Støl:

Bør du egentlig trene når du er støl?

- Hvis man trener med mye stølhet kan man risikere å ødelegge kroppens restitusjon, sier ekspert.

STØL: Mange anbefaler å trene hvis du er støl. Men er det egentlig så lurt? FOTO: NTB Scanpix
STØL: Mange anbefaler å trene hvis du er støl. Men er det egentlig så lurt? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er vondt å sette seg, det er vondt å reise seg, det er vondt å løfte kaffekoppen, og det å gå ned en trapp føles nesten uutholdelig. Slik kan det ofte føles dagen etter en god treningsøkt. Og selv om det gjør vondt, så føles det også litt godt – stølhet er rett og slett smaken av god samvittighet.

Når vi trener uvante øvelser eller øvelser med mye belastning, oppstår små rifter eller skader i muskulaturen. Dette skaper en form for betennelsesreaksjon som gjør at musklene føles vonde og ømme, og smerten er på sitt verste 24 - 48 timer etter treningen.

På fagspråket kalles dette «delayed onset muscle soreness» eller DOMS.

– Kroppen brytes på en måte ned med trening, og det er etter treningsøkten at ulike fysiologiske prosesser foregår for å bygge seg opp igjen, sier Henning Ofstad Ness, doktorgradsstipendiat innen molekylær medisin ved NTNU, til KK.

Man må altså «bryte ned» musklene for å kunne bygge dem opp og bli sterkere. Men hva bør du egentlig gjøre på de dagene du er støl?

LES OGSÅ: Når er du for syk til å trene?

Trening er kun en midlertidig smertelindring

Du har sikkert fått høre at du bør komme deg på trening. At en god treningsøkt vil varme opp musklene og hjelpe mot stølheten, men stemmer dette egentlig?

– Det gjort litt forskning som ser på muligheter for å behandle eller forebygge stølhet. Det er eksempelvis prøvd ut høyt inntak av antioksidanter, massasje og massasjerull, alternativ trening og så videre. Jeg har ikke sett noen som har funnet en positiv effekt hittil, forteller Ness.

Ingirid Kjær, som er universitetslektor ved Universitetet i Agder og stipendiat ved Norges Idrettshøgskole, har heller ikke hørt om noen behandlingsmetoder med særlig tydelige resultater. Trening er derimot en av de behandlingsmetodene som virker mest lovende. (Psst..du blir ikke mindre støl av å å tøye ut).

– Når man er skikkelig støl mener noen forskere at det kan virke noe smertelindrende å være litt aktiv, men dette er kun midlertidig og dermed en kortvarig smertelindring, sier hun til KK.

Så selv om det kanskje føles litt bedre der og da, betyr det ikke at det fjerner stølheten. Hvis du trener de samme musklene kan det faktisk gjøre vondt verre.

– Ettersom stølhet blant annet kan komme av at muskelen er betent og skadet, vil man kunne skade muskelen ytterligere, dersom man trener en støl muskel, forteller Kjær.

LES OGSÅ: Treningsskader - De 3 kroppsdelene vi skader oftest

FORSIKTIG: Er du støl bør du være forsiktig med styrketrening. Trener du en støl muskel kan det ødelegge for restitusjonen. FOTO: NTB Scanpix
FORSIKTIG: Er du støl bør du være forsiktig med styrketrening. Trener du en støl muskel kan det ødelegge for restitusjonen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Øker risikoen for rabdomyolyse

Også Ness anbefaler at du er forsiktig med treningen de dagene du er skikkelig støl.

– Hvis man trener med mye stølhet kan man risikere å ødelegge kroppens restitusjon, og faktisk forlenge tida det tar for kroppen å bygge seg opp igjen, sier han.

– Hvis man trener tung styrketrening med stølhet så kan man muligens også øke risikoen for å få rabdomyolyse, en tilstand som i ytterste konsekvens kan føre til en form for nyresvikt, legger han til.

Rabdomyolyse er når det oppstår for mye muskelødeleggelse i løpet av kort tid, og det blir for utfordrende for kroppen å reparere. Norske sykehus har rapportert om en voldsom vekst i forekomsten i løpet av de siste fem årene.

For å få maksimalt treningsutbytte er det nemlig viktig at kroppen får nok med hvile, slik at musklene rekker å komme seg etter hver treningsøkt. Glemmer du dette, og overdriver treningen, kan du fort ende opp med slitasje- og belastningsskader.

– Stølhet er kroppens måte å gi oss beskjed om at det foregår en restitusjonsprosess og at den trenger hvile, forklarer Ness.

En god natts søvn, sunn mat og nok vann er noe du med fordel bør sørge for etter en tung treningsøkt. Men du trenger ikke bli helt inaktiv heller.

LES OGSÅ: Hovne muskler og mørk urin etter treningsøkten kan være tegn på rabdomyolyse

MODERAT TRENING: Støle muskler trenger hvile. Men du kan trene andre muskelgrupper, eller gå for kondisjonstrening. FOTO: NTB Scanpix
MODERAT TRENING: Støle muskler trenger hvile. Men du kan trene andre muskelgrupper, eller gå for kondisjonstrening. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Unngå å trene de samme musklene

Selv om det alltid er fint med en god unnskyldning til å bli liggende på sofaen, så er det ikke nødvendig å bli helt sofagris bare fordi du er støl. Du kan fint ta deg en treningsøkt, du bør bare være bevisst på hva du trener, og hvor tungt du trener.

– Lett trening og gjerne alternative bevegelsesformer trenger ikke å være ødeleggende, men styrketrening skal man være mer forsiktig med. Det påfører høyt mekanisk stress på musklene, og kan øke risiko for å trene på seg skader som tar lengre tid for å bli bra enn vanlig stølhet, forteller Ness, og påpeker at kondisjonstrening vil være mindre risikabelt enn styrketrening

Også Kjær mener at litt bevegelse med moderat intensitet kan gjøre deg godt.

– På støle dager kan det være lurt å trene muskelgrupper som ikke er rammet, slik at de muskelgruppene som er støle får kommet seg. Samtidig kan det være lurt å redusere intensiteten eller belastningen i en kort periode, slik at de rammede musklene får restituert seg skikkelig.

LES OGSÅ: Ekspertenes tips: Dropp krampetreningen!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer