Blødninger

Blødninger etter sex kan virke skremmende, men som regel er det helt ufarlig

Men dersom det gjentar seg, du er gravid eller har passert overgangsalderen, kan det være lurt å kontakte legen.

BLØDNINGER UNDER SAMLEIE: Blødninger etter sex kan virke skremmende, men som regel er det helt ufarlig. Likevel er det enkelte som bør være mer oppmerksom enn andre.  Foto: Shutterstock / KIRAYONAK YULIYA
BLØDNINGER UNDER SAMLEIE: Blødninger etter sex kan virke skremmende, men som regel er det helt ufarlig. Likevel er det enkelte som bør være mer oppmerksom enn andre. Foto: Shutterstock / KIRAYONAK YULIYA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen av oss vil oppleve blødninger etter samleie – kanskje én gang, eller flere ganger. Det forekommer relativt sjelden, men omtrent seks prosent av kvinner som har menstruasjon vil oppleve det i løpet av et år. (Pssst: Får du ofte blødninger utenom menstiden?)

– Hos omtrent halvparten av disse vil ikke blødningene komme tilbake igjen i løpet av de neste to årene. I de fleste tilfeller finner man ingen sikker årsak ved klinisk undersøkelse, sier Britt-Ingjerd Nesheim, spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Oslo Universitetssykehus.

LES OGSÅ: Nei, det er ikke unormalt å sex under menstruasjon 

Årsaker til blødninger etter sex

Blødninger etter sex kan oppstå ved at det blør fra slimhinnen i skjeden eller på livmorhalsen på grunn av den mekaniske påvirkningen under samleie.

– Det kan blø fra livmorhalsen ved en tilstand der slimhinnene som normalt vokser inne i kanalen i livmorhalsen, har vokst litt utover på siden. Dette kalles ektopi. Denne slimhinnen tåler mye mindre «skrubbing» enn den som normalt skal være der. Tilstanden er ufarlig.

Hos menstruerende kvinner er det ikke unormalt å få en rift i slimhinnen i skjeden, eller i livmorhalsen. Små betennelsesforandringer på livmortappen eller i livmorhalsen kan lett blø. Bruk av p-piller og hormontabletter kan øke sannsynligheten for blødninger.

LES OGSÅ: Mensen-mytene du ikke skal tro på! 

Andre årsaker kan være:

  • Polypper i livmorhalsen (ufarlig tilstand, kan enkelt fjernes hos gynekolog).
  • Infeksjon i livmorhalsen, klamydia eller gonoré. 
  • Kreft i livmorhalsen. 
     

– Det kan selvsagt også skyldes rifter ved et for brutalt samleie, særlig hvis slimhinnen er tørr. Dette kan skje ved dårlig seksualteknikk eller ved for eksempel overgrep, sier Nesheim.

IKKE ALVORLIG: Mange kan bli urolige dersom de får blødninger etter samleie. Heldigvis er sjansen for at det er noe alvorlig, slik som for eksempel kreft, minimal. Foto: Shutterstock / Studio10Artur
IKKE ALVORLIG: Mange kan bli urolige dersom de får blødninger etter samleie. Heldigvis er sjansen for at det er noe alvorlig, slik som for eksempel kreft, minimal. Foto: Shutterstock / Studio10Artur Vis mer

Når bør man dra til legen?

Mange kan bli urolige dersom de får blødninger etter samleie. Heldigvis er sjansen for at det er noe alvorlig, slik som for eksempel kreft, minimal.

– Sannsynligheten for kreft er spesielt lav dersom man har fått tatt celleprøve etter det anbefalte screeningprogrammet. Men dersom blødningen gjentar seg, bør man gå til lege for en sjekk.

Kvinner etter overgangsalderen bør være litt mer på vakt. Sår i livmorhalsen kan rives opp ved samleie, og ved noen tilfeller kan disse sårene oppstå på grunn av kreftforandringer.

Blødninger etter samleie under graviditet

Gravide kvinner er mer utsatt for å oppleve blødninger etter samleie. Det vil oftest komme fra selve livmortappen.

– Mange gravide kan oppleve mer utflod, og det er ikke mange dråper blod som skal til før blødningen ser større ut. Slik kontaktblødning etter samleie er helt ufarlig, men det kan virke skremmende, sier Øyvind Nytun, overlege ved Fertilitetsseksjonen ved St. Olavs hospital.

Dersom man blør i et par-tre dager uten at det gir seg, bør man få det undersøkt.

– En blødning som ikke stopper, eller som øker, bør undersøkes ved hjelp av ultralyd. Dersom man har blødninger i tillegg til sterke smerter, bør man oppsøke hjelp. I noen få tilfeller kan det være at graviditeten sitter utenfor livmoren.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer