Soling

Blir du aldri brun?

Da bør du heller ikke ligge og steke i sola.

SOLE SEG: Blir du ikke brun uansett hvor hardt du prøver? Da bør du heller ikke ligge i sola og steke.  Foto: NTB Scanpix
SOLE SEG: Blir du ikke brun uansett hvor hardt du prøver? Da bør du heller ikke ligge i sola og steke. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Drømmer du om en nøttebrun sommerfarge? For noen er det null stress. De smører på seg solkrem, tilbringer noen timer i sola og vips, en lekker, dyp farge. For andre – og det gjelder ganske mange av oss nordboere – er det rett og slett uoppnåelig. 

Er du blant dem som aldri blir brun? Som uansett hvor iherdig du soler deg og godt du smører deg ikke oppnår annet enn å bli rød og solbrent, eller få (enda flere) fregner?Da skal du heller ikke stresse med det. Du blir ikke brun, og du bør heller ikke prøve å bli det.

- Lyshudede er mer utsatt for solskader enn mørkhudede. En person med lyst eller rødt hår og lys hud som aldri blir brun, vil ha økt risiko for føflekkreft, og bør være ekstra forsiktig, sier spesialrådgiver Mona Stensrud i Kreftforeningen.

- Det er sunt å være ute og i aktivitet, men blir huden rød av stekende sol, er det faktisk ikke et sunnhetstegn, men en betennelsesreaksjon i huden, som også kan gjøre skade på DNA’et, altså arvematerialet.

Gjelder dette deg bør du ikke ligge og steke deg i sola, men holde deg i skyggen. Hvis du må være i sola bør du smøre deg inn med høy solfaktor – det vil si faktor 30 eller mer, eller dekke deg til med klær. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer