Håndvask

Bør du vaske hendene i varmt eller kaldt vann?

Svaret kan overraske...

TEMPERATUR PÅ VANNET HAR LITE Å SI: Om du vasker hendene i kaldt eller varmt vann har ikke så mye å si i forhold til bakterier. Det viktigste er å vaske grundig nok og med nok såpe.
TEMPERATUR PÅ VANNET HAR LITE Å SI: Om du vasker hendene i kaldt eller varmt vann har ikke så mye å si i forhold til bakterier. Det viktigste er å vaske grundig nok og med nok såpe. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Vask hendene før du spiser», «husk å vaske hendene etter at du har vært på do», «har du vasket hendene?». Alle har hørt disse setningene i oppveksten, og det er ikke uten grunn. Ifølge eksperter er nemlig god håndhygiene et av de mest effektive tiltakene vi kan gjøre for å hindre smittespredning og dermed forebygge infeksjoner og sykdomsutbrudd. Med andre ord: Håndvask bør stå på priolista!

- Å passe på håndhygienen er faktisk ikke å være overhysterisk. Daglig hygiene er veldig viktig, og det ser vi særlig i forbindelse med influensa- og omgangssyke-sesongene, har Atle Wold, seniorrådgiver i seksjon for hygiene og virksomhetskrav i Mattilsynet, tidligere uttalt til KK.no.

Men hvordan bør du egentlig vaske hendene for at de skal bli rene? Bør du bruke mye, eller lite såpe, bør du vaske helt opp til underarmen, og hvor varmt bør vannet være? Ifølge det danske forskningsnettstedet Videnskap.dk , mener eksperter at sistnevnte - temperatur på vannet, har overraskende lite å si når det kommer til den bakteriedrepende effekten. 

LES OGSÅ: Så mange av oss vasker ikke hendene etter å ha vært på do

- Ikke mulig å drepe bakteriene med varmt vann

Ifølge Brian Kristensen, fagsjef for Mikrobiologi og Infeksjonskontroll i Statens Serum Institutt i Danmark, er det nemlig ikke varmen på vannet, men såpebruken og hvor grundig du er med håndvasken som har mest å si.

- Det er ikke mulig å drepe bakteriene på hendene med varmt vann. Det krever temperaturer vi ikke ville tålt, sier han til nettsiden: - Vannet må være minst 60-65 grader varmt for at det skal ha antibakteriell effekt. Og de temperaturene er for høye for oss. 

Dette viste også en amerikansk studie fra 2001, der testpersonene smurte hendene inn med bakterier, før de deretter vasket de med håndsåpe i 15 sekunder på ulike temperaturer (fra 4,4 grader til 48,9 grader). Deretter skylte de hendene i 10 sekunder. Studien viste at det ikke var temperaturen på vannet som hadde mest å si for å bli kvitt bakterier. 

LES OGSÅ: Margunn holdt tvangstankene skjult: - Jeg vasket hendene 100 ganger om dagen

Bakteriene fjernes av at du gnir og skyller

At håndvask er viktig og må gjøres regelmessig, er imidlertid alle ekspertene enige i. Men temperatur kan du altså velge selv. 

- Selv om man ikke dreper alle bakteriene med vannet, så fjerner det likevel bakterier når du gnir hendene og skyller dem under vaskingen. Og hvis du ønsker å være helt på den sikre siden, så vil håndsprit ta knekken på bakteriene, sier Kristensen. 

Å vaske med varmt vann innimellom (men ikke for ofte, da veldig varmt vann har en uttørkende effekt), kan imidlertid være lurt hvis du for eksempel ønsker å fjerne fett og smuss. For det er enklere å fjerne fett når vannet når en viss temperatur. Og visse såper har også en bedre effekt når det er litt temperatur på vaskevannet. 

Ellers er de viktigste rådene: å vaske hendene grundig (hele hånden - inkludert håndflaten!), med nok såpe og vann (skal skumme skikkelig) og helst i 10-15 sekunder. 

LES OGSÅ: Dette har mer bakterier enn doen

Flere håndvasktips fra Mattilsynet:
• Håndvask skal foretas under tilstrekkelig rennende temperert vann.
• Hendene skal gnis inn med et godt håndvaskemiddel slik at all synlig forurensning fjernes, både i håndflaten, mellom fingrene og under neglene. Såpen skylles av med rennende vann. 
• Hendene tørkes deretter med engangshåndklær.
• Det er viktig å forbinde eller plastre sprekker eller sår i overflaten som kan gi grobunn for bakterievekst. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer