Håndvask

Bør du vaske hendene i varmt eller kaldt vann?

Svaret kan overraske...

TEMPERATUR PÅ VANNET HAR LITE Å SI: Om du vasker hendene i kaldt eller varmt vann har ikke så mye å si i forhold til bakterier. Det viktigste er å vaske grundig nok og med nok såpe.
TEMPERATUR PÅ VANNET HAR LITE Å SI: Om du vasker hendene i kaldt eller varmt vann har ikke så mye å si i forhold til bakterier. Det viktigste er å vaske grundig nok og med nok såpe. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Vask hendene før du spiser», «husk å vaske hendene etter at du har vært på do», «har du vasket hendene?». Alle har hørt disse setningene i oppveksten, og det er ikke uten grunn. Ifølge eksperter er nemlig god håndhygiene et av de mest effektive tiltakene vi kan gjøre for å hindre smittespredning og dermed forebygge infeksjoner og sykdomsutbrudd. Med andre ord: Håndvask bør stå på priolista!

- Å passe på håndhygienen er faktisk ikke å være overhysterisk. Daglig hygiene er veldig viktig, og det ser vi særlig i forbindelse med influensa- og omgangssyke-sesongene, har Atle Wold, seniorrådgiver i seksjon for hygiene og virksomhetskrav i Mattilsynet, tidligere uttalt til KK.no.

Men hvordan bør du egentlig vaske hendene for at de skal bli rene? Bør du bruke mye, eller lite såpe, bør du vaske helt opp til underarmen, og hvor varmt bør vannet være? Ifølge det danske forskningsnettstedet Videnskap.dk , mener eksperter at sistnevnte - temperatur på vannet, har overraskende lite å si når det kommer til den bakteriedrepende effekten. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer