TRAFIKKØ: Hater du også å stå i bilkø? Selv om det er irriterende gjør du lurt i å ignorere denne følelsen. Foto: Thinkstock
TRAFIKKØ: Hater du også å stå i bilkø? Selv om det er irriterende gjør du lurt i å ignorere denne følelsen. Foto: Thinkstock
Sinne

Blir du rasende av å stå i kø?

Du bør ikke bli irritert - det kan nemlig skaden den mentale helsen din i ettertid.

Få ting er så irriterende som å stå i kø. Selv om dagen har vært tipp-topp, kan en lang bilkø være nok til å ødelegge humøret - særlig på vei hjem fra jobb, eller på fredagene, når du vil hjem så kjapt som mulig for å nyte helgen.

Ikke bare er dette plagsomt for deg og omgivelsene dine, men det kan også føre til psykiske lidelser, hevder en ny studie.

Vanlige hverdagsirritasjoner, som å vente i trafikken, kan bygge seg opp over tid og forårsake psykiske problemer senere i livet, skriver Daily Mail

LES OGSÅ: Derfor blir du gretten når du er sulten

KØ: Køer og venting kan være en prøvelse for selv den tålmodigste. Foto: Getty Images/iStockphoto
KØ: Køer og venting kan være en prøvelse for selv den tålmodigste. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Påvirker oss ti år seinere

Psykologi-professoren Susan Charles har forsket på om daglige irritasjoner kan få begeret til å «flyte over» en dag - eller om det gjør oss sterkere.

Hun samlet info fra to nasjonale undersøkelser og fant ut at daglig stress - som krangel i parforholdet, jobbkonflikter, lange køer og trafikkøer - førte til psykiske plager, angst eller sinnslidelser ti år senere.

Resultatene - som er publisert i tidsskriftet Psychological Science, er basert på data fra the Midlife Development i USA og the National Study of Daily Experiences. Både kvinner og menn i alderen 25 til 74 deltok i undersøkelsen.


Kontroller følelsene dine

Forskeren er ikke i tvil om at små hendelser kan påvirke helsen vår i det lange løp.

– Hvordan vi takler våre daglige følelser påvirker vår mentale helse. Vi er så fokusert på å nå langsiktige mål at vi ikke ser hvor viktig det er å kontrollere følelsene våre, uttalte Charles om undersøkelsen.

LES OGSÅ: Er du mandagsgrinete hele uka? Se Peder Kjøs' tips her!
Til forsiden