sorg som en tilbaketrekning av den vitale livskraften eller livslysten for en periode. Livskraften har vært delvis bundet opp i tilknytningen til den andre personen og når denne forsvinner må vi gjennom en periode med indre reorganisering og konsolidering. Når denne sørgeperioden er over - dette kan variere fra uker til måneder - vil livskraften komme tilbake og man vender seg ut mot verden igjen og nye muligheter for tilknytning. 

- Det som gjør en depresjon forskjellig fra dette, er at her kanaliseres en del av livskraften inn i et vedvarende mønster av selvkritisk og selvfordømmende tankeaktivitet, fortsetter han.

Dette gjør at du blant annet kan føle deg verdiløs, hjelpeløs, utslitt, være skyldtunget og ha selvmordstanker, noe som vanligvis ikke er symptomer når det er snakk om en sorg. 

- Så den viktigste forskjellen er at ved depresjon er selvfølelsen skadet gjennom selvfordømmende aggresjon eller tankeaktivitet, mens i sorg og kjærlighetssorg er selvfølelsen mer eller mindre intakt, selv om livskraften midlertidig svekkes, sier Gjermundsen. 

LES OGSÅ: Derfor har kvinner sterkere kjærlighetssorg enn menn

En reaksjon på opplevelser fra tidligere

Så hva er det som gjør at noen av oss ikke kommer ut av kjærlighetssorgen, men heller går videre inn i en depresjon der selvfølelsen skades og som det kan være vanskelig å komme ut av igjen? I likhet med Wang mener Gjermundsen at dette har med tidligere opplevelser og sårbarhet for å utvikle depresjoner å gjøre, hvilket vil si at kjærlighetssorgen fungerer som utløsende faktor, ikke direkte årsak til at du blir deprimert. 

- Jeg vil si at i det store og det hele ikke går an å utvikle depresjon fra en kjærlighetssorg uten at det fra før av ligger en sårbarhet for depresjon i selvet eller personlighetsstrukturen til vedkommende. Grunnen til det handler om etiologien, det vil si årsakene til utviklingen, av en depresjon. De av oss som utvikler depresjon i løpet av livet vil ha med oss en eller annen betydelig sårbarhet fra barndommen eller ungdomstiden. 

Dette kan for eksempel være en skilsmisse, dødsfall i familien, krangling mellom foreldre eller lite bekreftende, fraværende eller følelseskalde foreldre eller mobbing på skolen. 

- Denne sårbarheten vil ligge der på en eller annen måte før kjærlighetsforholdet. Så kan det tenkes at bruddet i relasjonen kan utløse et depressivt mønster - altså av selvfordømmende indre tankeaktivitet - som allerede lå latent. 

LES OGSÅ: Kan komme en kur mot kjærlighetssorg

«14-dagersregelen»

En sorg, selv om den er langvarig, og en depresjon er altså to forskjellige ting, men har samtidig noen likhetstrekk. Det er helt vanlig og helt riktig å sørge, og det er selvfølgelig normalt å ville stenge seg inne de første dagene etter bruddet.

Men når du har søvnproblemer og laber matlyst som ikke går over og du ikke kommer deg tilbake til hverdagen, kan det altså være aktuelt å søke hjelp. Det er imidlertid individuelt hvordan du reagerer på et tap og når du bør søke hjelp er det dermed vanskelig å gi noe klart svar på.  

- I likhet med når du opplever dødsfall så er det helt vanlig å gå inn i en sorg, men mister du håpet om fremtiden, slutter å spise eller spiser mye, får søvnproblemer og ser at disse tingene varer, da er det tegn på at det har gått inn i en depresjon.

Uten at det er noe fasit går det likevel an å si at om du fortsatt ikke fungerer ordentlig i hverdagen og ikke klarer å være sammen med andre etter 14 dager, så kan det være aktuelt å ta en tur til legen, ifølge Wang. Hos fastlegen finner dere sammen ut av om det du går igjennom er en naturlig reaksjon på det som har skjedd, og som dermed vil gå over av seg selv eller om det er aktuelt med videre henvisning. 

Uansett er det viktig å ikke prøve å gå igjennom alt alene. 

- Det er også viktig å oppsøke sosial støtte når man har det vanskelig, og for eksempel diskutere med sin fastlege hvilke tiltak som kan være til best hjelp. Både med tanke på sorg etter dødsfall, kjærlighetssorg, og milde eller moderate depresjoner, så er det ofte fysisk og sosial aktivitet som er den viktigste «behandlingen». Medikamenter og samtaleterapi er neste trinn på behandlings stigen.

LES OGSÅ: Slik takler du et vondt brudd

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer