Blodpropp

Blodpropp ved flyreise: - Har du smerter i en legg når du går av flyet, bør du følge ekstra godt med

- Årlig får mellom 8000 og 10 000 personer i Norge blodpropp i ben eller lunge.

BLODPROPP: Å sitte i timesvis i trange seter kan øke risikoen for blodpropp - og noen er spesielt utsatt. Foto: Shutterstock / Andrey Yurlov
BLODPROPP: Å sitte i timesvis i trange seter kan øke risikoen for blodpropp - og noen er spesielt utsatt. Foto: Shutterstock / Andrey Yurlov Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lange flyturer kan føles slitsomt for både rygg, knær og for tålmodigheten (spesielt hvis du reiser med barn). Men å tilbringe flere timer i lufta kan føre med seg mer enn bare litt ubehag.

Det er ikke ukjent at blodpropp kan oppstå under eller etter en flytur, men ifølge Jostein Grimsmo, avdelingsoverlege på hjerterehabiliteringsavdelingen ved LHL-klinikkene, er det hovedsakelig de lange flyturene du bør være obs på.

LES OGSÅ: Frederik var bare 8 år da han fikk blodpropp i hjernen

– Risikoen for å få blodpropp i forbindelse med flyturer er forholdsvis liten, men den øker litt med lengden på flyreisen. Lange flyturer gjør at du sitter i lengre tid med litt klem på lårene, og beina får derfor ikke så god sirkulasjon, sier han til KK.no. 

For det er nettopp i beina at det er mest vanlig at blodpropp oppstår. Dette oppstår ofte i en vene i leggen og kalles for dyp venetrombose. Venene er de blodårene som fører blodet tilbake til hjertet, og disse finnes lenger inn i kroppen enn overfladiske vener som finnes rett under huden.

LES OGSÅ: Blodpropp: - Ingen nevnte noe om faren med ha gips så lenge

Både p-piller og graviditet gir økt risiko

Vanligvis tar det 3-10 dager før en blodpropp dannes, men på lange flyturer legges forholdene til rette for at det kan gå raskere. Og selv om de fleste blodpropper oppstår i beina, kan det også oppstå i lungene – og dette er straks mer alvorlig.

– Årlig får mellom 8000 og 10 000 personer i Norge blodpropp i ben eller lunge (venøse blodpropper). Nesten alltid har lungeemboli sin årsak i dyp venetrombose, altså blodpropp i bena, sier Øivind Kristensen, Hjertelinjens fagrådgiver ved Nasjonalforeningen for folkehelsen, til KK.no.

RISIKOGRUPPER: Alder, overvekt, kjent blodpropp i familien, graviditet og p-pillebruk er alle faktorer som kan øke risikoen for blodpropp på lange flyturer. Foto: Shutterstock / Matej Kastelic
RISIKOGRUPPER: Alder, overvekt, kjent blodpropp i familien, graviditet og p-pillebruk er alle faktorer som kan øke risikoen for blodpropp på lange flyturer. Foto: Shutterstock / Matej Kastelic Vis mer

Han forteller at det ikke finnes nøyaktige tall, men risikoen er svært liten for alvorlige hendelser. Internasjonale tall forteller at det oppstår 0,4 tilfeller av lungeemboli per 1 million passasjerer.

– Har du åreknuter eller problemer med blodsirkulasjonen, kan flyreiser over 2-3 timer medføre en liten ekstra risiko for blodpropp. Skal du ut på en lang flytur, er det aktuelt å konferere med legen din dersom du er i risikogruppen, anbefaler Kristensen.

Lengden på flyturen er altså ikke den eneste faktoren som kan øke risikoen.

– Spesielt eldre og overvektige er utsatt, og de som har kjent blodpropp i familien. Gravide og kvinner som går på p-piller er også utsatt på grunn av økt mengde østrogen i kroppen, samt de som har hatt større operasjoner i den siste tiden før de skal ut og fly, forteller Grimsmo. 

– Røyking er man litt mer usikker på, men man vet at det gir lavere oksygenmetning i blodet, så det er mulig at det kan bidra litt, legger han til.

LES OGSÅ: Kan gravide reise med fly?

Vær obs på smerter og hevelse

Det er slett ikke alltid at man merker særlig med symptomer, men det er likevel lurt å være obs på de typiske tegnene på blodpropp.

– Spesielt typisk er smerter i leggen, hevelse og litt fargeforandring. Du bør også være oppmerksom hvis du får tung pust eller akutt stikking i brystet etter en flytur. Det er ikke alltid at man merker en blodpropp i beinet, og noen ganger kan proppen løsne å gå videre opp til lungene, forklarer Grimsmo. 

Har man mistanke om at en har fått blodpropp under flyturen påpeker Kristensen at du må kontakte lege ved landing.

– Har du problemer med å få på deg en av skoene etter en flytur, bør du være på vakt. Har du smerter i en legg når du går av flyet, bør du også følge ekstra godt med. Vedvarer smertene i timer eller dager etter flyturen og hevelsen i den ene foten/ leggen ikke går tilbake, så må du kontakte lege, sier han.

LES OGSÅ: Hjerneslag: - Halvparten kan forhindres

FOREBYGG: Reis i løse og behagelige klær, unngå stramme sokker, og sørg for litt bevegelse under flyturen, slik at du ikke blir sittende stille for lenge. Foto: Shutterstock / Alexander Chaikin
FOREBYGG: Reis i løse og behagelige klær, unngå stramme sokker, og sørg for litt bevegelse under flyturen, slik at du ikke blir sittende stille for lenge. Foto: Shutterstock / Alexander Chaikin Vis mer

Tipsene som forebygger blodpropp ved reise

Skal du på en flyreise som varer mer enn fire timer, gjør du lurt i å ta noen forholdsregler for å minske risikoen for blodpropp. Både Grimsmo og Kristensen anbefaler at du sørger for litt bevegelse under flyturen, slik at du ikke blir sittende stille for lenge

– Reis i løse og behagelige klær, unngå stramme sokker. Og minst en gang i timen bør du opp og gå, og gjør eventuelt en dyp knebøy i midtgangen. Fotgymnastikk mens du sitter, har sannsynligvis ikke noen virkning, forteller Kristensen. 

Et annet tips er å drikke rikelig med vann! For selv om du ikke merker det, er væsketapet stort når du sitter lenge i et fly. Luften er tørr inne i flyet, og resultatet kan bli uttørking og økt risiko for levring av blodet.

– Du bør drikke godt med vann for å øke sirkulasjonen i kroppen. Du bør også være litt forsiktig med kaffe og alkohol under flyturen siden dette er vanndrivende. For spesielle grupper som har økt risiko anbefaler man også å bruke kompresjonsstrømper når man skal ut og fly, sier Grimsmo.

Støttestrømper rekker vanligvis opp til kneet og bidrar til at blodet flyter jevnt gjennom bena, men det er også viktig at du har riktig størrelse.

– I spesielle tilfeller, det vil først og fremst si hos personer som tidligere har hatt blodproppsykdom, er det aktuelt at en lege forordner en sprøyte med såkalt lavmolekylært heparin som tas ved avreise til flyplassen. Dette er et blodtynnende stoff som varer i om lag ett døgn, og som har meget god effekt, legger Kristensen til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer