Blødninger

Blødninger etter sex kan virke skremmende, men som regel er det helt ufarlig

Men dersom det gjentar seg, du er gravid eller har passert overgangsalderen, kan det være lurt å kontakte legen.

BLØDNINGER UNDER SAMLEIE: Blødninger etter sex kan virke skremmende, men som regel er det helt ufarlig. Likevel er det enkelte som bør være mer oppmerksom enn andre.  Foto: Shutterstock / KIRAYONAK YULIYA
BLØDNINGER UNDER SAMLEIE: Blødninger etter sex kan virke skremmende, men som regel er det helt ufarlig. Likevel er det enkelte som bør være mer oppmerksom enn andre. Foto: Shutterstock / KIRAYONAK YULIYA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen av oss vil oppleve blødninger etter samleie – kanskje én gang, eller flere ganger. Det forekommer relativt sjelden, men omtrent seks prosent av kvinner som har menstruasjon vil oppleve det i løpet av et år. (Pssst: Får du ofte blødninger utenom menstiden?)

– Hos omtrent halvparten av disse vil ikke blødningene komme tilbake igjen i løpet av de neste to årene. I de fleste tilfeller finner man ingen sikker årsak ved klinisk undersøkelse, sier Britt-Ingjerd Nesheim, spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Oslo Universitetssykehus.

LES OGSÅ: Nei, det er ikke unormalt å sex under menstruasjon 

Årsaker til blødninger etter sex

Blødninger etter sex kan oppstå ved at det blør fra slimhinnen i skjeden eller på livmorhalsen på grunn av den mekaniske påvirkningen under samleie.

– Det kan blø fra livmorhalsen ved en tilstand der slimhinnene som normalt vokser inne i kanalen i livmorhalsen, har vokst litt utover på siden. Dette kalles ektopi. Denne slimhinnen tåler mye mindre «skrubbing» enn den som normalt skal være der. Tilstanden er ufarlig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer