ÆRLIGHET VARER LENGST: Er du ærlig med venninnen din vil du oppfattes som en hun kan stole på, og det er viktig for et godt vennskap.  Foto: Scanpix.com
ÆRLIGHET VARER LENGST: Er du ærlig med venninnen din vil du oppfattes som en hun kan stole på, og det er viktig for et godt vennskap. Foto: Scanpix.comVis mer

Vennskap

Bør du si fra om venninnen lukter svette?

Det kan være vanskelig å ta opp kleine ting. Slik bør du gå fram!

Har du en venninne, eller venn med dårlige vaner? Som smatter høytkrever uhøflig mye oppmerksomhet i et selskap, eller har en livsstil som kan være helseskadelig for ham/henne? Kanskje hun har lagt sin elsk på en kjole hun virkelig ikke kler, eller har ofte veldig dårlig ånde? Ja, vi har alle våre «problemer», men hvordan i all verden sier du fra om noe som fort kan bli så kleint? For du føler kanskje du bør ta det opp, men er redd for reaksjonen?

- Vennskap handler om å få frem det beste i hverandre, men det betyr ikke at din venninne må behandles som den skjøreste krystall, sier Kate Elin Søyland, familieterapeut og daglig leder ved Åpen Dialog i Sandnes.

Hun mener det er flere faktorer som avgjør hva du kan fortelle en venninne. For det første er det et spørsmål om hvor nære dere er.

– I tillegg vil det være en del uskrevne regler for hva som «passer seg og ikke» i deres vennerelasjon – og kanskje er det på tide å bryte en regel og faktisk si «at keiserinnen faktisk er helt uten klær»?

LES OGSÅ: Synes du kjæresten din er skikkelig ekkel? 

Avtal på forhånd hvor ærlige dere er

Søyland har spesielt ett råd som kan være med på å både styrke vennskapet og hjelpe dere å unngå små uvennskapeligheter; rett og slett snakk med venninnene dine (på en god dag) om på hva og på hvilke områder dere ønsker tilbakemeldinger, og finn ut av hvor åpne dere skal være med hverandre.

Da er det mye lettere å ta en slik minefelt-prat når den tid kommer – og sjansen for at den styrker relasjonen er langt større. Paradoksalt nok er det gjerne det vi unngår som hindrer at vi utvikler oss, som om en venninne sier noe du opplever som sårt og du snapper tilbake og legger temaet dødt. Hva med å la den andre snakke ut neste gang? Uansett hvor mange gode sider vi har har vi alle noen mindre gode sider – at noen gjør oss oppmerksom på det er jo egentlig gull verdt – ikke la deg lure av de vonde følelsene som gjerne velter opp i deg, råder hun.

LES OGSÅ: Er det riktig å fortelle om utroskap?

Husk på hvorfor du tar det opp

Har venninnen din lagt på seg kan det være et sårt tema. Du er kanskje bekymret for hennes helse, mens hun opplever det som at du ikke synes hun ser bra nok ut?

– Generelt tror jeg vi er altfor redde for å såre våre nærmeste, at det skal bli oppfattet som ubetinget kritikk, istedenfor å være relasjonelt modige og minne oss selv på hvorfor du tar det opp – du har en positiv hensikt.

- Husk at du ikke er terapeut for dine venninner, selv om den enkleste sak i verden er å gi en venninne råd. Prøv heller å komme i dialog uten å moralisere, gi råd og virke masete, prat med henne om helse og livskvalitet. Istedenfor å gi råd, bruk deg selv som eksempel og si gjerne at du har funnet noe som fungerer for deg men vær ydmyk på at det ikke er den eneste løsningen. Da er det større mulighet for at hun finner deg og samtalen interessant – og blir mer lydhør. Men ber hun deg om å være dønn ærlig, så er det viktig å ikke pakke det inn – kall en spade nettopp en spade. Det kan ligge mye omtanke bak en åpen dialog.

Er du mer konfliktsky kan du gjøre fysisk aktivitet til en del av det sosiale dere gjør sammen. Det vil kunne ha en større effekt på motivasjonen enn all verdens fornuftige moralprekener.

LES OGSÅ: Når du forelsker deg i en venn

Kan styrke vennskapet at du tør være ærlig

Er du den venninnen som tør å si at «den buksa der er ikke fin på deg – den hvite er langt finere!» vil du få mange pluss i boka, mener Søyland. Da viser du deg som en venn det kan stoles på.

- Du blir tryggere ikke bare på at du får en ærlig mening men selve vennskapet oppleves mer ærlig og trygt – slett ingen liten gevinst det! Relasjonsbygging handler om å ikke alltid ta den letteste veien – men å gjøre det du kjenner er riktig til tross for at det er vanskelig. 

- «Hvorfor har ingen fortalt meg at ..» har jeg hørt mange ganger – egentlig vil vi vel alle ha ærlige svar – vi må bare sørge for at vi har en selvfølelse og selvtillit som tåler det. Og den gode nyheten er jo at slike vanskelige samtaler kombinert med ekte omtanke gjør oss mer robuste mentalt. Noe som vil virke positivt også på vår livskvalitet.

Det er imidlertid stor forskjell på å gi gjennomtenkte ærlige tilbakemeldinger og på å gjøre en i venninnegjengen litt til hakkekylling. Vet du at du er en ordentlig perfeksjonist er det heller ikke sikkert du trenger å prakke alt over på vennene dine. Det er ikke alt som trenger å sies, og dessuten er timing og ditt forhold til vedkommende avgjørende.

- Respekt for hverandre personlighet, verdier og interesser bør ligge i bunn av et hvert solid vennskap – ikke gi råd og «fortell sannheten» i tide og utide. 

LES OGSÅ: Prioriterer du kjæresten din over alt? 

Stå i hennes sko før du bestemmer deg

Mariann Martinhussen er driver Levdittliv.no og har bakgrunn blant annet som psykoterapeut, underviser og coach. Hun mener flere ting bør være tenkt igjennom før du tar opp noe som kan oppfattes litt kjipt eller tungt; vær oppmerksom på hvorfor du vil ta det opp – hva handler det om for deg og hva vil du med dette? Hvor nærtagende er din venninne? Og hvilken relasjon har dere?

IKKE BLI UVENNER: Det er forskjell på å være ærlig slik at det faktisk er nyttig for venninnen din og å blande deg inn i alt du er litt uenig i. Pass på så du ikke hakker på venninnen din.  Foto: Scanpix
IKKE BLI UVENNER: Det er forskjell på å være ærlig slik at det faktisk er nyttig for venninnen din og å blande deg inn i alt du er litt uenig i. Pass på så du ikke hakker på venninnen din. Foto: Scanpix Vis mer

Det første du bør tenke igjennom er: hvordan hadde dette vært hvis det var deg det gjaldt.

- Det å sette seg i en annens sko et øyeblikk kan gi verdifulle perspektiver på hvordan du bør håndtere noe.

Det som plager deg plager ikke nødvendigvis andre, og heller ikke venninnen din. Er det noe med utseende hennes du har hengt deg opp i kan det hende du selv ville gjort noe med det, men at det ikke er noe hun bryr seg om.

- Det å bedømme noen andre og andres måter og se ut på eller være på, kan slå hardt tilbake på en selv.

LES OGSÅ: Er det greit å forelske seg i venninnen (eller søsterens) eks?

Ikke dump problemet over på henne

Om din venninne gjør noe som plager deg og du føler du skal ta opp kan du gjøre det ved å selv ta eierskap til problemet – sett jeg foran alle verb. Fortell at «jeg plages av», slik at du ikke dytter problemet over på henne.

- Av og til kan det være godt å begynne med at: «jeg har tenkt på noe, og jeg har tenkt at om det var meg, ville jeg at noen hadde sagt noe. Derfor spør jeg deg nå om..». Da har du igjen tatt eierskap til hvordan du vurderer det, og din venninne kan velge om hun vil ta imot eller forkaste ditt innspill. Når du velger å ta opp ting, må du stå inne for det du skal si. Uansett hvordan mottaket blir.

Om en venninne smatter høyt kan du spørre om hun er klar over det som du oppfatter som et faktum: «vet du at du smatter mye når du spiser?». Din venninne kan møte dette ved å bli snurt og benekte det, eller hun kan se det som en interessant informasjon hun selv kanskje er eller ikke er klar over.

Det samme kan skje ved forskjellige hendelser, hvor du ønsker å gjøre henne oppmerksom på en viss oppførsel. Still spørsmål om hun selv er klar over det. La henne selv få reflektere over hva som har skjedd.

LES OGSÅ: Dette skjuler vi for partneren

Et sjansespill

Hvordan hun oppfatter tilbakemeldingene kan du aldri garantere. Det eneste du må være sikker på er at du kan stå for det du sier, så tenk deg godt om.

- Uansett vil dette være avhengig av hvor sår eller nærtagende hun er. Noen kan ta det tungt, mens andre ikke synes slikt er plagsomt i det hele tatt, men at det er interessant og opplysende. Du må se an din venn for hvordan du møter henne.

LES OGSÅ: Kan menn og kvinner være bare venner?

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: