Luft i magen:

Blir du ofte oppblåst? Da bør du unngå dette

Mange populære matvaner kan gi deg luft i magen, men også spisevanene dine er en mulig synder.

LUFT I MAGEN: Det er svært plagsomt å være oppblåst, men det er mange grep du kan ta for å unngå det! FOTO: NTB
LUFT I MAGEN: Det er svært plagsomt å være oppblåst, men det er mange grep du kan ta for å unngå det! FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det kan være skikkelig plagsomt å være oppblåst. Ofte oppstår det når det minst passer - og i verste fall kan det være veldig smertefullt.

Luft i magen kan skyldes allergi og sykdom, men også helt hverdagslige vaner spiller inn. Her får du ernæringsfysiologenes beste tips!

Vanlig problem

- Luft i magen – eller tarmgass – er et problem som mange sliter med.

Det sier ernæringsfysiolog og kvinnehelseveileder Gunn Helene Arsky til KK.

- Det kan være ubehagelig, og til dels pinlig for noen hvis det gir seg utslag i form av raping eller flatulens - «promp» på folkemunne.

Mange tror at de har for mye gass i magen, selv om de ikke har det - ernæringsfysiologen forteller at det er helt normalt å ha luftavgang 14 ganger i døgnet. Dette er faktisk gjennomsnittet, viser studier.

- Til sammen produserer vi en og en halv liter gass som må ut. Men behagelig er det jo ikke hvis det er for mye luft i tarmene – og særlig ikke hvis det går ut over matlysten eller den sosiale utfoldelsen.

OPPBLÅST: Både matvarer og spisevaner kan gjøre at du blir oppblåst. FOTO: NTB
OPPBLÅST: Både matvarer og spisevaner kan gjøre at du blir oppblåst. FOTO: NTB Vis mer

Oppblåst mage oppstår idet en matvare ikke fordøyes fullstendig i magesekken og tynntarmen.

- Da passerer maten ned i tykktarmen i ufordøyd tilstand. Her er det en rekke ulike bakterier som trives med å fordøye denne maten. Avfallsstoffet de produserer, er gass.

Hvis du plages av luft i magen er det flere grep du kan ta.

Mye luft i magen? Unngå disse matvarene

Også Karoline Steenbuch Lied, som er fagansvarlig for kost og ernæring i Roede, bekrefter at det er veldig vanlig å oppleve oppblåst mage og luft i magen innimellom.

Så, vi spør ekspertene: Hva gjør oss oppblåste, og hvordan reduserer vi plagene?

Først og fremst kan det være greit å se på hva du spiser. Noen typer mat kan nemlig gi økt gassproduksjon, fordi de inneholder mye fiber og såkalte tungt fordøyelige karbohydrater, forklarer Steenbuch Lied.

Eksempler på slike matvarer er:

  • Løk
  • Kål
  • Linser
  • Tørket frukt
  • Søt pålegg som syltetøy, prim, sjokolade og hapå
  • Kullsyreholdig drikke, drops, tyggegummi, søtningsmidler og røyk kan også gi luftplager

Matvarer med tungt fordøyelige karbohydrater inkluderer en lang rekke matvarer, og Steenbuch Lied påpeker at vi kan reagere ulikt på de forskjellige matvarene. Dette er veldig individuelt, understreker hun. Her må du rett og slett tenke litt over hva du spiser og om det kan ha en sammenheng med luftplagene.

Men det er noen matvarer som de aller fleste av oss vil få mye luft i magen av - for eksempel kål og erter. De inneholder nemlig komponenter som mikrofloraen i tarmen liker godt; ufordøyelige karbohydrater, fiber og såkalte oligosakkarider. Det har Birger Svihus, professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, tidligere uttalt til KK.

I samme artikkel pekte ekspertene også på matvarer som inngår i det som kalles FODMAP, som kan føre til oppblåst mage:

Eksempler på matvarer med høy FODMAP er:

  • Asparges
  • Brokkolistilker
  • Tørkede/hermetiske bønner
  • Eple og eplejuice
  • Erter
  • Løk
  • Mais på boks
  • Produkter som inneholder sorbitol
  • Avokado
  • Moden banan
  • Tørket frukt
KÅL: Noen matvarer fører til mye luft i magen. Kål og erter er vanlige syndere. FOTO: NTB
KÅL: Noen matvarer fører til mye luft i magen. Kål og erter er vanlige syndere. FOTO: NTB Vis mer

Når det kommer til kosthold og matvarer kan det også være andre årsaker bak luftplagene - for eksempel konkrete intoleranser og sykdom, som laktoseintoleranse, matintoleranse og cøliaki - eller tilstander som irritabel tarm, forteller Steenbuch Lied. Mistenker du en av disse tilstandene bør du snakke med legen din.

- Det er jo mange grønnsaker som gjør oss oppblåste - kan vi fremdeles spise skikkelig sunt selv om vi kutter ut dem?

- Selv om enkelte matvarer består av tungt fordøyelige karbohydrater, er det også mange matvarer – og grønnsaker som ikke gjør det, og som ikke gjør en oppblåst. Det er ikke sunt å kutte ut store mengder grønnsaker, sier Steenbuch Lied.

Kan skyldes vanene dine

Det er imidlertid ikke bare matvarer som fører til oppblåsthet. Også spisevanene dine spiller inn! For eksempel bør du unngå å spise for fort - gafler du i deg maten vil du også kunne svelge store mengder luft, forklarer Steenbuch Lied.

- Det å spise fort resulterer gjerne i at man får mye luft i magen. Så et godt råd er å sitte når man spiser, ta det rolig og tygge maten godt. Unngå å prate når man spiser, men spis med munnen lukket. Husk også å innta rikelig med vann, råder hun.

Dette støttes av Arsky, som også peker på stress og nervøsitet som årsaker til at vi svelger mye luft uten at vi vet det.

STRESS NED: Sitt når du spiser, stress ned og tygg maten godt! FOTO: NTB
STRESS NED: Sitt når du spiser, stress ned og tygg maten godt! FOTO: NTB Vis mer

Lag din egen te

Oppsummert vil løsningen altså kunne være: Finn ut av hvilke matvarer du spiser som kan føre til luftplagene, stress ned, spis rolig og kutt ned på kullsyreholdig drikke.

I tillegg får du et godt tips av Arsky:

- Te eller buljong av fennikelfrø eller grønnsak, karvefrø, kamilleblomster eller basilikumfrø er ofte anbefalt mot gassplager i magen.

Man kan lage sin egen te ved å koke opp fennikel, karve og/eller kamille og la det trekke i fem til ti minutter, før det drikkes.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer