Trening og forurensning:

Bør du droppe trening når det er mye luftforurensning?

Høy luftforurensning er spesielt farlig for noen grupper.

TRENING OG FORURENSNING: Å trene ute er trygt for friske, men det er lurt å ta noen forholdsregler. FOTO: NTB Scanpix
TRENING OG FORURENSNING: Å trene ute er trygt for friske, men det er lurt å ta noen forholdsregler. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi er godt inne i den kaldeste tiden på året, og dermed også den da luftforurensningen kan være verst. For noen kan det bety at risikoen for forverring av sykdom er større. Når vi trener utendørs puster vi inn mer luft enn ellers, så bør vi egentlig droppe utetreningen når luftforurensningen er høy?

- Hos sårbare grupper, som personer med astma og kroniske luftveis- og hjerte- og karsykdommer kan det å puste inn forurenset luft fra biltrafikk gi økt hoste, bronkitt og mindre motstand mot infeksjoner, forteller helsefaglig rådgiver Grethe Amdal i Landsforeningen for hjerte og lungesyke (LHL).

Barn er spesielt utsatt fordi de små kroppene har et høyere oksygenopptak per kilo, i tillegg til at forurensningen legger seg nærmere bakken.

- De som har astma reagerer med nedsatt lungefunksjon selv etter kort tids eksponering. Allergikere vil kunne oppleve økt irritasjon av slimhinnene. Blir du utsatt for langvarig eksponering kan det bidra til å utvikle sykdommer i luftveien og hjerte-kar systemet, forteller Amdal videre.

LES OGSÅ: Når er du for syk til å trene?

Kan føre til tidligere død hos syke

I rapporten «Sykdomsbyrde som følge av luftforurensning i Oslo» fra 2016, som er utarbeidet av forskere ved Folkehelseinstituttet på oppdrag av Statens Vegvesen, anslås det at 185 mennesker i hovedstaden dør for tidlig hvert år på grunn av svevestøv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.