Eplecidereddik:

Blir du slankere og friskere av å drikke eplecidereddik?

Lite dokumenterte effekter, ifølge eksperter.

EPLECIDEREDDIK: Eplecidereddik brukes ikke bare som smakssetter i salaten, men har rykte på seg for å være bra for både magen, vektnedgang og huden FOTO: NTB Scanpix
EPLECIDEREDDIK: Eplecidereddik brukes ikke bare som smakssetter i salaten, men har rykte på seg for å være bra for både magen, vektnedgang og huden FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Eplecidereddik er en eddik laget av fermentert eplejuice, og som har mange bruksområder. Vanligst er nok som ingrediens i dressinger, men eplecidereddik har også rykte på seg for å være litt av et vidunderprodukt. Det skal være bra for både hud og hår, samt at det skal gi bedre fordøyelse, kunne hjelpe deg ned i vekt, samt ha gunstige effekter på både blodsukker og kolesterol.

Du har kanskje lest rådet på en nettside eller en blogg: Ha én eller to spiseskjeer med eplecidereddik i et glass vann eller en kopp te hver dag og du gjør kroppen din en tjeneste.

Lite dokumentasjon

Men har det noe for seg?

- Fra det jeg har sett så er det noen studier på vektnedgang, men ikke med en stor effekt. Effekten skyldes da sannsynligvis at man får nedsatt appetitt, forteller sier Mari Eskerud, som er klinisk ernæringsfysiolog ved A Klinikken og har skrevet boken «Sunn og frisk med sensitiv mage».

Videre forteller hun at i tillegg til dette er det noe data på at eddiken har betydning for opptaket av karbohydrater fra stivelse, noe som igjen kan bidra til lavere blodsukkerstigning. Denne effekten er likevel ikke så stor til at det kan anbefales som behandling av høyt blodsukker eller diabetes.

- Jeg tror nok at dette heller er en gammel helsekostgreie som ikke dør, sier Eskerud, som også påpeker at eddik ikke er særlig bra for tennene våre, på grunn av det høye syreinnholdet.

Få studier

Det amerikanske nettstedet webmd.com skrev i 2017 en artikkel etter å ha sett på noen av påstandene om eplesidereddik, har KK.no tidligere omtalt.

De skriver blant annet at det finnes en japansk studie som tyder på at eplecidereddik kan redusere risikoen for fedme, samt at en liten studie har vist gunstig effekt på blodsukker og insulinnivået hos mennesker med diabetes type 2. Ellers er det lite forskning som støtter påstandene om eplesidereddikens helsebringende effekter, og nettstedet fastslår at det er lite beviser og at dette ikke er noen mirakelkur.

Nettstedet poengterer også at eplesidereddik kan ha ugunstige effekter, som at det kan påvirke effekten av noen medisiner.

LES OGSÅ: Disse kjerringrådene mot kviser kan være skadelig for huden

Skeptisk til hudpleie av eddik

Har du prøvd mye hjemmelaget hudpleie så har du kanskje også være borte i eplecideredikk i denne sammenhengen.

Eplecideredikken skal blant annet kunne både redusere både og oljete hud og kviser, og pigmentflekker.

- Epleeddik har vært et populært kosttilskudd lenge nå. Det finnes dog liten men noe dokumentert effekt på at det kan ha en positiv effekt på immunforsvar og antimikrobiell funksjon når drukket, sier Rolah Lønning ved Rû klinikken i Stavanger, som er kosmetiske lege og har skrevet boken «Frisk hud».

Når det gjelder huden vår er eddiken ikke noe hun anbefaler. Blant rådene som gis er blant annet å lage sitt eget ansiktsvann av en blanding av eplecideredikk og vann og oljer, og flere synes å sverge til denne løsningen. Ren edikk bør du uansett aldri i ha i ansiktet.

- PH-en til epleeddik er svært lav, cirka 2.6, og hudens PH ligger på cirka 4.7. Epleeddik påført huden vil derfor være etsende og kan resultere i brannskader. Man bør derfor ikke bruke eddik i ansiktet, advarer hun.

TONER: Eplecidereddik brukes blant annet i hjemmelaget ansiktspleie, men her kan det være viktig å være forsiktig. FOTO: NTB Scanpix
TONER: Eplecidereddik brukes blant annet i hjemmelaget ansiktspleie, men her kan det være viktig å være forsiktig. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ann-Kristin Stokke, fagsjef hos hudpleieleverandøren Skintific, mener eplecidereddiken passer best på kjøkkenet.

- Jeg vil heller anbefale andre syrer for å jobbe med hudproblemer som fet hud, kviser og pigmentering. For fet hud og kviser, så er salisylsyre den foretrukne syren. På pigmentering er melkesyre særlig bra, sier hun.

LES OGSÅ: Bruker du kremer med kollagen for å unngå rynker?

Syre kan hjelpe fordøyelsen

Eplecidereddik har også rykte på seg for å være bra for fordøyelsen, og dette kan det være noe i. Har du lite magesyre kan nemlig det å drikke noe surt hjelpe, og dermed også på fordøyelsen.

- Det hjelper å spise sure ting om du har lite magesyre. Da kan du blande ut eddik i vann, men eddik skal ikke drikkes helt rent, påpeker Eskerud.

Langt vanligere enn å ha lite magesyre er imidlertid det å ha mye av det, og mange plages med sure oppstøt og halsbrann.

- Jeg har jobbet med fordøyelse i flere år og jeg har aldri anbefalt eplecidereddik, påpeker Eskerud og legger til:

- Det er nok sånn for mange at man føler man starter dagen godt om man starter med noe slikt, men jeg tror at det kan fungere like godt å starte med et glass vann.

LES OGSÅ: Er det nødvendig å ta kosttilskudd?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer