Søvn og trening:

Bør du unngå å trene hvis du sover for lite?

Det er særlig én ting som avgjør om du bør droppe treningen når du har sovet for lite.

TRENING OG SØVN: Fysisk aktivitet øker behovet for dyp søvn og mer søvn, men det kan hende du bør utsette økten hvis du har sovet for lite. FOTO: NTB
TRENING OG SØVN: Fysisk aktivitet øker behovet for dyp søvn og mer søvn, men det kan hende du bør utsette økten hvis du har sovet for lite. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Dørstokkmila kan være lang, og det er ofte enkelt å finne unnskyldninger til å droppe treningsøkta.

Noen ganger er det definitivt best å la løpeskoa ligge - for eksempel når vi er syke. Men hva med når vi ikke har sovet nok natten før? Eller når vi har gått i lange perioder med alt for lite søvn?

Vi vet at trening er supert for søvnen, men så må vi jo faktisk sove nok for kunne prestere godt under økta. I tillegg er det dumt å la treningen bli et stressmoment i seg selv - vi skal jo helst like å trene, ikke bare se på det som en plikt.

Søvnunderskudd er dessverre ikke uvanlig blant nordmenn, men så vil vi jo kunne nyte godt av alle helsefordelene trening gir oss. Så hvordan finner vi balansen?

- Kommer an på hvor alvorlig søvnmangelen er

La oss ta et eksempel: Du har to-tre faste treningsøkter i uka, men har en periode med søvnmangel og har svært lite energi på jobb og i hverdagen. Hvordan bør du forholde deg til trening i denne perioden?

DROPP TRENING: Det kan være en idé å kutte ned på treningen hvis det er tidsnød som gjør at du får for lite søvn, råder ekspert. FOTO: NTB
DROPP TRENING: Det kan være en idé å kutte ned på treningen hvis det er tidsnød som gjør at du får for lite søvn, råder ekspert. FOTO: NTB Vis mer

Vi spør Per Aslaksen, som er professor og psykologspesialist ved Forskningsgruppe for kognitiv nevrovitenskap ved Universitetet i Tromsø.

Forutsatt at du ellers er fysisk og psykisk frisk, og at søvnmangelen skyldes noe som ikke er farlig i seg selv: Da er det selvsagt ikke noe i veien for å trene, understreker han.

- Men – så kommer det an på hvor alvorlig søvnmangelen er – er det total mangel på søvn, så viser flere studier at nytten av trening reduseres, spesielt gjelder dette trening der økt styrke eller muskelmasse er målet, forklarer han og fortsetter:

- Ved langvarig søvnunderskudd skjer det en del hormonelle endringer som endrer på forbrenning og energiomsetning, og dette vil redusere effekten av å trene.

PSYKOLOGSPESIALIST: Per Aslaksen. FOTO: Universitetssykehuset Nord-Norge
PSYKOLOGSPESIALIST: Per Aslaksen. FOTO: Universitetssykehuset Nord-Norge Vis mer

Det kroppslige ubehaget som knyttes til søvnmangelen vil trolig også medføre at selve treningen blir mindre lystbetont, legger han til. Da er det kanskje en fare for at du får litt «avsmak» på treningen.

- Hvis målet er å trene veldig hardt, så vil det jo også være vanskeligere å presse seg maksimalt dersom man har ubehag fra søvnmangel i tillegg til selve treningsbelastningen. En løsning er jo å trene med litt mindre intensitet, eller redusere kravene til seg selv de dagene man er trøtt – da får man jo fortsatt trent, og den fysiske aktiviteten vil sannsynligvis hjelpe på søvnmangelen!

En annen løsning kan være å utsette treningen, for eksempel hvis du vet at du får sove senere i uken.

Kan i verste fall øke risikoen for skader

Aslaksen poengterer også at søvnmangel reduserer evnen til å konsentrere seg:

- Og dersom treningsmåten krever høy grad av konsentrasjon og teknikk – er det også en fare for at kvaliteten på utførelsen blir dårligere. Dette kan jo også i verste fall øke risikoen for skader, eller redusere effekten av treningen fordi man gjør det teknisk feil.

Aslaksen bekrefter at trening bra for søvnkvaliteten og innsovning, men han understreker at det er viktig at treningen «times» litt i forhold til din egen fysiske form.

- Er du relativt utrent og gjennomfører en tung økt med høy puls rett før leggetid, så vil du trolig ikke komme nok ned i puls til at du sovner, sier han, og avslutter:

- Trening utendørs i dagslys er det mest gunstige dersom du vil sove best mulig, og gjerne i god tid før «leggetid».

MENTALT STRESS: Hvis det er mentalt stress som gjør at du sover for lite eller dårlig, bør du nok forsøke å få gjennomført treningen, det øker nemlig sjansen for god søvn og nok søvn, forteller ekspert. FOTO: NTB
MENTALT STRESS: Hvis det er mentalt stress som gjør at du sover for lite eller dårlig, bør du nok forsøke å få gjennomført treningen, det øker nemlig sjansen for god søvn og nok søvn, forteller ekspert. FOTO: NTB Vis mer

Avhenger av årsaken til søvnmangelen

Vi hører også med Morten Engstrøm, som er forsker ved institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap ved NTNU.

Han forklarer at ved søvnunderskudd prøver typisk kroppen å kompensere med økt mengde dyp søvn - å sove mer effektivt - men det er antakelig ikke så lurt å presse det systemet for langt.

- Fysisk aktivitet øker behovet for dyp søvn og mer søvn, forteller han, men legger til at årsaken til søvnunderskuddet betyr mye når du vurderer om du skal trene eller ikke.

Dersom det er tidsnød som gjør at du får for lite søvn kan det være en idé å kutte ned på treningen for å få tid til å sove, råder Engstrøm:

- Ellers kan det fort bli overbelastning og uhelse, sier han.

Hvis det derimot er mentalt stress som gjør at du sover for lite eller dårlig, bør du nok forsøke å få gjennomført treningen, råder han, det øker nemlig sjansen for god søvn og nok søvn.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer