Mensen:

Blir du svært oppblåst når du skal ha mensen?

Prøv disse rådene.

MENSEN: Eksperten forteller at det er enkelte matvarer du bør unngå hvis du opplever plager under mensen.

FOTO: NTB Scanpix
MENSEN: Eksperten forteller at det er enkelte matvarer du bør unngå hvis du opplever plager under mensen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mensen påvirker oss kvinner forskjellig. Noen merker knapt en eneste plage, mens andre rett og slett blir deprimerte. Noen ting går derimot igjen hos mange kvinner. Du opplever kanskje å bli oppblåst, og kanskje du også merker at du veier litt mer i dagene før mensen fordi kroppen binder vann?

Oppblåsthet og vannansamling i kroppen er bivirkninger av PMS:

- Dette er en del av det vi på fagspråket kaller «premenstruelt syndrom», som betyr at man i dagene før menstruasjon kan oppleve ulike plager i form av ømme bryster, oppblåsthet, lett vektøkning fordi væske holdes tilbake i kroppen, hodepine etc, sier Bente Prytz Mjølstad, som er spesialist i allmennmedisin og førsteamanuensis ved NTNU, til KK.

I tillegg vil noen oppleve følelsesmessige svingninger i humøret og kan føle seg mer irritabel eller bli lettere lei seg, forklarer hun.

- Da er det også lett å ty til «trøstespising».

Mjølstad forklarer at man ikke sikkert kjenner til årsakene til at man opplever oppblåsthet og vannansamling i dagene før mensen. Trolig har det sammenheng med hormonsvingninger i siste del av menstruasjonssyklusen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer