Blir du "yngre" av å passe barnebarn?

Å passe barnebarn gjør at besteforeldre føler seg yngre enn de faktisk er, har forskere hevdet. Men stemmer det?

NY FORSKNING: Føler besteforeldre seg yngre av å passe barnebarn, eller er det heller slik at de som føler seg relativt unge og spreke oftere passer barnebarn? Foto: NTB
NY FORSKNING: Føler besteforeldre seg yngre av å passe barnebarn, eller er det heller slik at de som føler seg relativt unge og spreke oftere passer barnebarn? Foto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

For mange er barnebarn en kilde til glede og vitalitet, og med barnepass følger som regel også fysisk aktivitet. Dermed virker det i utgangspunktet logisk at det å passe barnebarn har en foryngende effekt, slik tidligere undersøkelser har konkludert.

Blant annet viste en studie fra 2016 at besteforeldre over 65 år som passet barnebarn følte seg minst to år yngre enn de faktisk var.

Forskerne har sett på besterforeldres selvopplevde alder, fordi det anses som en sterk indikator på deres fysiske og mentale helsetilstand, i den grad at det noen ganger kan forutsi fysisk og psykisk helserisiko, inkludert risiko for å dø.

Før og etter barnebarn

En ny studie slår imidlertid hull på myten om at pass av barnebarn gir besteforeldre opplevelsen av å være yngre enn de er, melder forskning.no.

Der tidligere studier kun har undersøkt besteforeldres selvopplevde alder etter at de begynte å passe barnebarn, valgte forskerne denne gangen å begynne et annet sted: De analyserte data fra spørreundersøkelser der 7.700 tyske menn og kvinner mellom 50 og 85 år ble spurt om hvor unge og friske de følte seg - før en del av dem begynte å passe barnebarn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer