Mat som metter:

Blir du fort sulten? Da bør du spise disse matvarene!

Magen rumler som om du ikke har spist på lang tid, men så er det bare et par timer siden sist. Da kan det være lurt å endre litt på matvanene.

MAT SOM METTER: Rent kjøtt, grønnsaker og belgvekster bør du få i deg om du ønsker å holde deg mett lenge. FOTO: NTB Scanpix
MAT SOM METTER: Rent kjøtt, grønnsaker og belgvekster bør du få i deg om du ønsker å holde deg mett lenge. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange av oss kan oppleve å bli «bråmette» når vi spiser, men så tar det ikke lang tid før sulten melder seg igjen. Og det kan være til bry noen ganger. Hva slags mat bør man egentlig spise for å holde på metthetsfølelsen lenger?

– Det er et interessant tema, som det er behov for mer forskning på. Men alle er enige om at blant de grunnleggende, kjemisk definerte matvarekomponentene, er det protein som er mest mettende. Skal du holde deg mett lengst mulig, bør du altså velge proteinrik mat, sier Birger Svihus.

Svihus er professor og forsker, og underviser innen ernæring hos både mennesker og dyr, ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Han forklarer at karbohydrater og fett bør nedprioriteres om du er ute etter den langvarige metthetsfølelsen.

– Det kan hende at fett er mer mettende enn karbohydrater generelt, men fett er energitett og derfor mer kaloririkt. Protein har både lav energikonsentrasjon, og høy mettende effekt.

Det er også enda mer gunstig å velge matvarer med strukturerte proteiner – altså grove matvarer som må tygges ekstra mye.

– Langtidstygging i seg selv kan gi metthetsfølelse, og når partiklene er store når de kommer i magesekken, øker oppholdstiden i magesekken, noe som er viktig for metthetsreguleringen, sier Svihus.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer