Blodpropp:

Blodpropp-symptomene du bør ta på alvor

- Kunnskapen i befolkningen generelt er liten. Det er nok ikke så veldig kjent hvordan symptomene arter seg, sier ekspert.

BLODPROPP: De fleste tilfeller av blodpropp skjer i leggen. FOTO: NTB scanpix
BLODPROPP: De fleste tilfeller av blodpropp skjer i leggen. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

De største risikofaktorene for utviklingen av blodpropp er manglende eller nedsatt bevegelse i bena over lengre tid, røyking, kreftsykdom, graviditet og bruk av p-piller. Mens omtrent to av 10 000 kvinner som ikke går på p-piller får blodpropp hvert år, øker forekomsten til opptil 12 av 10 000 blodpropptilfeller hos kvinner som går på p-piller, forteller Steinar Madsen, medisinske fagdirektør i legemiddelverket.

- Det som øker risikoen kan være mengden av østrogen, typen av progestogen som er brukt, eller balansen mellom østrogen og progestogen, forteller han.

- Skal du bruke en kombinasjonspille er rådet å ikke bruke de med høyest risiko. Det som er gledelig er at dette rådet i veldig stor grad blir fulgt. De fleste begynner på de pillene vi anbefaler. De andre pillene kan være et annenhåndsalternativ, og det er ikke slik at vi absolutt fraråder disse, men mener de heller kan brukes om man ikke trives med de man har startet med.

LES OGSÅ: Slik får du ham til å bruke kondom

50 prosent vet ikke noe om symptomene

P-pillene som gir lavest økning i risikoen for blodpropp er Cerazette, Desogestrel Orifarm, Loette, Microgynon, Oralcon, Vilora og Almina. De to førstnevnte gir ingen økt risiko for blodpropp. De fem andre gir mellom fem og syv blodpropp-tilfeller per 10 000 kvinner per år. Andre p-piller på markedet kan øke risikoen til mellom 9 og 12 tilfeller per 10 000 kvinner per år.

Til tross for at mange av de som ikke starter på p-piller velger å la være på grunn av faren for bivirkninger, viser en mindre undersøkelse Legemiddelverket har gjort at kun 50 prosent kan noen symptomer på blodpropp. Madsen påpeker at risikoen for å få blodpropp fremdeles er liten, men mener dette tallet er for lavt.

- Det burde jo vært bedre, men man skal finne en balanse mellom å gi fornuftig informasjon og å skremme. Mange av de som ikke bruker p-piller gjør ikke det på grunn av faren for bivirkninger, sier han.

- Det du må vite er at får du hevelser i en arm eller et ben – blodproppen kommer også i armen, det er det ikke alle som vet – eller du får tung pust eller det gjør vondt å puste, så skal du søke hjelp.

Samtidig er det ikke alltid blodproppen oppdages om man drar til lege.

- Det er dessverre også slik at mange unge jenter går med tegn på blodpropp lenge uten at det oppfattes av lege, så det er viktig at både unge jenter og helsepersonell tar tegnene på alvor.

ØKER RISIKOEN: Blodpropp er sjeldent blant unge, men risikoen øker ved bruk av p-piller. Foto: Scanpix
ØKER RISIKOEN: Blodpropp er sjeldent blant unge, men risikoen øker ved bruk av p-piller. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Advarer mot omstridt prevensjonsmiddel

Utvikles over tid

Det er vanligst å få blodpropp i leggen og oppover låret. Noen får det i en arm, men dette er sjeldent. Symptomene er gjerne lett smerte, at leggen eller armen hovner opp og føles sprengt.

- Det som skjer er at du først kjenner et litt diffust ubehag, du blir hoven i leggen, kjenner økt varme, og måler du nøye vil du kunne se at den er økt i omkrets. Du får jo blodproppen bare i den ene leggen, så du vil kunne se at den er litt tykkere enn den andre, og du vil også gjerne kjenne at den er litt hardere, forteller Helge Istad, spesialist i indremedisin og medisinskfaglig rådgiver i Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL).

En blodpropp utvikler seg over tid, og du får altså ikke akutt vondt i leggene.

Om blodproppen forblir ubehandlet kan den etter hvert følge med blodet, og sette seg i lungene. Lungeemboli er altså en blodpropp i lungene, og denne tilstanden oppstår brått. Symptomene ligner de ved et hjerteinfarkt, med smerter i brystet og tung pust. Istad anslår at dette skjer hos om lag én av ti av blodpropptilfellene.

Også Istad forteller at kunnskapen om tegnene på blodpropp er lav.

- Kunnskapen i befolkningen generelt er liten. Det er nok ikke så veldig kjent hvordan symptomene arter seg.

At det er en sammenheng mellom blodpropprisiko og p-pillebruk har imidlertid vært kjent lenge. Det samme har det at røyking øker risikoen ytterligere.

- Risikoen øker om du også røyker, så røyker du vil du ofte bli frarådet å begynne på p-piller da øker nok risikoen med minst 10 ganger.

Noen er også arvelig disponert for å få blodpropp, og det er derfor lurt å høre med nær familie om noen har hatt blodpropp.

LES OGSÅ: - Å bråslutte å røyke er det mest effektive, sier suksessforfatter

Ikke ta pauser fra pillene

Det er de første seks til tolv månedene etter at man har startet på p-piller at risikoen for blodpropp øker. Derfor er det anbefalt å gå på p-piller kontinuerlig frem til det man eventuelt skal ha barn eller bytte prevensjonsmiddel. Mange unge jenter starter og stopper på p-piller flere ganger, og dermed øker risikoen.

- Det anbefales å ikke ta pauser. En del unge går på p-piller når de har kjæreste, stopper, og starter igjen når de får ny kjæreste, og det bør man ikke gjøre, sier Madsen.

Det er altså heller ikke anbefalt, eller nødvendig, å ta en pause i p-pillebruken for å sjekke at menstruasjonen og alt er som det skal. Noen stopper på pillene for å gi kroppen en «omstart».

- Det er en gammel myte som vi prøver å avlive. Bruker du p-piller så bør du bruke dem sammenhengende.

Sammen med risikoen for blodpropp er en annen grunn til denne anbefalingen at en del gjør feil – glemmer piller eller tar dem for sent, slik at prevensjonssikkerheten reduseres.

- Prevensjonssikkerheten er lavere enn folk tror, og når du starter og stopper på p-pillene så øker jo også sjansen for å gjøre feil, påpeker han.

LES OGSÅ: Husk alltid å sjekke datostemplingen på kondomet

Risikofaktorer for blodpropp:

Det er mange faktorer som kan gi økt risiko for blodpropp i bena som for eksempel:

 • Røyking
 • Graviditet
 • P-pillebruk
 • Arvelige faktorer
 • Kirurgiske inngrep
 • Stillesittende / sengeliggende liv
 • Lange flyturer/ bussreiser
 • Kreft
 • Overvekt
 • Tidligere blodpropp

(Kilde: LHL)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer