Pollenallergi:

Blir du alltid forkjølet på senvinteren? Det kan være pollenallergi

Pollensesongen er allerede godt i gang mange steder - til tross for at kalenderen bare viser mars måned.

POLLENALLERGI: Årets sesong har startet ekstra tidlig i år, noe som skyldes at vi mange steder har hatt en mild vinter. FOTO: NTB Scanpix
POLLENALLERGI: Årets sesong har startet ekstra tidlig i år, noe som skyldes at vi mange steder har hatt en mild vinter. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Opplever du at øyne og nese klør og renner? Selv om vi bare er i mars måned, kan det faktisk skyldes pollenallergi!

Ifølge Hallvard Ramfjord ved Astma og Allergiforbundets pollenvarslingstjeneste, er nemlig årets pollensesong allerede godt i gang.

– Det er ikke rekordtidlig, men to-tre uker før siste tiårsnormal, forteller han.

– Tidspunkt for starten på pollensesongen avhenger helt av vintertemperaturene. Jo mildere vintre, jo tidligere start. I fjor hadde vi for eksempel en kald vinter uten særlig pollenspredning før første uken i april, så dette kan svinge veldig. Tidligste start så langt var i 2017 med første pollenfunn i slutten av januar!

Ifølge Ramfjord er det spesielt kystnære områder til og med Trøndelag som nå har spredning av hassel og or. Hassel er en busk som blomstrer i februar, mars og april, mens or er en type kratt/tre som sprer pollen fra bar kvist – hovedsakelig i mars måned.

LES OGSÅ: Er det pollenallergi eller bare en forkjølelse?

SLITER MED POLLENALLERGI: Venninnene Andrea Beheim og Julianne Bergan spiller begge i korps, noe som kan være svært utfordrende for pollenallergikere. - Symptomene startet tidligere og tidligere for hvert år, forteller Julianne. FOTO: Privat
SLITER MED POLLENALLERGI: Venninnene Andrea Beheim og Julianne Bergan spiller begge i korps, noe som kan være svært utfordrende for pollenallergikere. - Symptomene startet tidligere og tidligere for hvert år, forteller Julianne. FOTO: Privat Vis mer

Vanskelig å være musiker med pollenallergi

To som har mye erfaring med hvilke utfordringer pollenallergi kan ha, er Andrea Beheim (42) og Julianne Bergan (29).

De to venninnene spiller i Strømsgodset Musikkorps som øver inn showdrill og marsjerer hele året.

– Fra april av øver vi ute og da er jeg ofte veldig tung i pusten, så for å klare å holde ut bruker jeg inhalasjonsmedisin før jeg skal spille trompet og marsjere. Akkurat nå jobber vi mot Spasskaya Tower Military Music Festival i Russland på sensommeren, som er en av de tre største internasjonale militær tattoo.

– Men fordi vi ikke har hall å øve i så blir det uteøvelser så fort snøen er borte. For pollenallergikere er det ganske tøft, forteller Andrea.

Både Andrea og Julianne merker de første symptomene på pollenallergi allerede fra midten av januar.

– Hos meg kommer det mest som en snue i starten, jeg nyser en del og så renner øynene. April og mai er nok de verste månedene, sier Andrea.

MUSIKER: Som frilansmusiker har Julianne muligheten til å ta seg noen dager fri når allergien står på som aller verst. FOTO: Privat
MUSIKER: Som frilansmusiker har Julianne muligheten til å ta seg noen dager fri når allergien står på som aller verst. FOTO: Privat Vis mer

Julianne forteller at hun opplever at symptomene har kommet tidligere og tidligere for hvert år.

– Tidlig i sesongen er det absolutt verst i øynene. Jeg må bruke øyedråper hyppig og de klør, er hovne og røde. Jeg kan også merke litt på trøtthet.

– Jeg tillater meg selv å være sliten og trøtt, og forventer ikke så mye av meg selv når det står på som verst. Siden jeg jobber som frilansmusiker er jeg så heldig å kunne styre hverdagen min selv. Det kan være ekstra godt å ta noen dager fri på dager man våkner opp og øynene er klistret igjen, eller har lav energi. Rennende nese og nysing er ikke alltid like lett å deale med på spillejobb, ler hun.

LES OGSÅ: Så tidlig kan barn utvikle pollenallergi

Starter medisinering tidlig

Andrea forteller at hun starter medisinering tidlig og at hun bruker både allergitabletter, allergi-nesespray og øyedråper fast.

– I fjor høst gjorde jeg et forsøk på allergivaksinasjon. Men jeg klarte ikke å stå i det og gå og føle at jeg har pollenallergi med sterke symptomer fra høsten av. Vi måtte skru ned dosene da jeg fikk litt for sterke symptomer og til slutt valgte jeg å avslutte, forteller hun.

– Hjemme lufter vi sjelden for å unngå å få pollen inn, klær kan ikke tørke ute heller. Men som aktiv mamma så er det ikke så mye man kan gjøre for å hindre kontakt med pollen. Hverdagen må gå som vanlig, smiler hun.

Forebygges på samme måte som om sommeren

Grete Amdal hos LHL er helsefaglig rådgiver og sykepleier med pollenekspertise.

Hun forteller at pollenallergi vanligvis ikke oppleves like plagsomt på denne tiden av året som den gjør om våren.

– Or og hassel som sprer pollen på denne tiden finnes knapt i Nord- Norge, så de slipper lett unna oppstarten av pollensesongen. Dessuten er pollenspredningen ofte lokal på grunn av kjølig vårluft. Kjølig vårluft gir mindre spredning enn varm sommerluft, slik det er når bjørka har sesong, forklarer hun.

For å forebygge pollenallergi tidlig i sesongen, må man ifølge Amdal stort sett gjøre de samme tiltakene som man gjør om sommeren. Det kan være lurt å skifte putetrekk hver dag og unngå lufting på dagtid. Skyll håret, eventuelt dusj og skift klær, etter at du har vært i aktivitet utendørs.

Vær også oppmerksom på at pollen kan feste seg i pelsen til hunder, katter og andre kjæledyr. Det kan derfor være smart å børste eller skylle dem etter at de har vært ute.

Parfyme og andre irritasjonsmomenter som eksos og tobakksrøyk kan forverre plagene fordi de blir en ekstra irritasjon på allerede irriterte slimhinner i øyne, nese og luftveier.

Start med allergitabletter og forebyggende nesespray helst en uke før forventet spredning, råder Amdal.

– Øyendråper benytter du først når symptomene oppstår. Ofte er det plager fra øynene som kommer først og som gir beskjed om at sesongen er i gang lokalt. Ta allergimedisinene regelmessig og hver dag, også på dager med lite eller ingen symptomer i den aktuelle pollensesongen. Dette er viktig for at du skal få mest mulig hjelp av medisinene.

Allergivaksinasjon finnes ifølge Amdal både som dråper, tabletter og sprøyte. Allergivaksinasjonen (hyposensibilisering) gjør kroppen i stand til å tolerere det du i utgangspunktet er allergisk mot.

– Vaksinasjonen vil kunne dempe symptomene på allergi, og gjøre behovet for bruk av medisiner mot allergi mindre.

– I noen tilfeller kan man bli kvitt allergien og behovet for allergimedisiner helt. Behandlingen går over tre til fem år og gis enten i form av dråper, tabletter eller sprøyter. For pollenallergi starter denne behandlingen etter at sesongen er over.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer