Stressmage:

Blir du lett mett og kvalm med smerter i magen?

Stressmage rammer opptil 20 prosent av befolkningen, men er ikke alltid like lett å oppdage.

STRESSMAGE: Funksjonell dyspepsi, også kalt stressmage, er en tilstand som kommer og går. Derfor råder Trygve Hausken, professor i mage- og tarmsykdommer og overlege ved Haukeland universitetssykehus, at det gjelder å være «snill med magen». Foto: NTB scanpix
STRESSMAGE: Funksjonell dyspepsi, også kalt stressmage, er en tilstand som kommer og går. Derfor råder Trygve Hausken, professor i mage- og tarmsykdommer og overlege ved Haukeland universitetssykehus, at det gjelder å være «snill med magen». Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Det kan være mange ulike årsaker til hvorfor vi får magesmerter, og funksjonell dyspepsi, også kalt stressmage er en av dem. Nei, dette er ikke det samme som den nervøse magen du ofte får når du gruer deg til noe og du må akutt på do, dette er en kronisk plage som først og fremst handler om smerter.

Symptomer på stressmage er noe flere av oss kan oppleve i gjennom livet, likevel er dette en tilstand du kanskje ikke har hørt mye om.

– Funksjonell dyspepsi kommer inn under de funksjonelle tarmlidelsene hvor blant annet irritabel tarm kommer inn under, sier Trygve Hausken, professor i mage- og tarmsykdommer og overlege ved Haukeland universitetssykehus til KK.no. 

LES OGSÅ: Maten som er bra for urolig mage

Har sammenheng med stress

Han påpeker at opptil 20 prosent av befolkningen har disse plagene, og at det derfor er en av folkesykdommene.

– Det er en kronisk plage som kommer og går, og plagene blir verre ved stress – derav navnet stressmage, forklarer han.

For at for at diagnosen «funksjonell dyspepsi» skal kunne stilles er det ifølge Jørgen Valeur, som er lege og forsker ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, viktig å utelukke andre magesykdommer først. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer