Blodpropp:

Blodpropp-symptomene du bør ta på alvor

- Kunnskapen i befolkningen generelt er liten. Det er nok ikke så veldig kjent hvordan symptomene arter seg, sier ekspert.

BLODPROPP: De fleste tilfeller av blodpropp skjer i leggen. FOTO: NTB scanpix
BLODPROPP: De fleste tilfeller av blodpropp skjer i leggen. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

De største risikofaktorene for utviklingen av blodpropp er manglende eller nedsatt bevegelse i bena over lengre tid, røyking, kreftsykdom, graviditet og bruk av p-piller. Mens omtrent to av 10 000 kvinner som ikke går på p-piller får blodpropp hvert år, øker forekomsten til opptil 12 av 10 000 blodpropptilfeller hos kvinner som går på p-piller, forteller Steinar Madsen, medisinske fagdirektør i legemiddelverket.

- Det som øker risikoen kan være mengden av østrogen, typen av progestogen som er brukt, eller balansen mellom østrogen og progestogen, forteller han.

- Skal du bruke en kombinasjonspille er rådet å ikke bruke de med høyest risiko. Det som er gledelig er at dette rådet i veldig stor grad blir fulgt. De fleste begynner på de pillene vi anbefaler. De andre pillene kan være et annenhåndsalternativ, og det er ikke slik at vi absolutt fraråder disse, men mener de heller kan brukes om man ikke trives med de man har startet med.

LES OGSÅ: Slik får du ham til å bruke kondom

50 prosent vet ikke noe om symptomene

P-pillene som gir lavest økning i risikoen for blodpropp er Cerazette, Desogestrel Orifarm, Loette, Microgynon, Oralcon, Vilora og Almina. De to førstnevnte gir ingen økt risiko for blodpropp. De fem andre gir mellom fem og syv blodpropp-tilfeller per 10 000 kvinner per år. Andre p-piller på markedet kan øke risikoen til mellom 9 og 12 tilfeller per 10 000 kvinner per år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer