Arvelig brystkreft:

Bør du sjekke deg for arvelig brystkreftgen?

Spesielt to genfeil øker risikoen for brystkreft betydelig.

ARVELIG BRYSTKREFT: Noen genfeil øker risikoen for brystkreft. FOTO: NTB Scanpix
ARVELIG BRYSTKREFT: Noen genfeil øker risikoen for brystkreft. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Brystkreft er en av de vanligste kreftformene og 3636 kvinner fikk diagnosen i 2016, ifølge Kreftregisteret. I dag vites litt om risikofaktorer for brystkreft. Vi vet at brystkreft hos både menn og kvinner kan ha sammenheng med østrogennivåer, samt om risikofaktorer som alkoholkonsum og overvekt. Det vi vet mest om er imidlertid arvelighet, og det er spesielt to kjente genfeil som øker risikoen i betydelig grad, forteller Else Støring i Kreftforeningen.

- I dag så vet vi noe om østrogenpåvirkning, men det vi vet mest om er genetisk disposisjon. Mellom fem og 10 prosent av alle brystkrefttilfeller skyldes arv, og omkring 2 prosent skyldes en slik genfeil. Rundt 3500 får brystkreft hvert år, så det vil jo si at det er en del som er bærere av dette genet, sier hun.

Det er samtidig slik at de fleste tilfeller av brystkreft ikke skyldes arv.

LES OGSÅ: Mistet moren, mormoren og tre tanter i arvelig kreft

Flere genvarianter som øker risikoen

- De aller fleste tilfeller av brystkreft er ikke arvelige, påpeker Cathrine Bjorvatn, forsker ved Regionalt kompetansesenter for arvelig kreft ved Haukeland Universitetssykehus.

Bjorvatn forteller at det er flere genvarianter som øker risikoen for brystkreft – noen øker risikoen i moderat grad og noen i høyere grad. Noen genfeil vil øke kreftrisikoen med 5-10 ganger.

- I tillegg ser vi iblant opphopninger av brystkreft i familier uten at vi vet helt hva som er årsaken, sier hun.

De to hyppigste genfeilene som øker risikoen for både brystkreft og eggstokkreft er imidlertid BRCA1 og BRCA2, og genfeil i disse genene øker risikoen betydelig.

- Mellom 2 og 3 prosent av brystkrefttilfellene er forårsaket av en genfeil i disse genene, sier Bjorvatn.

LES OGSÅ: Brystkreft rammer stadig flere menn

Får mange henvendelser om arvelig kreft

I 2013 fikk Angelina Jolie oppmerksomhet da hun fortalte å ha operert bort begge brystene, og senere også eggstokkene, etter funn av arvelig brystkreftgen.

Støring forteller at Kreftforeningen får mange henvendelser fra mennesker med spørsmål rundt arvelig brystkreft.

- Ja, det er mange som ringer oss, forteller historien sin og lurer på mye rundt dette.

Hun forteller at mange av de som ringer ikke er i faresonen.

- Brystkreft er såpass vanlig at veldig mange vil oppleve ha det i familien. Får et familiemedlem brystkreft som 80 eller 90-åring, så betyr ikke det at man er i risikosonen. Arvelig brystkreft slår som regel ut mye tidligere enn det, sier Støring.

LES OGSÅ: 90 prosent overlever brystkreft

Fastlegen kan henvise til genetisk veiledning

Hvis du har brystkreft i nær slekt, og disse har fått diagnosen i ganske ung alder, så kan det derimot være aktuelt å søke om genetisk veiledning.

- Vi pleier å si at har du to søstre eller en mor som har hatt brystkreft før fylte 50, så er det lurt å tenke på om du skal søke om veiledning.

Hun påpeker også at menn kan være bærere av brystkreftgenet uten å bli syke, så om det har vært en opphopning av brystkreft i hans familie, kan det være at det arves videre gjennom ham.

Lurer du på om du kan være disponert for arvelig brystkreft bør du altså snakke med fastlegen din.

- Fastlegen kan henvise deg videre til medisinske genetiske avdelinger. En vil få genetisk veiledning der dere går gjennom slekta di og vurderer om du skal testes for genfeil, sier Bjorvatn, som påpeker videre at det er mange spørsmål man skal igjennom for å vurdere om dette er noe man har lyst til å teste.

LES OGSÅ: 10 kreftsymptomer du ikke må overse

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer