Stressmage:

Blir du lett mett og kvalm med smerter i magen?

Stressmage rammer opptil 20 prosent av befolkningen, men er ikke alltid like lett å oppdage.

STRESSMAGE: Funksjonell dyspepsi, også kalt stressmage, er en tilstand som kommer og går. Derfor råder Trygve Hausken, professor i mage- og tarmsykdommer og overlege ved Haukeland universitetssykehus, at det gjelder å være «snill med magen». Foto: NTB scanpix
STRESSMAGE: Funksjonell dyspepsi, også kalt stressmage, er en tilstand som kommer og går. Derfor råder Trygve Hausken, professor i mage- og tarmsykdommer og overlege ved Haukeland universitetssykehus, at det gjelder å være «snill med magen». Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det kan være mange ulike årsaker til hvorfor vi får magesmerter, og funksjonell dyspepsi, også kalt stressmage er en av dem. Nei, dette er ikke det samme som den nervøse magen du ofte får når du gruer deg til noe og du må akutt på do, dette er en kronisk plage som først og fremst handler om smerter.

Symptomer på stressmage er noe flere av oss kan oppleve i gjennom livet, likevel er dette en tilstand du kanskje ikke har hørt mye om.

– Funksjonell dyspepsi kommer inn under de funksjonelle tarmlidelsene hvor blant annet irritabel tarm kommer inn under, sier Trygve Hausken, professor i mage- og tarmsykdommer og overlege ved Haukeland universitetssykehus til KK.no. 

LES OGSÅ: Maten som er bra for urolig mage

Har sammenheng med stress

Han påpeker at opptil 20 prosent av befolkningen har disse plagene, og at det derfor er en av folkesykdommene.

– Det er en kronisk plage som kommer og går, og plagene blir verre ved stress – derav navnet stressmage, forklarer han.

For at for at diagnosen «funksjonell dyspepsi» skal kunne stilles er det ifølge Jørgen Valeur, som er lege og forsker ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, viktig å utelukke andre magesykdommer først. 

– Funksjonell dyspepsi er en diagnose som først kan stilles etter at man som et minimum har undersøkt øvre del av mage-tarm-kanalen med gastroskopi, og ikke funnet tegn til magesår, betennelse eller kreft, sier han til KK.no.

UNDERSØKELSE: Før du kan få diagnosen må legen undersøke deg for å utelukke andre mer alvorlige sykdommer. Foto: Shutterstock / Image Point Fr
UNDERSØKELSE: Før du kan få diagnosen må legen undersøke deg for å utelukke andre mer alvorlige sykdommer. Foto: Shutterstock / Image Point Fr Vis mer

– Begrepet «dyspepsi» brukes om en samling symptomer som man antar har opphav i øvre del av fordøyelseskanalen. Man kan ikke sikkert skille mellom ulike årsaker til slike plager bare ved å spørre pasienten, legger han til.

Forstyrrelser i flere funksjoner 

Magesekken er et komplisert organ med mange oppgaver. Den skal både ta imot, oppbevare og fordøye maten, og sende innholdet videre ut til tynntarmen i akkurat passelige porsjoner. Funksjonell dyspepsi kan skyldes forstyrrelser i en eller flere av disse funksjonene. 

– Når man spiser skal den øverste delen av magesekken slappe av og utvide seg for å kunne ta imot måltidet – en funksjon som kalles akkomodasjon, sier Valeur. 

– Akkomodasjonsrefleksen styres av vagusnerven. Ved stress blir aktiviteten i vagusnerven mindre, slik at akkommodasjonen svekkes og øverste del av magesekken blir stivere, forklarer han og legger til at det er dette som er bakgrunnen for at man kaller det «stressmage».

LES OGSÅ: 40.000 nordmenn sliter med inflammatoriske tarmssykdommer

Bruker buljong for å påvise stressmage

Plagene kan arte seg på forskjellige måter hos ulike pasienter, og med varierende symptomer, som gjør at det ikke alltid er like lett å skjønne at det er nettopp stressmage du lider av.

– I gamle dager før vi gjorde gastroskopi, hadde man kun røntgen. Røntgen kunne vise litt hovne slimhinnefolder og man trodde da at pasienten hadde magesår – noe de ikke hadde, men heller litt hovne folder som man kan få av stress, forklarer Trygve Hausken. 

Ved stressmage er det sjeldent sykdomsforandringer i eller rundt fordøyelseskanalen. Også gastroskopi og blodprøver vil ofte være normale, derfor kan det være vanskelig å oppdage. 

– Av og til ser man ved gastroskopi en noe rød slimhinne og kaller det gastritt som da også vises på biopsi, forklarer han. 

Hausken og hans kolleger i Bergen benytter seg derimot av en såkalt «suppetest» for å påvise stressmage, som går ut på at pasienten drikker lunken buljong. Magesekken sjekkes så ved hjelp av ultralyd både før og etter pasienten har drukket buljong.

UNNGÅ STRESS: Sett deg ned og ta det rolig når du skal spise. Stresser du med måltidene kan du fort oppleve smerter og plager. Foto: Shutterstock / Kryvenok Anastasiia
UNNGÅ STRESS: Sett deg ned og ta det rolig når du skal spise. Stresser du med måltidene kan du fort oppleve smerter og plager. Foto: Shutterstock / Kryvenok Anastasiia Vis mer

Mens friske mennesker fint kan drikke en halv liter buljong uten å få problemer, vil de med stressmage ofte oppleve ubehag fra samme mengde. 

– Symptomene er ubehag og smerter i øvre del av magen, over navlen, og ofte med kvalme. Smertene er gnagende og man kan lindre dette med litt mat (spiselindring), sier Hausken.

LES OGSÅ: Blindtarmbetennelse - her er tegnene du bør være obs på

Må være «snill med magen»

Funksjonell dyspepsi er en tilstand som kommer og går, og Hausken påpeker at det gjelder å være «snill med magen».

– Å fjerne magesårsbakterien kan prøves, men det har lite med det å gjøre. Behandlingen er å unngå alkohol og kraftig mat som er stekt og mye krydret. Man kan forsøke syrenøytraliserende men det hjelper ikke alltid, forteller han.

Ifølge Jørgen Valeur er det prøvd ut en rekke medisiner mot funksjonell dyspepsi, men medikamentell behandling bør være siste utvei. Hovedbehandlingen er rett og slett å få en forklaring på plagene, og å forsøke å unngå stress, særlig når man skal spise. 

– Du bør sette deg ned og ha ro rundt måltidet. Det er vist at pusteøvelser – noen skikkelig dype magedrag – før matinntak kan bedre magesekkens akkomodasjonsevne. William Shakespeare har skrevet: «Urolige måltider gir dårlig fordøyelse» så dette har nok vært kjent lenge, sier han og legger til: 

– Unngå også å spise for store måltider, for ved funksjonell dyspepsi blir man lett stinn, mett, oppfylt og kanskje kvalm. Inntak av fett hemmer magesekkens tømming, og det kan derfor være lurt å unngå å spise fet mat hvis man har funksjonell dyspepsi.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer